Priča o Dalmaciji (kad je Dugi Rat bio.. Kalifornija)

Nitko se više pouzdano ne sjeća, ali mogao je to biti otprilike lipanj 2000. godine kad su iz tvornice "Dalmacija" u Dugom Ratu otpravljeni zadnji kamioni natovareni ferokromom. Odredište im je bilo u Njemačkoj, Italiji i dalekoj Americi. Tvorničke su peći već ranije bile ugašene i svi su slutili što se zbiva i sprema nekadašnjem industrijskom gigantu, perjanici razvoja cijelog tog kraja, od Omiša do Podstrane..., piše Zoran Šagolj na stranicama Slobodne Dalmacije.
Počinjali su i završavali ratovi, mijenjali se režimi i s njima vlasnici svih fela, ali nadaleko se znalo za karbid, cijanamid, vapneni dušik, ferosilicij, ferokrom, feromangan, sirovo željezo, a kasnije i elektroniku.. iz Dugog Rata. Isto tako, kad bi tvornica malo zakašljala, “razboljelo” bi se cijelo mjesto. Zlatne godine ipak su bile one 80-e prošlog stoljeća...

KAKO JE DUGI RAT POSTAO.. KALIFORNIJA

Priča o Dalmaciji

Piše: Zoran Šagolj / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić, Mirko Beović  i drugi
Izvor: Slobodna Dalmacija

tvornica dalmacija dugi rat

Zadnji čovjek koji je vjerovao u opstanak tvornice bio je Tonči Ković, ujedno i njezin posljednji direktor prije otvaranja stečaja. On danas o svemu ne želi govoriti jer je, kaže, cijenu platio onim najvrjednijim - svojim zdravljem.

- “Dalmaciji” je trebala još samo godina i dvije ne bi li postala - stogodišnjakom. Sve je počelo još 1902. godine, kada je u Trstu utemeljeno društvo “Sufid” sa svrhom iskorištavanja vodnih i gospodarskih potencijala Dalmacije. Nakon što su Talijani od jedne tvrtke iz Beča preuzeli koncesiju za hidroelektranu Kraljevac i 1912. je pustih u pogon, počinje i gradnja tvornice. U rad je konačno puštena 14. ožujka 1914. godine.

tvornica dalmacija dugi rat

Počinjali su i završavali ratovi, mijenjali se režimi i s njima vlasnici svih fela, ali nadaleko se znalo za karbid, cijanamid, vapneni dušik, ferosilicij, ferokrom, feromangan, sirovo željezo... iz Dugog Rata. Isto tako, kad bi tvornica imalo zakašljala, “razboljelo” bi se cijelo mjesto. Zlatne godine ipak su bile one 80-e prošlog stoljeća.

- Mi smo u jakoj svjetskoj konkurenciji bili svjetski vrh vrhova. Najbolji. Primjer ostalim jakim firmama s područja bivše Jugoslavije. Bilo je godina kad bismo ostvarili čistu rezultatsku dobit od 40 milijuna dolara. Nabavljali smo kromovu rudu, uglavnom u Južnoj Africi i Turskoj, proizvodili ferolegure. I to prodavali u vrijeme špice cijena na svjetskom tržištu, u konkurenciji američkih megagiganata. I redovito prolazili, bilježili sjajne poslovne rezultate.

tvornica Dalmacija Dugi Rat

Dalmacija” je imala oko dvije tisuće zaposlenih, svi su imali vrlo solidne plaće, dobivali su stanove, jednom je netko napisao kako je Dugi Rat postao Kalifornija! Tako je i bilo. E, ali trebalo je sve srušiti, sve što vrijedi, što ima tradiciju. I prodati doslovno "za ništa" - ispričao je u jednom novinskom razgovoru bivši dugogodišnji direktor Dalmacije Ivica Karninčić.

Početak 90-ih donio je tvornici prilične turbulencije, ponajviše zbog problema s opskrbom strujom. U to vrijeme Dalmacija je bila u ratnom obruču, a redukcije svakodnevica. I kad je tržište tražilo, finalni se proizvod nije mogao isporučiti. Kraj rata dočekala je samo jedna upaljena peć, a i ona zbog dotrajalosti više nije radila nego što jest. Bio je to početak laganog umiranja.

- Drugačije nije moglo završiti - konstatira Jerko Roglić, današnji načelnik Dugog Rata, i sam prije ulaska u politiku zaposlenik "Dalmacije", točnije jedne od njezinih tvrtki kćeri što se bavila proizvodnjom elektroopreme.

- Glavni kupci našeg ferokroma i feromangana, dok je bilo blokovske podjele svijeta, dolazili su iz SAD-a, Njemačke, Švedske... Koristile su ih uglavnom njihove vojne industrije za proizvodnju oklopa kako bi se podigla mehanička svojstva čelika. Kada je pala zavjesa, kupci su otišli u Kazahstan, kupovati iz prve ruke, što im je bilo daleko isplativije - reći će Roglić.

tvornica Dalmacija Dugi Rat

Danas je od “Dalmacije” ostala samo upravna zgrada. Nekadašnja postrojenja i brojni popratni objekti počeli su se rušiti posljednjih dana svibnja 2003. godine pod nadzornom palicom zvijezde ovdašnjih stečajnih postupaka, Blanke Tuđen Mazuth. Naravno, sve je bilo medijski dobro popraćeno otvaranjem priče o blistavoj budućnosti koja samo što se nije dogodila maloj općini uz more.

Ali, najprije je pala sama stečajna Tuđen Mazuth. Uhvaćena je u nepodopštini teškoj 300 tisuća eura dok je od biznismena i bivšeg Mesićeva gospodarskog savjetnika Branka Roglića tražila 300 tisuća eura mita. Ipak, stečaj je nekako doveden do kraja i, mora se priznati, nije bilo puno nezadovoljnika. Radnici su se više-manje naplatili ili barem zadovoljili onim što su dobili, a država i ostali vjerovnici priliku su vidjeli u očišćenom zemljištu i prodaji nekretnina.

Iz devetog pokušaja 2006. godine nađen je i kupac, tvrtka “Projekt Uvala”, iza koje stoji britanski investicijski fond za nekretnine Landmark Property Management. Najavljivali su do kraja 2012. turistički raj: tri objekta visoke kategorije, marinu s vezovima, restorane i trgovine prestižnih marki...

tvornica Dalmacija Dugi Rat

Ta 2012. došla je i prošla, ali do svekolikog procvata Dugog Rata nije došla. Prigodne zdravice zamijenile su teške optužbe države i investitora. “Puklo” je zbog sanacije i prerađene šljake. Kad je državna birokracija napokon shvatila da su se obrnuli milijuni, “Englezima” je počela osporavati koncesiju za ovo i ono dobro, tražiti im dozvole za rudarske poslove, pa im je na koncu udarila zabranu.

Nakon godina trvenja, konačno se lani moglo vidjeti nekakvo svjetlo na kraju tunela. Prema nagodbi što ju je izglasala Vlada, investitori bi državi platili 25 milijuna kuna za eksploataciju mineralnih sirovina, a RH će prodati još 31.418 kvadrata nekadašnje tvornice po cijeni od 115 eura po četvornome metru.

tvornica Dalmacija Dugi Rat

Ali od lani do dana današnjeg malo se toga opet pomaknulo. Navodno bi odgovorni iz projekta sada platili manji dio dogovorenog iznosa, svega 10-15 posto, a ostatak jednog lijepog dana.

Načelnik Roglić uvjeren je, ipak, da će taj dan svanuti.

Povezani članci

Who's Online

We have 102 guests and no members online