Nove ekonomske krizne mjere vlade: Otpisi i odgode poreza za tvrtke, naknade za radnike 4.000 kuna neto

Vlada RH je u srijedu napokon poslušala glas poduzetnika i predstavila novi paket mjera pomoći gospodarstvu za suzbijanje utjecaja pandemije koronavirusa. Nadajmo se da nove mjere nisu - aprililili!  Šalu na stranu, vladin program ekonomskog spasa, koji će prema riječima ministra financija Zdravka Marića, državni proračun u tri mjeseca koštati 45 milijardi kuna, dakle, nešto više od 11 posto BDP-a, naišao na gotovo jedinstvenu potporu poslodavaca. Evo nekih mjera.
Potpora koja se već koristi za 400.000 ljudi podiže se s minimalca na 4.000 kuna neto, a država će preuzeti teret poreznih davanja na tih 4.000 kuna, što je 1.460 kuna po zaposlenom. Mjera će se koristi samo ako poslodavci zadržavaju radnike.
Tvrtke koje imaju pad prihoda viši od pedeset posto bit će u potpunosti, od travnja do lipnja, oslobođene plaćanja poreza na dohodak, dobit i doprinose. Tvrtke koje imaju pad prihoda od 20 do 50 posto dobit će odgodu plaćanja tih davanja i mogućnost da ih otplaćuju na 24 mjeseca bez kamata. Tvrtke koje imaju prihode iznad 7,5 milijuna kuna bit će oslobođene ovih davanja proporcionalno s padom njihovih prihoda.
PDV će se plaćati po naplaćenom, a ne po izdanom računu i ovo je mjera za sve. - "To ne znači da oslobađamo od plaćanja PDV-a.", rekao je premijer Plenković. Rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja za 2019. odgađa se na 30. lipnja i ukida se plaćanje naknade Fini za njihovu objavu. Ministri su dobili nalog da obavljaju samo one naloge koji su nužni za funkcioniranje države, dakle, samo nužnih rashoda. Dakle, slijede radikalne mjere štednje.
Štednja i racionalno postupanje se očekuje i od jednica lokalne samouprave i javnih poduzeća.
- "Rezovi troškova će biti ozbiljni i veliki. Ožujak ćemo tretirati kao uvod. Pravi rezovi krenut će s plaćama u svibnju, a tu temu ćemo raspraviti sa sa socijalnim partnerima, prije svega sa sindikatima, gdje moramo razgovarati kako možemo ići prema daljnjim uštedama s obzirom na prava koja sada postoje", rekao je Plenković. Smanjivati će se i parafiskalni nameti.
Javni naručitelji će nabavljati najmanje 60 posto poljoprivrednih proizvoda iz hrvatske prozvodnje ili prerade. Izvanrednom mjerom otkupit će se svi viškovi mlijeka kod domaćih mljekara. Najavljene su promjene niza zakona u turizmu na rok od tri mjeseca.
Travanjski paket mjera po premijerovim riječima bit će sveobuhvatan i robustan te "i dalje ići na zaštitu gospodarstvenika, radnika, zaštitu privatnoga sektora, a imat će i cjelovitu poruku onoga što možemo očekivati u gospodarskom i socijalnom smislu u mjesecima koji su pred nama".

TRAVANJSKE EKONOMSKE MJERE VLADE

Otpisi i odgode poreza za tvrtke, naknade za radnike 4.000 kuna, PDV će se plaćati samo na naplaćene račune

Izvor: Index.hr

Dražen Oreščanin iz inicijative “Glas poduzetnika”, koja je možda i najzaslužnija da se vlada uozbiljila jer se nove mjere u dobrom dijelu preklapaju s njihovim zahtjevima, kaže da su izuzetno zadovoljni onime što su danas čuli.

dražen oreščanin“Vrlo smo zadovoljni drugim paketom mjera za gospodarstvo koje je predstavila vlada na današnjoj tiskovnoj konferenciji, mjere su u skladu sa zahtjevima koje smo inicijalno definirali i poslali vladi, a pozdravljamo i najavljene mjere štednje i smanjenja javne potrošnje. Ovim potezom je vlada pokazala zrelost i spremnost da omogući podršku privatnom sektoru da prebrodi ovu veliku krizu

Ostalo je još nejasno što je s parafiskalnim nametima, pretpostavljamo da i oni spadaju u otpis obveza, vjerujemo da će to biti u potpunosti razjašnjeno sutra. Potrebno je osigurati da sve jedinice lokalne samouprave pruže primjerenu podršku lokalnim poduzetnicima otpisom komunalne naknade i najma za poslovne prostore i javne površine. Vlada još ima veliki zadatak dogovoriti s bankama i leasing kućama da se krediti i leasinzi zamrznu na 12 mjeseci, kako bi gospodarstvo moglo doći do daha kada ponovno krene.

Ovo je tek početak zajedničke borbe, još je puno posla ispred nas. Potrebno je osigurati brzu, efikasnu i nerestriktivnu provedbu mjera. Ima još dosta otvorenih pitanja koja trebaju odgovore. Što je s tvrtkama koje su u ožujku mislile da neće moći zadržati radnike s mjerama iz prvog paketa, mogu li ih vratiti na posao i prijaviti se za potporu? Što je sa sezonskim obrtima, prvenstveno u turizmu, koji su u ovom periodu zatvoreni? Ova i druga otvorena pitanja ćemo s vladom adresirati u sljedećem periodu”, kaže Oreščanin.

glas poduzetnika

- "Nove mjere čini se pokrivaju sve ono, ili veliku većinu, što su poduzetnici (Glas poduzetnika) i porezni obveznici (Lipa) tražili od vlade. Najavljene su i mjere štednje u javnom sektoru te korekcija plaća od sljedećeg mjeseca. Usput, nadajmo se da će nam se država ubrzano digitalizirati, postati brža, efikasnija i transparentnija u procesu. U svom tom zlu i kaosu vidim veliku priliku za jedan kvantni skok naprijed za nas, javni sektor, da postane stvaran servis svima nama, a ne svijet za sebe", napisao je na Facebooku Davor Huić, predsjednik udruge poreznih obveznika Lipa.

Pročitajte i analizu Frenkija Laušića, našeg sumještanina u metropoli i novinara Jutarnjeg Lista, Vladinih travanjskih mjera za spas ekonomije.

Povezani članci

Who's Online

We have 355 guests and no members online