HRT: Mještani traže sanaciju 'crne točke Jadrana'

"Crna točka Jadrana, ekološka bomba, nerad državnih institucija, sve više zdravstvenih problema mještana zbog brda crne troske" - naslovi su i izjave koje se sve češće mogu čuti kada se spominje prostor bivše tvornice "Dalmacija" u Dugom Ratu koji godinama, već desetljeće i pol, ostaje nesaniran i "crna točka Jadrana". Mještani, kad neće ni investitor ni država, i ovaj put uzimaju stvar u svoje ruke, izvještava HRT.
- To je praktički počelo 2006. godine i sve je tada bilo lijepo, divno i krasno, dobili smo prezentaciju nekakvog megaprojekta koji je trebao zaživjeti u roku 5-6 godina, ali to se nije dogodilo. Mi smo 2007. dobili sanaciju prostora na način da je to pretvoreno u eksploataciju. Država je tada reagirala na način da je zaustavila te radnje, ali smo mi otad na tom prostoru dobili hrpu troske i otpada. Kada smo vidjeli da se godinama ništa ne događa, pokrenula se inicijativa iz općine s raznim dopisima prema ministarstvima, ali tek 2015. je ministarstvo donijelo odluku da se ide u drugu sanaciju, a ni druga sanacija se nije provela do roka, do 2019., prisjeća se Tonči Bauk, načelnik općine Dugi Rat.
- Razočarani smo i uznemireni jer se ovdje radi o našim životima, zdravlju i vrijednosti naše imovine, jer se radi o turističkom području s potencijalom koji već dugo leži. Ovdje se ne radi samo o investiciji, ovdje se radi o rješavanju ozbiljnog zdravstveno-ekološkog problema - ističe Ivana Pločkinić iz građanske inicijative za Dugi Rat.
U nastavku članka pogledajte nekoliko video snimki priloga HTV-a crnoj točki Jadrana, o našem od države davno zaboravljenom Dugom Ratu. Gdje su nestale "plave" vertikale...

Dugi Rat u borbi protiv ekološke katastrofe: Strahujemo za zdravlje

Izvor: HRT

PROČITAJTE VIŠE..


Povezani članci

Who's Online

We have 287 guests and no members online