HRT: Nagodba odgođena za mjesec dana

DORH i tvrtka "Projekt uvala" trebali su prošlog tjedna konačno rješiti sve detalje nagodbe i tako dogovorom zatvoriti dva dugotrajuća sudska spora vezano za prostor bivše tvornice Dalmacija Dugi Rat, konkretno za: (1) plaćanje penala za eksploataciju mineralnih sirovina u iznosu od 25 mil.kn i (2) prodaju preostalog zemljišta po cijeni od 115 eura investitoru, tvrtki Projekt Uvala. U Općini Dugi Rat nisu sretni rješenjem koje se nazire, jer već godinama traže od RH da preostalo zemljište pokloni općini za poslovno-gospodarsku zonu u kojoj bi mogli zaposliti 200-tinjak radnika.
Ročište održano u ponedjeljak, 15.11.2021. na splitskom trgovačkom sudu nije završilo nagodbom već samo dogovorom da će se zainteresirane strane u dugogodišnjem sporu još dogovoriti o pojedinostima nagodbe po kojoj bi prodaja ostatka zemljišta površine 32.000 m2 bila uvjetovana sanacijom prostora i uklanjanjem brda opasnog otpada na prostoru bivše tvornice. Rok je tri godine, kako za plaćanje penalizacije zbog dosadašnje eksploatacije zemljišta, tako i za prodaju ostatka zemljišta. Dakle, nagodba je odgođena za mjesec dana, izvještava HTV.
- Elementi nagodbe usklađeni su međusobno pregvaranjem, a temelje se na odluci Vlade RH - rekao je poslije ročišta odvjetnik investitora Kruno Peronja.
- Sada se ovom odlukom opet ide u prilog investitoru, tj. Projekt uvali, da odgađa sanaciju. Mislim da to nije ozbiljna firma koja se može baviti ovakvim velikim poslovima - rekao je Tonči Bauk, načelnik općine Dugi Rat.
Pitanje za radoznale je zašto država namjerava prodati preostalo zemljište kompleksa baš tom investitoru koji ih zavlači cijelo desetljeće i duguje pozamašnu svotu novca za eksploataciju zemljišta?
Podsjetimo, rok za sanaciju istekao je još 2019., a država je, da je htjela, po slovu zakona mogla sama provesti sanaciju terena i investitoru ispostaviti račun. Nije to učinila. Retoričko pitanje - spašava li država nagodbom tvrtku investitora koji navodno posljednje dvije godine posluje s gubitkom i ima sve uvjete odlaska u stečaj?

POLITIKA I KRIMINAL

Nagodba odgođena za mjesec dana

Izvor: HRT


Povezani članci

Who's Online

We have 283 guests and no members online