Na proljeće kreće novi krug prijava za APN-ove kredite

Još jedan krug APN-ovih kredita kreće na proljeće 2022. A dok se čeka državna subvencija za stambeni kredit, cijene nekretnina divljaju pa si je tek rijetki i mogu priuštiti. Cijene su u zadnje dvije godine porasle i do 30 posto, kažu u Udruženju poslovanja nekretninama. Najviše se traži novogradnja. Prodaje se i dok nije izgrađeno, a kupuju i stranci, piše Dalmatinski portal.
- Kvadrat novogradnje kreće se između 3000 i 4000 eura na dobrim lokacijama, kako u Splitu tako i u Zagrebu. Na rubnim područjima je između 2000 i 2500 eura - otkriva Jasmina Biliškov iz Udruženja poslovanja nekretninama. Euri se broje i za dizajn interijera. Na cijene stanova utječu niske kamate na kredite, inflacija, ali i rast turističkog prometa, kažu stručnjaci.

Izvor: Dalmatinski portal

Iz Ministarstva poručuju da je rast cijena nekretnina povezan s nizom faktora od kojih subvencije države ne mogu biti primarni uzrok.

Guverner HNB-a poručio je kako ne vidi promjenu u rastu cijena nekretnina dok se cijena novca, odnosno kamatnih stopa, ne promijeni. Drugim riječima, veće kamate mogu sniziti cijene nekretnina.