I nakon 20 godina, čekanje se očito nastavlja

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podiže ručnu kočnicu kada je u pitanju prepuštanje sanacije kruga bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu tvrtki “Projekt uvala". Nakon što je Slobodna Dalmacija proteklih dana pisala o sanaciji koju država benevolentno i bez ikakva objašnjenja, a da o sankcijama i ne govorimo, dopušta tvrtki koja je tu sanaciju odavno trebala zgotoviti, jučer nam je iz kuće koju vodi ministar Tomislav Ćorić poručeno kako se čitav slučaj upravo preispituje i kako nema govora da itko drugi osim države obavi sanaciju, piše Vinko Vuković na stranicama Slobodne Dalmacije.
- Zakon jasno kaže da država mora sanirali tvornički krug u Dugom Ratu nakon što to u zadanom roku nije napravio operater, odnosno "Projekt uvala", a tako će i biti - kaže dobro upućeni izvor u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Prije samo nekoliko dana u istom su Ministarstvu tvrdili drukčije...
I nakon 20 godina očekivanja Godota, čekanje se očito u Dugom Ratu nastavlja..

POLITKA I KRIMINAL

Novi zaokret? Država će ipak preuzeti sanaciju u Dugom Ratu?

Zakon jasno kaže da država mora sanirati tvornički krug u Dugom Ratu nakon što to u zadanom roku nije napravio operater, odnosno ‘Projekt uvala’, a tako će i biti - kaže izvor u Ministarstvu gospodarstvaPiše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Prije samo nekoliko dana u istom su Ministarstvu tvrdili drukčije. I to službeno. Prvo je državni tajnik Mario Šiljeg u Saboru i potvrdio kako će sanacija biti obavljena po već postojećem sanacijskom programu, da bi nakon toga i “Slobodna" na mail dobila potvrdu kako se radi o programu napisanom i odobrenom 2015. godine.

Činjenica koja kaže da je taj program de facto prestao vrijediti 2019. godine, nakon što su istekle četiri godine dane "Projekt uvali” da sanira zemljište prekriveno s još najmanje 250.000 tona troske vrijedne i do 500 milijuna dolara, zanemarena je kao da se radi o blagom zavoju, a ne o protuzakonitoj raboti.


Neće-hoće!

Saborska zastupnica Marijana Puijak tražila je da se u državom proračunu za iduću godinu osigura 15 milijuna kima za prvu fazu sanacije, ali je bila grubo odbijena. Mario Šiljeg prečuo je da uvažena zastupnica govori o kršenju zakona i da je država morala, a ovo valja shvatiti doslovno, sama organizirati sanaciju i njezin trošak naplatiti "Projekt uvali'. Odbio je njezin amandman  bez treptaja.

Takva je, rekosmo, muzika svirala u srijedu 8. prosinca. Radimo što nas je volja i tko nam što može. A u ponedjeljak 13. prosinca zavrtjela se druga ploča. Čak se i Šiljeg pokušavao opravdati kako on nema pojma što se događa u Dugom Ratu i kako je on u Saboru samo pročitao ono što su mu drugi napisali.

- To je zaista tako, kolega Šiljeg ispao je žrtva nesporazuma, nikakve loše namjere u njegovu istupu nije bilo - uvjeravaju nas u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Uvjeravaju nas i kako ministar Ćorić o ovom "nesporazumu" ništa ne zna. Dapače, čim je saznao, naredio je da se čitava stvar ispita.

A dok se ispituje, mi ćemo ponovili fakte, nema ih puno. tek dva: 1. u Saboru je državni tajnik rekao kako sanacijski plan za bivšu tvornicu u Dugom Ratu postoji i kako će se po njemu postupati; 2. "Slobodnoj" je službeno odgovoreno kako će se sanacija izvoditi prema planu koji je istekao 2019. godine i kako će je obaviti upravo operater koji je već u više navrata izigrao i planove i državu i građane.

Ako nam je dopušteno sugerirati to su stvari koje prvo treba ispitati. Kako je moguće da u srijedu Vlada govori jedno, a u ponedjeljak drugo i tko će za to odgovarati pitanja su na koja prije svih mora biti odgovoreno. A to bi osobno trebao učiniti ministar Ćorić. A ne se skrivati iza državnih tajnika. Jer papiri kojima oni po Saboru mašu ionako im služe tek poput blesimetra.

- Do kraja tjedna sve će bili puno jasnije, intenzivno se razgovara na relaciji Ministarstvo, Državno odvjetništvo i Državni inspektorat - tvrdi naš izvor.


Strah od OLAF-a

Obavit će se razgovor i s Lendi Pezzi, koja je u ime DORH-a nedavno dogovarala sudske nagodbe s "Projekt uvalom". I koja im je, kako smatraju u Općini Dugi Rat, velikodušno izišla ususret.

- Gospođa Pezzi sigurno nije samostalno postupala, ona je na sudu predstavljala državni ono što su joj rekli da predstavi - dodaje naš sugovornik.

Panika je nastala kad je prvi put spomenut OLAF.

Otkako im je bivša kolegica Gabrijela Žalac, i to premijerova miljenica, završila iza rešetaka, svijest o postojanju Evropskog ureda za borbu protiv prijevara izaziva jezu među hrvatskom kastom vladajućih.

A OLAF je spomenula Općina Dugi Rat u prijavi Europskoj komisiji protiv ministra Ćorića zbog pogodovanja "Projekt uvali" i ne pridržavanja hrvatskih zakona.U Zakonu zaštiti okoliša, ponovimo, piše kako će država sanirati ono što operater ne sanira i kako će mu tu sanaciju naplatiti. A ne piše da će država, jer upravo je to učinila novu sanaciju dati operateru koji već jednom nije sanirao ono što je morao. I koji je dokazano u Dugom Ratu obavljao zabranjenu eksploataciju.

- Sve je tako kako govorite i baš zato vas uvjeravam da će čitav slučaj po kratkom postupku bii preispitan - kaže naš izvor. Dodaje kako je sasvim izvjesno da će biti potrebno napraviti novi sanacijski program. I kako će u sve, s obzirom na iznimnu vrijednost odbačene troske, biti potrebno uključiti i Ministarstvo državne imovine.


Prolongira se status quo?

A to će potrajati.

A to znači da će još malo potajati dok se Dugi Rat riješi šljake.

Nakon 20 godina, čekanje se očito nastavlja.

Olaf

Povezani članci

Who's Online

We have 72 guests and no members online