Tko će provesti i platiti sanaciju?

Zbog toga što se nije na vrijeme zaustavila eksploatacija ferokroma, a sanacija se nije na vrijeme provela, Europskoj komisiji i OLAF-u su prijavljeni i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i sam DORH. Protiv investitora podnesene su i kaznene prijave općinskom državnom odvjetništvu protiv investitora, rekao je Tonči Bauk, načelnik Dugog Rata.
Ana Malbaša, novinarka emisije "Provjereno" Nove TV, donosi nastavak tužne gospodarsko-ekološke priče o prostoru bivše tvornice "Dalmacija" u Dugom Ratu. Novinarka je kotaktirala institucije kako bi provjerila jesu li poduzete ikakve radnje po prijavama. DORH je poslao opširan odgovor u kojem, među ostalim, stoji da po prijavama postupaju, a ne znaju i ne mogu komentirati da ih je itko prijavio ijednoj europskoj instituciji. Ministarstvo je kazalo da je u komunikaciji s Europskom komisijom u vezi osiguranja europskih sredstava za sanaciju onečišćenih područja koja su posljedica rada bivših industrijskih postrojenja. Utvrđuju i je li postojeći sanacijski program uopće danas primjenjiv. Ako nije, izradit će se novi. Ostaje vidjeti kako će na cijeli proces utjecati činjenica da je stručno mišljenje, prema rezultatima nove analize četiri uzorka, pokazalo da se ne može tvrditi da troska nije opasna.
Tema sanacije u Dugom Ratu otvorena je i na saborskom Odboru za zaštitu okoliša i prirode kojim predsjeda Sandra Benčić (Možemo).
- "Nama sjednica nije zaključena. Ja namjerno nisam zaključila tu sjednicu jer su ostala otvorena pitanja. I dalje pokušamo utjecati na sve aktere da se donese odluka o sanaciji, da se riješi problem za zajednicu, a da se druga pravna pitanja rješavaju u sporu između RH i investitora" - rekla je Benčić, koja najavljuje uskoro još jednu sjednicu.
Oni koji su svjedočili tome što se događalo, sada su rezignirani. Žive u Dugom Ratu, u strahu za zdravlje, ali i ljuti što je investitor samo zarađivao, a nije ništa sanirao. Štoviše, još je zakomplicirao situaciju ostavivši za sobom "piramide" šljake.
Investitori su s vladajućim partijama, prvo SDP, a potom i HDZ, oduvijek imali dobre kontakte, a imaju ga i danas. Zastupa ih odvjetnik Kruno Peronja, nekadašnji župan Splitsko-dalmatinski iz redova HDZ-a.
Pa što se toliko čeka? Odgovor je, izgleda, u naslovu.

POLITKA I KRIMINAL

Izvor: Provjereno, Nova TV

Povezani članci

Who's Online

We have 182 guests and no members online