GammaChef: Dalmatinci u Zagrebu otvorili prvi svjetski robotizirani restoran

Proteklog je tjedna u Zagrebu u Vlaškoj ulici otvoren Bots&Pots, prvi restoran na svijetu u kojem roboti kuhaju mediteranska jela iz jednog lonca. Konkretno, za kuhanje je zaduženo čak pet GammaChef robota koji u potpunosti oponašaju recepte stvarnog, iskusnog i hvaljenog chefa. Iza projekta stoje već dokazani, serijski IT poduzetnici Đulijano Nola, Dražen Drnas i Hrvoje Bujas, suvlasnici Bots&Potsa, uspješnih tvrtki Pravi klik i Siguran klik koje stoje iza brendova Crno jaje, GoHome i Osiguraj.me. Ovaj iskorak u inovativno ugostiteljstvo predstavlja svojevrsni nastavak projekta kućnog robota za kuhanje GammaChef, Đulijana Nole i Dražena Drnasa. Sva jela u restoranu samostalno priprema pet robota kuhara koji uče od profesionalnih kuhara kao “ljudskih instruktora” – i to jela u jednom loncu (“one pot”). Prosječno vrijeme pripreme jela za dvije osobe je 15 minuta, a ponuda jela je uistinu raznovrsna – od hobotnice s domaćim njokima i slanutkom, rižota sa škampima, različitih tjestenina do indijskog currya – “za svakoga ponešto”. Cijene jela su vrlo pristupačne, lonac rižota s kozicama koji je količinski primjeren za četiri osobe – platiti će te svega 149 kn, a za onaj s curryem povoljnih 89 kn i to isključivo karticama ili online – tzv. cashless model. Sustav restorana je u potpunosti digitaliziran, od nabave namirnica do narudžbi gostiju – jedini “ljudski touch” je prilikom posluživanja hrane od strane konobara, a cijeli proces nadzire chef Vedran Varvodić, koji pazi da priprema hrane protekne u najboljem redu. Ovo u potpunosti mijenja dosadašnji koncept ugostiteljstva i pruža sasvim novo gastronomsko iskustvo...

DIGITALIZACIJA UGOSTITELJSTVA

Foto: Split Tech City
Video: Bug.hr
Izvor: Grazia i drugi

Unatoč tome što se ugostiteljstvo kao uslužna djelatnost primarno bazira na ljudskoj interakciji, gastronomski IT trojac smatra da restoran Bots & Pots predstavlja budućnost digitaliziranog ugostiteljstva, ali samo u jednom segmentu. “I dalje ćete imati fine dining restorane kao jedan drugačiji i poseban doživljaj, no svakako ugostiteljstvo ide ka digitalizaciji te će u narednih deset godina zasigurno eksplodirati na tržištu!” - kažu u Bots&Potsu.“Smatramo da su nam u načelu konkurencija veliki svjetski igrači kao što su KFC, McDonalds ili Burger King, ali razlikujemo se po tome što nitko od njih ne nudi tako zdravu i ukusnu hranu kao mi, a koju ujedno priprema prilagodljivi robot koji “uči” od najboljih chefova”. Stoga, s obzirom na konkurentne cijene i novi atraktivan koncept, očekuju dobru posjećenost restorana, pri čemu naglašavaju da će gosti prvi put doći u restoran kako bi vidjeli robote kuhare na djelu, dok će se kasnije vraćati radi iznimno ukusne i povoljne hrane.

Inženjeri elektrotehnike Đulijano Nola i Dražen Drnas svog su GammaChef prvi put prikazali javnosti tijekom natjecanja startupova Idea Knockout u rujnu 2016. Tad su osvojili treće mjesto i najavili sklapanje suradnje s proizvođačima kuhinjskih i kućanskih aparata kako bi omogućili komercijalizaciju svog robota, patentiranog u EU. Na projektu su radili gotovo sedam godina i uložili preko 1,5 milijuna kuna.

- “Ovo je priča o robotima kuharima, koji su hrvatska inovacija, i kakvi na svijetu ne postoje, ali je isto tako i priča o iznimno ukusnoj hrani. Startamo u Hrvatskoj, a cilj nam je širenje franšize po cijelom svijetu” - rekao je Đulijano Nola, jedan od suvlasnika i inovatora.

Who's Online

We have 204 guests and no members online