Rad nedjeljom: Otvorene samo male trgovine?

Vladajuće stranke usuglasile su nacrt novog Zakona o trgovini, kojim se regulira i pitanje rada nedjeljom, a u saborsku će ga proceduru poslati nakon što ga rasprave socijalni partneri na Gospodarsko-socijalnom vijeću, piše Vjesnik. Glavna novina nacrta novog zakona jest dopuštanje rada nedjeljom trgovinama sa do pet zaposlenih uz prethodnu suglasnost lokalnog ureda državne uprave. Inače, nacrtom je nedjelja definirana kao neradni dan poput blagdana, iako su propisani mnogi izuzetci ...

Piše: V.K. / MojPosao.hr
 
U nacrtu zakona se navodi kako će nedjelja uglavnom biti neradni dan iako će određene trgovine moći raditi, ovisno o opskrbi potrošača robama koje su nužne u svakodnevnom životu kao i robama “koje su vezane uz poštivanje kulturnih i obiteljskih tradicija te potreba turista”, kaže se u nacrtu zakona.
 
Rad nedjeljom će se stoga dopustiti svim prodavaonicama u vrijeme turističke sezone i uoči božićnih blagdana, odnosno od 1. lipnja do 1. listopada i cijeli prosinac. Tada će moći biti otvoreni i veliki trgovački centri, dok će u ostalih sedam mjeseci nedjeljom, osim malih obiteljskih dućana, moći raditi prodavaonice, kiosci i štandovi koji prodaju tisak, cvijeće, svijeće, suvenire te kruh i pekarske proizvode.
 
Međutim, nedjeljom će se moći raditi od 8 do 13 sati, a ne kao ostale dane od 6 do 21 sat.
 
S druge strane, benzinske postaje s prodavaonicama te prodavaonice na graničnim prijelazima, kolodvorima, u lukama i zračnim lukama moći će raditi neprekidno.