Kerum 'osvojio' Dugi Rat

dalmacija - iskrakerumTvornica električnog ručnog alata i pribora "Dalmacija Iskra" iz Dugog Rata, nakon niza neuspjelih natječaja, iz četvrtog pokušaja prodana je splitskom poduzetniku Željku Kerumu, koji je na usmenoj licitaciji za posrnulu tvornicu u stečaju ponudio tri milijuna eura, odnosno 22 milijuna kuna. Kerum je dobio i 25 tisuća kvadrata zemljišta na predjelu Glavice, te se ugovorom obvezao zadržati svih 29 radnika tvornice sljedeće 3 godine ...

NAKON NIZA NEUSPJELIH NATJEČAJA, PRODANA TVORNICA U STEČAJU

Kerum ide dalje.. ‘Dalmaciju Iskru’ u Dugom Ratu platio 3.000.000 eura

Kerum je dobio i 25 tisuća kvadrata zemljišta na predjelu Glavice, te se ugovorom obvezao zadržati svih 29 radnika tvornice sljedeće 3 godine

Piše: Leo Kovačić / Slobodna Dalmacija

KerumTvornica električnog ručnog alata i pribora “Dalmacija Iskra” iz Dugog Rata, nakon niza neuspjelih natječaja, iz četvrtog pokušaja prodana je splitskom poduzetniku Željku Kerumu, koji je na usmenoj licitaciji za posrnulu tvornicu u stečaju ponudio tri milijuna eura, odnosno 22 milijuna kuna.

Osim stopostotnog udjela “Dalmacije Iskre”, Kerum je za tri milijuna eura dobio i 25 tisuća metara četvornih iznimno atraktivnog zemljišta na predjelu Glavice u Dugom Ratu, te se ugovorom obvezao zadržati svih 29 radnika tvornice sljedeće tri godine.

- Sve stavke u ugovoru koje se odnose na radnike ćemo ispuniti, no o namjeni i funkciji postojećih objekata odlučit ćemo u sljedećih mjesec dana, što bi nam trebalo biti dovoljno dug period da procijenimo isplativost nastavka prizvodnje u tvornici. Ako se pokaže da “Dalmacija Iskra” ne može poslovati s dobitkom, onda ćemo je jednostavno ugasiti, jer nas niti jedan ugovor ne može obvezati da idemo u takve poslovne avanture. Takvi propisi ne postoje i nećemo proizvoditi da bismo gubili - tvrdi Kerum.

Prema njegovim riječima, na usmenom natječaju, osim njegove tvrtke sudjelovalo je još nekoliko ponuđača, no većina ih je otpala zbog neplaćanja jamčevine u iznosu od 500 tisuća kuna, a prodaja se, kaže, vršila po načelu “viđeno-kupljeno” što isključuje sve moguće prigovore kupca.

Zanimljivo, direktor “Dalmacija IskreZdravko Vulić prije ročišta na Trgovačkom sudu u Splitu prognozirao je kako se ne može očekivati da će se tvornica prodati po cijeni od tri milijuna eura, jer je po njemu taj iznos previsok.

Vulić je, sudeći po iskustvima s prethodnih ročišta, predviđao da će “dugoratski div” novog vlasnika dobiti tek nakon petog ročišta, kada bi cijena tvornice pala na nešto više od dva milijuna eura.

Podsjetimo, u prvom krugu natječaja “Dalmacija Iskra” prodavala se po cijeni od 5,3 milijuna eura, u drugom za 4,2 milijuna eura, a na posljednjem krugu u kolovozu prošle godine cijena je bila 3,4 milijuna eura.

Dalmacija-Iskra

5 miljuna eura je vrijednost tvorničke zgrade, koja se prostire na devet tisuća kvadrata. Temeljni kapital “Dalmacije Iskre” iznosi tek dvadeset tisuća kuna.

Njezina prava vrijednost, tvrde upućeni, leži u iznimno atraktivnoj lokaciji i tvorničkoj opremi. Osim tvorničkog pogona, hala i prodajnih mjesta, “Dalmacija Iskra” raspolaže i s 25 tisuća kvadrata zemljišta.

23 nekretnine kupila je tvrtka “Kerum” u prva dva mjeseca ove godine, čija se tržišna vrijednost procjenjuje preko 23 milijuna eura.

Prema riječima Željka Keruma, plan je da se brand “Kerum” proširi od Zadra do Dubrovnika, za još 50 novih trgovina.

Povezani članci

Who's Online

We have 61 guests and no members online