Primjeri poticanja hrvatskog izumiteljskog poduzetništva

znanstvenici s FESB-aDobre vijesti dolaze sa splitskog FESB-a, gdje je danas potpisan ugovor između Hrvatskog instituta za tehnologiju (HIT) i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) o dvogodišnjem financiranju tehnologijskog projekta SOA Online Monitor (SOOM) vrijednog 997.995. kuna. Ugovor su potpisali direktor HIT-a Pero Munivrana, voditelj projekta dr. Ivan Zoraja i dekan splitskog FESB-a dr. Dinko Begušić. FESB je tako postao dio HIT-ova programa TEST, kojim se financiraju znanstveno-istraživački projekti hrvatskih fakulteta i instituta do izradbe prototipa te tako potiče hrvatsko izumiteljsko poduzetništvo ...

Projekt SOA Online Monitor

Izvor: Hina, Glas Dalmacije

FESBProjekt SOOM je software koji nadzire druge programe za vrijeme dok se izvode. Riječ je o programima u kategoriji SOA aplikacija (Service Oriented Architecture).

SOOM će nadzirati rad drugih programa, odnosno njihovih komponeti - servisa, kojih su raspoređeni na više računala, te puno lakše nego danas pomoći u dijagnosticiranju eventualnih problema i zastoja.


Dijalog znanosti i gospodarstva


Projekt će se primijeniti u bankarstvu, financijama, znanosti, zdravstvu itd. Takva usavršena IT tehnologija unaprijedit će nadzor provedbe operacija i korisnicima omogućiti djelotvorniji rad u cjelini.

Voditelj ovog projekta Dr. Ivan Zoraja počeo je svoj projekt još 1998., no ističe da tržište tada još nije bilo razvijeno za takvu vrstu proizvoda.
Suradnja s HIT-om počela je prije godinu dana, od kada je ideja prošla višestupanjski postupak recenzija.

Prvi ugovor u TEST-u potpisan je u listopadu 2007. sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva, a drugi već u studenom s Institutom "Ruđera Boškovića".

HIT financiranjem znanstveno-istraživačkih projekata potiče dijalog znanosti i gospodarstva i stvara hrvatsku tehnologijsku politiku, kaže se u priopćenju.

Povezani članci

Who's Online

We have 318 guests and no members online