'Omiljeni' monopolisti najbolji u posezanju u naše novčanike

Nije me začudila vijest da je naša, pardon, Mađarska naftna kompanija INA lani zabilježila izvrsne financijske rezultate. Čudan bio bio ikakav drukčiji rasplet s obzirom na dramatična događanja na tržištu nafte (čitaj: drastično poskupljenje cijene barela nafte) i ništa manje važnije za bilancu Ine, načina kako se nisko i jadno tretiraju hrvatski potrošači, odnosno koju cijenu ovog uspjeha plaćaju svakodnevno na pumpama. Uz Inu na listi najuspješnijih kompanija Jugoistočne Europe je još 20 hrvatskih tvrtki, među kojima su se tri uvrstile među prvih 20 s prometom većim od milijardu eura. Konzum je na 12. mjestu (prihodi od 1,48 milijardi eura), ali dobro, Todorić barem na papiru ima konkurenciju i za ovaj rezultat se morao izboriti na tržištu. Potom slijede naši 'Omiljeni' monopolisti, Hrvatska elektroprivreda (HEP) na 13. mjestu (1,47 milijardi eura), Hrvatske telekomunikacije (HT) na 18. mjestu (1,2 milijarde eura)... Lako li je u Hrvatskoj izbijati stanovništvu lovu iz novčanika! Društveno odogovorno poslovanje i zaštita potrošača u Lijepoj Njihovoj samo su fraze i prazne riječi ...

Među 100 najuspješnijih kompanija Jugoistočne Europe 21 domaća tvrtka
 
Priredio: Mladen Banović
 
Na listi 100 najuspješnijih kompanija Jugoistočne Europe (JIE) po prihodima od prodaje u 2007. na prvom mjestu nalazi se INA sa prihodom vrijednim 3 milijardi eura.
 
Među najuspješnijih 100 kompanija jugoistočne Europe nalazi se 21 hrvatska tvrtka, što je Hrvatsku svrstalo na drugo mjesto u regiji JIE, iza Slovenije, iz koje su uvrštene 23 kompanije.
 

Hrvatskih top 20
 
Spomenimo i ostale naše najuspješnije kompanije. Pliva je zauzela 28. mjesto, a slijede je Vipnet (43.), Podravka (47.), Dioki (69.), Tisak (74.), Konstruktor inženjering (78.), Dukat (79.), Petrokemija (80.), Mercator-H (81.), Pevec (83.), TDR (84.), Dalekovod (91.), M San Grupa (94.), Ericsson Nikola Tesla (95.), Medika (96.), Renault Nissan Hrvatska (98.) te Brodomerkur na 100. mjestu.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 584 guests and no members online