200 milijuna eura čeka planove

Tvornica Dalmacija danas0pćina Dugi Rat uputila je ovih dana prijedlog svog prostornog plana na suglasnost Županiji splitsko-dalmatinskoj, u nadi da će Županija, a potom i nadležno ministarstvo odgovoriti u što kraćem roku, kako bi dugoratsko Općinsko vijeće do kraja godine moglo usvojiti ovaj važan dokument. Usvajanje plana jedan je od uvjeta početka realizacije prije dvije godine najavljenog projekta izgradnje hotelsko-turističkog kompleksa i marine na mjestu nekadašnje tvornice ferolegura, vrijednog 200 milijuna eura. Novim ću planom, naime, ukupna površina posrnulog diva postati turističkom zonom jer se odustalo od stambene gradnje za koju je bila predviđena trećina atraktivne lokacije ...

ULAGANJA

200 milijuna eura čeka planove

Dvije godine nakon kupnje terena bivše tvornice "Dalmacija" u Dugom Ratu investitor još nema uvjete za realizaciju hotelsko-turističkih sadržaja

Piše: Jadranka Matić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Ishodovana je građevinska dozvola za rušenje objekata tvornice ferolegura, ali nije riješen problem vlasništva nad 34.000 kvadrata unutar tvorničkog kruga

Ostaci tvornice Dalmacija


Tvrtka "Projekt Uvala"

Ništa manje nestrpljivo usvajanje novog plana iščekuje i tvrtka "Projekt Uvala", koju je osnovao britanski investitor Landmark Propety Management SA, a koja na kupljenih 180.000 kvadrata namjerava graditi spomenuti kompleks, u kojemu bi posla bilo za 250 Dugoraćana.

s otvaranja ured Korenat Point Resorta"Projekt Uvala" u međuvremenu je, nakon 18-mjosečne procedure, u ožujku 2008., ishodovala građevinsku dozvolu za rušenje objekata nekadšnje tvornice pa je prostor uz more poprimio posve drugačiju vizuru.

Britanski investitor kupio je lokaciju 2006. godine za iznos od 8,5 milijuna eura, s time da to nisu bila sva plaćanja jer je za dodatnih 15 milijuna kuna s dijela terena skinuo hipoteku Hrvatskog fonda za privatizaciju te za daljnjih 20 milijuna kuna kupio pogon CG Stupovi.

Unatoč atraktivnosti, a zahvaljujući sudskim sporenjima, bivša tvornica ferolegura prodana je javnom dražbom na Trgovačkom sudu u Splitu tek u devetom pokušaju.

Ishodovana je građevinska dozvola za rušenje objekata tvornice ferolegura, ali nije riješen problem vlasništva nad 34.000 kvadrata unutar tvorničkog kruga


Preostale dvojbe

Na žalost investitora, usvajanjem novog prostornog plana neće se riješiti preostale dvojbe vezane uz teren u Dugom Ratu.

Ostaci tvornice Dalmacija

Premda je naknadno kupio 11.000 kvadrata od ukupno 45.000 kvadrata oko kojih se sudski spore Republika Hrvatska i tvornica "Dalmacija" Dugi Rat u stečaju, mora čekati rasplet oko preostalih 34.000 četvornih metara.

I sama zainteresirana za konačno privođenje lokacije novoj svrsi, Općina je, kazuje načelnik Jerko Roglić, obnovila zahtjev Središnjem državnom uredu u kojemu traži da joj na tih 34.000 kvadrata da pravo građenja s pravom prijenosa na treće osobe.


Zamjena lokacija

Važnost rješavanja ovog problema jasna je ako se zna da se nalazi u sredini lokacije budućeg kompleksa, a Općini bi omogućili ravnopravan odnos s inozemnim investitorom u razgovorima o rješavanju vlastitih projekata poput ambulante i sportske dvorane.

Zamjenom lokacije za odgovarajuću površinu na rubu kompleksa na svoje bi došli i Općina i investitor.

U tvrtki "Projekt Uvala" nisu željeli u ovome trenutku govoriti o najavljenom projektu, pa su tako ne zna hoće li i u kojoj mjeri višegodišnje čekanje utjecati na njegovu realizaciju.

Osim što je pomaknulo rokove.


proizvoljna vizualizacija

Realizacija hotelsko-turističkog projekta donijela bi Dugom Ratu 250 novih radnih mjesta
 

Povezani članci

Who's Online

We have 113 guests and no members online