Nova golf-igrališta zlatne su doline za mućkaroše

Doista treba graditi golf-igrališta, ali s jedinom svrhom da ona pune postojeće hotelske kapacitete koji su zimi prazni. A meni ovo više sliči na to da se pod krinkom razvitka golfa stvaraju pretpostavke za novu apartmanizaciju poljoprivrednog zemljišta koje se time pretvara u građevinsko, a onda će na njemu niknuti stotine apartmana uokolo golf-igrališta. Takvo što značilo bi propast za hrvatski prostor i hrvatski turizam - tvrdi Zlatan Juras, bivši hrvatski reprezentativac u golfu i međunarodni golf-sudac, a danas direktor tvrtke "Golf Park", koja se bavi savjetovanjem i upravljanjem golf-projektima...

GOLF IGRALIŠTA

Nova golf-igrališta zlatne su doline za mućkaroše

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Zlatan JurasZlatan Juras, bivši hrvatski reprezentativac u golfu i međunarodni golf-sudac, a danas direktor tvrtke "Golf Park", koja se bavi savjetovanjem i upravljanjem golf-projektima, diplomirao je turizam na temu golfa, a svake godine je na specijalizaciji golf-menadžmenta u Španjolskoj, te je vidio stotine izvrsnih i katastrofalnih golf-rješenja. Stoga smo ga pitali što od viđenog ne bi želio imati u Hrvatskoj u sličnim projektima.

- Već deset godina tvrdim da se igrališta za golf trebaju graditi u funkciji stvaranja dodatnih turističkih sadržaja u prostoru i radi produženja sezone. Golf je sigurno nešto što puni hotele najmanje 300 dana godišnje i to bi trebao biti cilj svima koji grade igrališta za golf.

Nama ne trebaju golf-tereni da bi punili hotele koji su već ljeti u sezoni puni. Ljeti se golf ne igra na Mediteranu.

Hrvatskoj trebaju igrališta za golf koja će puniti hotele koji su zimi prazni, a ne golf-tereni kao nove građevinske parcele za mešetare nekretninama.


Različita klijentela

Kako to realizirati s usvojenim Zakonom o golfu koji je predvidio izgrađenost od 25 posto površine golf-terena?

- Sve je u rukama lokalne uprave jer ona je ta koja će dati zeleno svjetlo za gradnju nekog hotela ili apartmanskih naselja. Zakon kaže da može biti do 25 posto izgrađeno, ali može biti i nula posto!

A da bi znali što im i koliko treba graditi, mora se najprije napraviti detaljna analiza postojećih hotela na obali i koliko oni imaju praznih postelja izvan sezone.

Kad se ti već postojeći hoteli dolaskom golfera napune i zimi i bude nedostajalo kapaciteta, tek onda neka lokalna uprava može kazati da dopušta i gradnju hotela ili apartmana uz teren za golf.

Tek kada se popunjenost sadašnjih hotela zbog golfa poveća na 300 dana godišnje, radna snaga bude angažirana stalno, a ne sezonski, tek onda se mogu graditi novi kapaciteti.

Nisam protiv svake gradnje, nego takve koja se stavlja u "ambalažu" interesa golfa, jer to nije istina. Igrališta za golf mogu profitabilno poslovati bez apartmana i kuća.

Mislite li da je to moguće provesti u Hrvatskoj, gdje se svaki metar zemljišta pokušava pretvoriti u betonski apartman?

- Mora biti moguće, jer apartmanizacija uz golf-terene radi trgovanja nekretninama, pri čemu se poljoprivredno zemljište pretvara u građevinsko, bila bi sramota za zemlju.


10 hotela u investiciji

Kako ocjenjujete plan gradnje više od 60 igrališta za golf kod nas, je li to puno, malo, dovoljno?

- To ovisi o tome kakav će biti turistički interes prostora u kojemu se razvijaju. U Turskoj, Španjolskoj, Portugalu, u gradnju jednog igrališta za golf ulazi po desetak hotela u okruženju zajedničkom investicijom. Svi podižu razinu usluge, pune hotele i vraćaju uloženo.


Turska bez apartmana

Područje od Malage do Gibraltara poznato je danas kao Costa del Golf, s oko 65 igrališta na 130 kilometara obale i tisućama betonskih apartmanskih građevina.

Golf igralište u Velikoj Britaniji

Turska Antalya na 110 km obale ima 12 igrališta za golf i čak 88 hotela s četiri i pet zvjezdica, a bez apartmana. U Sloveniji devet igrališta puni hotele u Bledu, Lipici i Mokricama, bez ijedne vile ili apartmana.


Hoteli s 4 zvjezdice

Teza o tobože nužnoj gradnji brani se time da su to elitni gosti koji žele samo elitni smještaj?

- Ni to nije točno. Postoje igrališta za golf s tri, četiri ili pet zvjezdica, baš kao i hoteli, što znači da su namijenjeni različitoj klijenteli.

Ako smo se u Hrvatskoj opredijelili za turizam od 4 zvjezdice, neka i hoteli uz golf-igrališta budu na toj razini, ali i igrališta.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 250 guests and no members online