Ekonomski nacionalizam i kakve to veze ima s nama

GlasanjeI dok naš premijer olako odbacuje preporuke ponajboljih domaćih ekonomista za suočavanje sa gospodarskim stanjem u državi u ovim kriznim vremenima i dok i dalje izbjegava bolne mjere i reforme - jedini recept za koliko-toliko bolje sutra, želeći izgurati "ne talasajući previše" barem do dražesnih pupoljaka svibanjskih (lokalnih izbora), poslije kojih ionako dolazi turistička sezona ("stani ili pani" turistička sezona točnije), strani državnici povlače ili barem planiraju uvesti konkretne mjere za izlaz iz recesije koja trese razvijeni i trgovinom odavno umreženi svijet ...

Piše: Mladen Banović
Izvori: vjesnik, HINA

hrvatski političarNeke od mjere zaštite vlastitog gospodarstva zabrinule su čelnike EU jer povećavaju opasnost od obnove protekcionizma.

"Dok traje kriza, može se očekivati da će se snažnije i bogatije države protiv nje boriti ograničavanjem slobodnog tržišta uvodeći zaštitne, protekcionističke mjere", piše Marko Barišić u današnjem Vjesniku.

Manje zemlje, bilo da su unutar Unije ili izvan nje, navodi on, bit će ostavljene same sebi. Velike ideje i parole, bile gospodarske ili političke naravi, vrijede dok šire moć bogatijih i velikih, a kad dođe kriza, te se zemlje prve zatvaraju u nacionalne, državne atare ne obazirući se puno na to kakve će to posljedice ostaviti na njihove siromašnije "rođake" na istoku Europe ili u nekom drugom dijelu svijeta.

Ukratko, uzdaj se Šime samo u se i u svoje kljuse...

Lijepa Naša

Povezani članci

Who's Online

We have 167 guests and no members online