Grad Omiš bi u ljeto 2021. godine trebao dobiti novu gradsku luku. Projekt je to vrijedan 75 milijuna kuna koji bi trebao započeti (ako ne bude žalbi) već krajem ove godine. Najveći dio sredstava osigurano je preko fondova, piše portal DalmacijaDanas. Radi se o sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, i sredstvima Županije za lučku infrastrukturu. Omiš će ovim vrijednim projektom dobiti i 440 metara dugu šetnicu s oko 80 sezonskih vezova, hortikulturnim uređenjem, novom javnom rasvjetom i ormarima za struju i vodu, a proširit će se i postojeća infrastruktura obzirom da domaći brodari trenutno rade u vrlo skučenim uvjetima. Uredit će se ukupno 12 tisuća kvadrata obale.
Omišani vjeruju da će se realizacijom ovog projekta dogoditi preporod njihovog grada. Omiš će promijeniti svoj izgled i privlačnost za turiste, kako s mora, tako s kopna. Nautički turizam u Omišu vjerojatno će doživjeti značajan porast, a nova i moderna vizura grada trebala bi dodatno doprinijeti njegovoj atraktivnosti. Novost je i povezivanje s otokom Bračom, brodskom linijom Omiš – Postira. Tu će Grad Omiš raspisati natječaj za koncesiju. Što se tiče prometne infrastrukture, Hrvatske ceste će raditi ispravljanje čuvene omiške “S” krivine i prometno povezivanje luke. Kad već svoju brzu cestu iz pravca Splita neće uskoro dočekati, Omišani po pitanju svoje luke i nove šetnice mogu konačno biti optimistični.
 
Ante Renić, vijećnik stranke Pametno, pitao je danas na sjednici županijske skupštine zašto Lučka uprava naše županije već 20 godina ne uvodi red u luci Krilo? U luci Krilo vlada kaos jer se tu (u luci!) nelegalno grade i uređuju brodovi za turistička sezonska putovanja, na komunalnim vezovima (u luci, ne u škveru). Kaže Lučka uprava da oni "rade na tome", da su za tu luku nadležni tek od 2014. godine. I nakon četiri godine "nadležnosti", red se u luci ne nazire ni u tragovima. Trenutno se na nedozvoljenoj lokaciji gradi i oprema šest brodova duljine 40 do 50 metara, a u luci je sada deponirano i više velikih betonskih blokova "nepoznatog" porijekla i namjene..
I nikom ništa!
 

Najava: Sabatina 2018. u Malom Lošinju

Ovogodišnja Sabatina, 28. susret vinogradara i vinara, održat će se od 15. do 18. studenog 2018. u Primorsko-goranskoj županiji u Hotelu Aurora u Malom Lošinju, a uzorci proizvoda, vina i jakih alkoholnih pića, za ocjenjivanje mogu se dostaviti u Splitu, Zadru i Mostaru. Uzorci u Splitu se mogu dostaviti od 3. rujna do 1. listopada, svakim radnim danom, od 7 do 15 sati na adresu Zadružnog saveza Dalmacije u Tončićevoj ulici. Uzorci mladih vina mogu se predati samo u Splitu do 15. listopada. Sabatina je prilika za razmjenu iskustava, povezivanje, informiranje te nove poslovne kontakte i razgovore, a prepoznata je po dinamičnom programu koji, osim stručne edukacije i rasprava u okviru znanstveno-stručnih skupova, uključuje i vođene degustacije vina, praktične radionice, prezentacije u vinogradu, predstavljanje projekata, inovacija i slično, poručuju marljivi organizatori iz Zadružnog saveza Dalmacije.
 
U tijeku je javna rasprava o Studiji o utjecaju na okoliš  državne ceste D8, dionica čvor TTTS - čvor Stara Podstrana - čvor Krilo Jesenice - čvor Dugi Rat - most Cetina. Javna rasprava traje do 19. 09. 2018. Trasu brze ceste pogledajte ovdje (PDF)Javno izlaganje održat će se dana 14. 09. 2018. s početkom u 14 sati u prostorijama Općinske vijećnice u Dugom Ratu, Poljička cesta 133.

 
Počeli su radovi na izgradnji reciklažnog dvorišta u Zakučcu, koji će trajati idućih pet mjeseci. Projekt izgradnje reciklažnog dvorišta s sortirnicom za korisni otpad se planira izgradit na ukupno 1400 m2 u Zakučcu. Na reciklažnom dvorištu naša komunalna tvrtka "Peovica"  planira zaprimati 40 vrsta neopasnog i opasnog otpada, te prerađivati i sortirati korisni otpad. U vrijednost projekta uključena je i drobilica za biomasu, sortirna linija za korisni otpad s automatskom presom te cestovna kolna vaga. Izgradnjom reciklažnog dvorišta planira se postavit spremnik za korisni otpad koji je predviđen za ponovnu uporabu, te uspostavit centar ponovne uporabe. Reciklažno dvorište će biti na usluzi građanima Grada Omiša i Općina Dugi Rat, Šestanovac i Zadvarja te će u kompletu s kompostanom, građevinskim reciklažnim dvorištem i platom za manipulaciju otpadom činit dio reciklažnog centra u Zakučcu. Građevinska dokumentacija za izgradnju reciklažnog dvorišta u Zakučcu je sufinancirana s 100% sredstvima FZOEU, a izgradnja reciklažnog dvorišta s 85% bespovratnih sredstava iz operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014-2020. Bravo Peovica! Samo naprijed. Svijetli ste primjer komunalne tvrtke, koja svojim pametnim, planskim i upornim radom kao da poručuje svima, a pogotovo "svojim" općinarima... Može se..  naravno da se može!
 
Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i Hrvatska gospodarska komora započeli su s nizom predstavljanja mjera aktivne politike zapošljavanja poslodavcima u Hrvatskoj. Predstavljanje u Splitu održati će se u utorak, 4. rujna 2018. u Županijskoj komori Split (Obala Ante Trumbića 4), s početkom u 10 sati.
Od devet mjera aktivne politike zapošljavanja poslodavcima će posebno biti prezentirana mjera pripravništva, koja je početkom ove godine redefinirana, upravo kako bi odgovorila novim izazovima na tržištu rada. U okviru te mjere poslodavci primaju potporu od 50% troška bruto 2 plaće, a iznos, odnosno visina plaće nije limitirana te je posebno namijenjena poslovima s dodanom vrijednošću.   
Predstavit će se i mjera osposobljavanja na radnom mjestu za osobe s isključivo završenom srednjom školom ili bez završene osnovne škole koje nemaju radno iskustvo za obavljanje poslova za koja će se osposobljavati i za osobe koje su izgubile znanja i vještine potrebne za rad u zvanju za koje su se obrazovale. Osigurano je 7000 kuna za obrazovanje svakoga zaposlenika. Glavni cilj mjera je omogućiti poslodavcima da na brz i učinkovit način osiguraju adekvatnu radnu snagu i poboljšaju konkurentnost na tržištu rada. Sudionici će na jednom mjestu dobiti sve informacije o procedurama, visinama potpora i mogućnostima korištenja mjera u skladu s potrebama.
 
- Uljanik je stradao i prestat će postojati u obliku kakav je danas iz više razloga. Najvažniji je možda spektakularna neodgovornost Uprave, koja već godinama gomila gubitke i vozi brod direktno u zid, bez promišljanja koliko je to katastrofalno loš potez. Drugi razlog su neodgovorne vlade koje su, po starom hrvatskom običaju, zatvarale oči nad problemima i garantirale za poslove za koje se iz aviona vidjelo da ne mogu biti uspješni. Treći razlog je krivi model privatizacije, u koji su se svojedobno političari zaklinjali kao idealan, a sada je jasno da je to bilo potpuno krivo. Zanimljivo, nitko do sada nije postavljao pitanje odgovornosti. Zato mi iz stranke Pametno smatramo da se političari odgovorni za ovakvo stanje moraju povući s političke scene, a Uprava promptno smijeniti, prije nego što se uopće nastavi proces rješavanja problema, u bilo kojem scenariju... Jednostavnog izlaza za Uljanik sada nema, vjerojatno slijedi kakav stečaj s preustrojem ili bez njega, možda ne odmah ako naši ‘genijalci’ nađu način kako da prikriveno subvencioniraju brodogradnju, još jednom" - kaže Ante Renić, član predsjedništva stranke Pametno.
 
Splitsko-dalmatinska županija objavilja je Javni poziv za iskazivanje interesa za provedbu "Programa sustavno gospodarenje energijom na području SDŽ 2018-2021". Iznos potpore ovisi o aktivnostima, do 50% ukupno prihvatljivih troškova. Prihvatljivi korisnici su :
a) Fizičke osobe: Projekt 1: poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama; Projekt 2: poticanje povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama
b) Općine i gradovi: Projekt 3: poticanje smanjenja potrošnje energije i svjetlosnog zagađenja javne rasvjete.
Prihvatljive aktivnosti su: naknade energetskim certifikatorima za Projekt 1 (osim Mjere 1.2.) i Projekt 2, te nabava i ugradnja materijala i opreme: (Projekt 1:) sunčani kolektori, fotonaponske elektrane za potrebe kućanstva do 10 kW, dizalica topline, kotlovi na biomasu; (Projekt 2:) povećanje toplinske zaštite ovojnice grijanog prostora ( krov, strop i pod grijanog prostora prema vanjskom ili negrijanom prostoru, vanjski zid  i sl.), zamjena vanjske stolarije, ugradnja kondezacijskog plinskog kotla, plinske apsorcijske dizalice topline, mikro kogneneracijski/ trigeneracijski sustavi (pretvaraju istovremeno toplinsku, rashladnu i električnu energiju); troškovi projektne dokumentacije i priključka na plinski distribucijski sustav; (Projekt 3:) izrada projektne dokumentacije, modernizacija postojećih sustava, izgradnja nove javne rasvjete i uspostava sustava upravljanja javnom rasvjetom.
Rok za podnošenja prijave je 28. kolovoza 2018., a više informacija o ovom javnom pozivu zainteresirani mogu sazati ovdje.
 
Općina Dugi Rat tijekom kolovoza i rujna mjeseca 2018. godine uspostavlja interventnu opskrbu pitkom vodom kućanstvima na području Općine Dugi Rat koja nemaju mogućnost priključenja na javnu vodoopskrbnu mrežu, a u kojima se stalno boravi tijekom godine i koja ne služe obavljanju gospodarske djelatnosti. (Dakle, ne vile s bazenima za iznajmljivanje nego kućanstva u kojima se bez tekuće vode životari, pardon, živi, op.ur.). Kao dokaz o stalnom boravku u kućanstvima zainteresirani moraju priložiti preslike osobnih iskaznica ili uvjerenja o prebivalištu za svakoga od ukućana. Ovisno o broju ukućana biti će odobrena određena količina vode. Visina učešća po kućanstvu za jednu cisternu od 7000 l iznositi će 75,00 kn, dok će preostalu razliku sufinancirati Općina Dugi Rat i DVD Dalmacija Dugi Rat. Opskrbu vode vršiti će DVD Dalmacija Dugi Rat. U slučaju poboljšanja klimatskih uvjeta, po odluci Općinskog načelnika, prestati će se sa Interventnom opskrbom. Ovakav režim interventne opskrbe vode za piće računa se za svakoga podnositelja zahtjeva od vremena podnošenja zahtjeva i proporcionalno se utvrđuje pravo na količinu vode tijekom mjeseca. Sve ostale podatke, kao i obrazac zahtjeva za interventnu opskrbu vodom, mogu se dobiti u Općini Dugi Rat, radnim danom od 08:00 do 11:00 sati.
 

Pola milijuna na dočeku Puža i Bobana

Osam (8!) prosvjednika, deset policajaca i petnaest novinara. Pozdrav Facebook revolucionarima! (ka' šta sam i sam, op.ur.), jedan neuručeni šator, jedan uočljivi "putujući" BCTO transparent, jedno "i ja se cestom vozim i nije bilo posebnih problema" i 40-godina strpljivog čekanja epilog je "velikog" prosvjeda za brzu cestu Split - Omiš održanog danas ispred Škaričićevog staračkog doma.
- "Bilo nas je više milijuna pa se župan Boban prepao pritiska i sutra će odmah pred Vladu kampirati u šatoru koji smo mu poklonili. A i na sjednice županije će kao redovnu točku svaki put staviti izvještaj o stanju projekta brze ceste Split - Omiš (BCTO), Bravo Maja Prgomet, Josip Mušac, Tonći Blažević, Igor Skoko, Ante Renić i još par članova građanske inicijative za brzu cestu koji su došli u 9 sati na Zentu podržati akciju uživo, u ovaj vrući radni ponedjeljak. Nitko nam neće ništa servirati, za sve se moramo sami izboriti dragi ljudi..." - poručila je zabrinutom polumilijunskom pučanstvu na poslu, plaži, u koloni i po kućama, Marijana Puljak iz građanske inicijative za BCTO i sudionica jutrošnjeg prosvjeda.
Pročitajte ovdje što su novinari Dalmatinskog portala zapisali o prosvjedu za brzu cestu ispred Staračkog doma, te što je o cesti zvanoj čežnja našim županijskim vijećnicima rekao Goran Puž iz Hrvatskih cesta. Dalmatinski portal ima slovo i o tijeku sjednice županijskog vijeća..
 
Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak je na popularnoj Facebook grupi "Brza cesta Trogir-Omiš" (BCTO) pozvala građane na akciju.
– U ponedjeljak je sjednica Županijske skupštine, počinje u 9 h u staračkom domu na Zenti (kod Škaričića, op.ur). Predlažem da se tamo okupe svi građani kojima smeta ova gužva, na ulazu u 9 sati, poklonimo županu šator i upitamo ga kad će početi kampirati ispred Vlade za BCTO kako je bio i najavio?
Svi u ovoj grupi pošaljemo pojedinačno email, poziv Ministru i Premijeru da dođu na tu sjednicu objasniti koji je status projekta ceste od Stobreča do Omiša. Poziv poslati na ove emailove: predsjednik @ vlada.hr, gradjani @ vlada.hr, ministar @ mmpi.hr, ksenija.bertic @ mmpi.hr, drzavna.tajnica-promet @ mmpi.hr, ana.galic @ mmpi.hr
 

Nenad Bakić: Vaše mirovine u biti nema

"Lijepo je da su mnogi tek sada osvijestili da je novac u drugom mirovinskom stupu njihova osobna (iako prisilna) štednja. No mnogi još ne razumiju kako u prvom stupu, kroz Hrvatski zavod za mirovinsko OSIGURANJE, nisu u stvari osigurani. Ondje u biti nema nikakvog novca. On je ‘protočni bojler’ koji se zasniva na tzv. međugeneracijskoj solidarnosti. Naime na konceptu da ste vi solidarni sa sadašnjim umirovljenicima, pa odvajate za njihove mirovine, a budući radnici će biti solidarni s vama. Osnovica te solidarnosti je tanka. Sada za mirovinu svakog umirovljenika direktno plaća svega 1,2 radnika! To je neodrživo. No, nije samo to loše.. Naime, ovakav sustav ‘solidarnosti’ bio je uveo Bismarck kad je omjer radnika i umirovljenika bio 7:1 i u rano se umiralo, pa se mirovina kratko isplaćivala. Drugo, već sada ni ta solidarnost nije dovoljna, nego puni svega oko pola potreba za mirovinama, a ostatak se prikuplja brutalnim oporezivanjem. Treće, prema mnogim istraživanjima je Hrvatska vrlo nisko na ljesticama solidarnosti. Solidarnost ionako dolazi u pitanje sada kada ljudi u Hrvatskoj sve više razumiju koncept poreza. Dakle, umjesto solidarnosti treba gledati kako stvari zapravo stoje. Jeste li sigurni da ste htjeli da netko vašu najvažniju štednju, koja vas treba spašavati od bijede u starosti, usmjeri u daljnje uhljebljivanje, odnosno zapošljavanje stranačkih ljudi u javni sektor?
Najbolje osiguranje za mirovinu je stoga, naravno, vlastita štednja. Istina je međutim da je financijska pismenost naših građana vrlo, vrlo niska. Napisao sam stoga prije par godina jedan mali serijal "Uvod u štednju/ulaganja", za koji sam siguran da će vam vrijeme uloženo u lagano čitanje biti sjajna investicija", piše Nenad Bakić na svom blogu Eclectica.hr .
 
Osvrćući se na tekst iz naslova objavljen u Slobodnoj Dalmaciji koalicijski partneri i gradski vijećnici HDS-a i HSP-a (Hrvatske demokršćanske stranke i Hrvatske stranke prava) suglasni su s prijedlogom gradskog odbora HDZ-a da se nastavi gradnja Omiške obilaznice u jednom od kvartala 2019. godine. Ako se ubrzo krene s izradom tender dokumentacije i raspisivanjem natječaja za izvođenje, što uvelike ovisi o političkoj volji same Vlade. Kako stvari stoje najprije bi se pristupilo izgradnji servisne ceste iz pravca tzv. Brnistre (državne ceste D70) s tunelom "Komorjak", a tek nakon izgradnje toga dijela kao preduvjeta pristupilo bi se izgradnji mosta "Cetina". Realno gledajući za dovršetak i privođenje obilaznice Omiša prometnoj svrsi optimistično gledano trajalo bi nakon početka gradnje sigurno par godina..
 
Prije čak 28 godina(?!), 1990. najavljivala se moderna prometnica od Splita do Omiša, taman koliko Dalmacijom vlada HDZ i koliko baš ništa nisu napravili, kažu u stranci Pametno o jučerašnjem vrhuncu prometnog kolapsa od Splita do Makarske. Pojma nemaju ni kako ni kad će riješiti ovaj problem koji je rezultat njihovog nerada i neplaniranja, stihije kao najgoreg mogućeg oblika turizma. Nakon ovoliko godina ljudi još vjeruju da će im političari koji su problem stvorili, isti i riješiti. To je nemoguće, kažu u stranci Pametno, umorni od slušanja lažnih obećanja brojnih ministara, premijera, predsjednice. Stručnjaci znaju što treba raditi, ali HDZ je rješavao svoje podobne kadrove umjesto da novac ulaže u infrastrukturu, prometnice i ostalu komunalu. Danas se zbog njih, nakon 30 godina, vozimo istom cestom prema Omišu, u sezoni i po nekoliko sati za put od 20 kilometara, ističu u Pametno.
- Zamislite da u Dugom Ratu izbije požar i da je potrebna hitna evakuacija stanovnika. Događalo se i prošle godine i ranije. Tijekom srpnja i kolovoza građani i turisti mogu jedino skočiti u more i plivati prema Braču. To je ugrožavanje sigurnosti i zločin protiv vlastitog naroda. Kad predsjednica ili premijer i dođu, tu istu cestu 'prolete' za 20 minuta, pod pratnjom i rotacijama, a danas im je puno važnija tema, kojom zabavljaju narod, Nacionalni stadion – kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno i potpredsjednica Gradskog vijeća grada Splita i dodaje – 60 000 vozila prođe čvorom Stobreč u jednom danu van sezone, više nego turista prođe naplatnim kućicama u Lučkom. Drugi najveći grad u državi već je 30 godina zarobljen zbog nemara i političkog kadroviranja.
 

Kako do posla? Kako s posla doma?

Kako do posla? Kako s posla doma? Kako na kavu u Omiš? Kako...?! Hoće li više neki naš poduzetni Knez, ma može i nekakav "uberliberalni eksploator radničke klase", napokon pokrenuti dužobalni "parobrod" da radnička klasa i poštena inteligencija može otić na posal, zaradit sebi i uhljebima plaću, i istog se dana vratit leć doma? Da, može i jet-ski linija "Dugi Rat - Omiš" ili pak cijela morska Poljička "pruga" Omiš-Dugi Rat-Krilo-Podstrana-Split. E, kad će više naši mladi inovatori s FESB-a napraviti i ploveću 60-tku? Ne triba na vodik. Može i na plavi dizel. Srediti ćemo.. znamo čovika. Ma gdje je samo zapela poslovično dobra Jesenička poduzetnička inicijativa? Ah da, plaća se samo u kunama i nema bakšiša, a manča je tek neki misteriozni grad u Kini.. Ima li ikog naivnog, pardon, zainteresiranog pokrenuti i bez EU poticaja dužobalnu "turističku" prugu "Do posla i nazad"? A prilika samo takva... Tko prvi zaposlenoj djevojci. Olakšati muke Jakovu. Evo, mladi genijalci, dobre ideje za mali, obiteljski, pomorski "start-up" prije nego što dobijete u amanet ćaćin novi mini kruzer i kredit od milju i po eura... Posudi didov kaić, pa uz malo bave, vjetar u kosi i zericu tlake s lučkim kapetani(ja)ma ukrcaj smišnicu i odvedi je.. na posal.