Ekološki energetski studiji: Pusti fosile - uhvati vjetar!

Svjesni da opstanak gospodarstva u velikoj mjeri ovisi o raspoloživosti fosilnih goriva kojih je sve manje i čija je cijena sve veća, odnosno očekujući velike promjene u sektorima energetike, splitski inženjeri strojarstva Orest Fabris, Neven Ninić i Frano Barbir, profesori Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje (FESB), inicirali su pokretanje novog studija pod nazivom “Termoenergetika, obnovljivi izvori energije i zaštita okoliša”. Prema njihovu mišljenju, važno je obrazovati generacije mladih inženjera koji će u “energetskoj tranziciji” dati svoj doprinos kako Hrvatska ne bi ostala na praksi uvoza i kupovanja stranih znanja, tehnologija i proizvoda..., piše Antonija Žaja u Slobodnoj Dalmaciji ...

EKOLOŠKI STUDIJ NA FESB-u
 
Termodinamika, obnovljivi izvori energije i zaštita okoliša

 
Piše: Antonija Žaja / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 
Hrvatske i dalmatinske rezerve energenata izrazito su male, ali imamo potencijale obnovljivih izvora energije kao što su sunce i vjetar, stoga nam je nužan osposobljeni kadar stručnjaka - pojasnio nam je profesor Fabris, napominjući kako će dolazak plina u Dalmaciju kao novog energenta sa svim zahtjevima i specifičnostima njegove primjene ukazati na potrebu spomenutih inženjera.

Neven Ninić i Orest Fabris


Gospodarstvenici spremni i financijski pomoći
 
Inicijativu osnivanja studija podupiru i Hrvatska udruga poslodavaca, Splitsko-dalmatinska županija, Hrvatska gospodarska komora, UNDP (Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj), Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, rektor splitskog Sveučilišta Ivan Pavić, te brojne tvrtke iz dalmatinske regije.
 
Da gospodarstvenici trebaju inženjere takvog profila, najbolje govori činjenica da su spremni i financijski pomoći pokretanje studija. Prema riječima Nevena Ninića, postoje i sve prostorne pretpostavke, kao i kadar profesora za održavanje predloženog studija, no inicijativa već tri pune godine čeka na moguću realizaciju.
 

PROČITAJTE VIŠE ...
http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/45256/Default.aspx
 

Povezani članci

Who's Online

We have 392 guests and no members online