Na FESB-u otvoren Kutak energetske efikasnosti

Otvoren EE kutakTiramoli na FESBuJučer su na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje g. Božo Siničić, Pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, razvitak i obnovu Splitsko-dalmatinske županije, g. Ivan Kuret, gradonačelnik Splita te g. Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost otvorili Kutak energetske efikasnosti. "Kutak energetske efikasnosti" jedna je od aktivnosti Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita koje se provode pod projektom Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj (Projekt SGE), odnosno pod krovnim projektom UNDP-a Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj. Cilj EE kutka je građanima pokazati najnovije energetski efikasne sustave, proizvode i materijale, kako bi se prije kupnje informirali o osnovama energetske efikasnosti te obratili pozornost na one uređaje koji zadovoljavaju te kriterije. Kutak energetske efikasnosti predstavlja tzv. „Inteligentnu kuću“ te omogućuje građanima da na jednom mjestu uz savjete stručnjaka saznaju kako se ugradnjom i uporabom energetski učinkovitih sustava, proizvoda i materijala može uštedjeti, a ujedno stanovati udobnije ...

FESB

Izvor: Splitska razvojna agencija, Slobodan Dalmacija

Otvaranje EE kutka na FESB-u

Na kakve se sve načine može uštedjeti energija u kući, pitanje je na koje je moguće pronaći odgovor u auli Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, gdje je jučer svečano otvoren “Kutak energetske efikasnosti”.

Otvaranje EE kutka na FESB-u

Prisutnima su prezentaciju EE kutka održali dr.sc. Orest Fabris, redoviti profesor FESB-a i dr. sc. Sandro Nižetić, voditelj EE projekta za područje Dalmacije, dok će slijedećih šest mjeseci EE kutak za javnost biti otvoren svakim radnim danom u vremenu od 10 do 14 sati.

Otvaranje EE kutka na FESB-u

U idućih šest mjeseci svi zainteresirani građani moći će svjedočiti kako se ugradnjom i upotrebom različitih sustava i uređaja može uštedjeti, a neki od predstavljenih su djelo timova s Katedre za termotehniku FESB-a.

Otvaranje EE kutka na FESB-u

Velike uštede

Posebnu pažnju privlači spoj klasičnog klima-uređaja i bojlera. Naime, uređaj koristi “otpadnu toplinu” klime i pomoću nje zagrijava vodu, koja je na taj način gotovo besplatna.

U četiri godine primjenom ovog sustava, koji stoji oko sedam tisuća kuna, moguće je uštedjeti čak 11 tisuća kuna, a do sada ih je prodano oko 700 komada.


spoj klime i bojlera

 

Povezani članci

Who's Online

We have 168 guests and no members online