Uravnotežiti poreze u općinama i gradovima

Hrvatska je, i uz veliko ulaganje u poslijeratnu obnovu u iznosu od 38 milijardi kuna - a samo u komunalnu infrastrukturu je uloženo osam milijardi - sada na 50 posto prosječne razvijenosti Europske unije. Upravo dovršena Strategija regionalnog razvoja uvodi novu kategorizaciju regija. Županije su razvrstane u četiri razvojne skupine, a jedinice lokalne samouprave u pet. Strategijom se predviđa financijsko poravnavanje poreznih prihoda jedinica lokalne samouprave kako bi se najvećem broju gradova i općina omogućila financijska samodostatnost za realizaciju projekata koji su u njihovoj nadležnosti. Cilj je da svaka jedinica lokalne samouprave ima zajamčen proračun u visini od 60 posto hrvatskog prosjeka, što je oko 2400 kuna po stanovniku ...

STRATEGIJA REGIONALNOG RAZVOJA
 
Uravnotežiti poreze u općinama i gradovima
 
 Piše: Marinko Petković / Vjesnik
 Izvor: Vjesnik

 

Strategija regionalnog razvoja uvodi novu kategorizaciju regija. Pojedine općine koje dijeli manje od 100 kilometara imaju porezni prihod po glavi stanovnika različit i do 400 puta.
 
Grad Zagreb sa 183 posto nacionalnog BDP-a, Istra sa 129 i Primorsko-goranska županija sa 119 posto najrazvijenije su, a Brodsko-posavska s 54 posto i Vukovarsko-srijemska županija s 57 najnerazvijenije županije prema indeksu razvijenosti hrvatskih županija.
 
Petar Čobanković, ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, kaže da se u sklopu izrade Strategije regionalnog razvoja Hrvatske, koja je gotova, uzelo pet parametara razvijenosti neke županije od prihoda po stanovniku, stopi nezaposlenosti, izvoru prihoda jedinica lokalne uprave do demografskoga kretanja i razine obrazovanja.
 
Čobanković dodaje da su izračuni, a ne politička mjerila, pokazala kako pojedine općine koje dijeli manje od 100 kilometara razdaljine imaju porezni prihod po glavi stanovnika različit i do 400 puta.
 
Hrvatska je, i uz veliko ulaganje u poslijeratnu obnovu u iznosu od 38 milijardi kuna - a samo u komunalnu infrastrukturu je uloženo osam milijardi - sada na 50 posto prosječne razvijenosti Europske unije.
 
Županije su razvrstane u četiri razvojne skupine, a jedinice lokalne samouprave u pet.
 
Primjerice, Panonska regija je dva puta nerazvijenija od Sjeverozapadne regije. Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska županija u odnosu na ostale županije 2010. godine stječu pravo na jaču financijsku potporu Ministarstva regionalnog razvoja da bi nadoknadile zaostatak.
 
Strategijom se stoga predviđa financijsko poravnavanje poreznih prihoda jedinica lokalne samouprave kako bi se najvećem broju gradova i općina omogućila financijska samodostatnost za realizaciju projekata koji su u njihovoj nadležnosti.
 
Cilj je da svaka jedinica lokalne samouprave ima zajamčen proračun u visini od 60 posto hrvatskog prosjeka, što je oko 2400 kuna po stanovniku. Sada se taj omjer kreće od samo 146 kuna po stanovniku u općini Ervenik do čak 56.000 kuna po stanovniku u Dugopolju.

Petar Čobanković

Dosadašnja područja od posebne državne skrbi, brdsko-planinska područja te otoci postat će "potpomognuta područja", uz zadržavanje stečenih prava pomoći stanovništvu, te će se provesti nova kategorizacija na temelju indeksa razvijenosti.
 
Županije koje su na manje od 75 posto razvijenosti Hrvatske postat će "potpomognute županije", a lokalne jedinice na manje od 50 posto razvijenosti bit će potpomognute jedinice prve skupine, dok će lokalne jedinice s razvijenošću manjom od 75 posto postati potpomognute jedinice druge skupine.
 
Broj stanovnika na potpomognutim područjima bit će veći za oko 400.000, ili oko 28 posto stanovništva Hrvatske, a obuhvaćena površina se smanjuje sa 64 na 55 posto državnog teritorija.
 
Uvode se i nacionalne sektorske investicijske smjernice koje predstavljaju plan investiranja nacionalnih tijela kako bi se povezale i uskladile lokalne i nacionalne potrebe.
 
Analiza regionalne razvojne nejednakosti pokazala je da čak 174 jedinice lokalne samouprave, koje nisu uvrštene u brdsko-planinska područja ili područja posebne državne skrbi, zaostaju 25 posto i više za nacionalnim prosjekom.
 
Dosad je 275 od 577 jedinica lokalne samouprave imalo status potpomognutih područja.
 
 
Neprofitne županijske razvojne agencije
 
Ministar Petar Čobanković kaže da će Ministarstvo sufinancirati županijske razvojne agencije koje će, nakon što njihovi djelatnici prođu proces akreditacije, biti nositeljice razvoja projekata.
 
Razvojne agencije će biti neprofitne, u stopostotnom javnom vlasništvu, a prvi put će se zakonom definirati djelatnost županijskih razvojnih agencija.

Povezani članci

Who's Online

We have 539 guests and no members online