Cesta Trogir-Omiš najzagušenija je prometnica u Hrvatskoj

Splitska obilaznica od Trogira do Omiša, koja je po davnim obećanjima premijera Ive Sanadera i ministra Božidara Kalmete trebala biti dovršena još prošle godine, ovih dana dobila je neslavnu titulu: po službenim podacima, radi se o najzagušenijoj prometnici u Hrvatskoj. Opći dojam o preopterećenosti splitskog prstena potvrdila su najnovija mjerenja Hrvatskih cesta: usprkos otvaranju dijela autoceste prema jugu, u 2008. godini relacijom Trogir - Solin - Omiš dnevno je prolazilo oko 50 tisuća automobila, što je znatno više i od pravca Zagreb - Velika Gorica (četrdesetak tisuća). Za usporedbu, riječkom obilaznicom, kojoj je zahvaljujući velikoj upornosti tamnošnje lokalne samouiprave država dala prioritet u gradnji pred splitskom, svakog dana proveze se tek 24 tisuće automobila, ljeti oko 37 tisuća...

AUTO DO AUTA

Cesta Trogir-Omiš najzagušenija prometnica u Hrvatskoj

Stobreč i Podstrana službeno su najveći prometni čep u Hrvatskoj, kojim dnevno prođe više automobila nego kroz Lučko

Piše: Damir Petranović / Slobodna Dalmacija
Foto: Joško Ponoš / CROPIX
Izvor: Slobodna Dalmacija


Gdje je nestao novac?

Splitska obilaznica od Trogira do Omiša, koja je po davnim obećanjima premijera Ive Sanadera i ministra Božidara Kalmete trebala biti dovršena još prošle godinePodaci HC-a kriju još jedan zanimljiv podatak: Stobreč i Podstrana službeno su najveći prometni čep u RH, kojim dnevno prođe više automobila nego kroz naplatne kućice u Lučkome.

Za splitsku obilaznicu, 60 kilometara dug i oko 200 milijuna eura težak projekt, još 2005. padala su velika obećanja, a bilo je objavljeno i da je sklopljena financijska konstrukcija za gradnju, među ostalim i novcem Svjetske banke.

Unatoč tome, u posljednjih pet godina izgrađena su tek četiri kilometra između Kaštel Sućurca i Gomilice, dok se istodobno dovršio riječki prometni prsten te iznimno skupa cesta prema virtualnoj zadarskoj luci Gaženica.

Iz Vlade nikada nisu objasnili zašto je propao plan gradnje splitskih prometnica, niti kamo je preusmjeren novac za tu namjenu. Iako su problemi oko otkupa zemljišta navedeni kao razlog, informacija do koje je došla “Slobodna” pokazuje suprotno:

- Vlasnicima zemljišta su nuđeni znatno manji iznosi od onih koji su godinu dana ranije vrijedili za istu prometnicu. Namjerno se provociralo sporove jer se nije željelo graditi - tvrdi jedan stručnjak, koji je poželio ostati anoniman.

Njegove tvrdnje potkrjepljuju i brojke: na prvome dijelu obilaznice vlasnici zemljišta dobivali su u prosjeku 75 eura po četvornome metru, neki i do 125 eura, dok je godinu dana kasnije država odredila cijenu od tek 22 eura.

Ministar Božidar Kalmeta ipak je prenio dobru vijest za stanovnike Splita i okolice. Plan izgradnje i modernizacije javnih cesta za iduće četiri godine usvojit će se do kraja ovog mjeseca, a u njemu je naglasak upravo na splitskoj aglomeraciji. Dio obilaznice do Planoga kod Trogira dovršit će se 2012., a dio od Stobreča do Omiša godinu kasnije. Ukupno, gradnja će stajati nešto manje od milijardu i pol kuna.


Tunel kroz Kozjak

U novi, četverogodišnji plan gradnje cesta, po informacijama iz Ministarstva prometa, uvršten je i još jedan spoj Splita i Kaštela na autocestu Split - Zagreb. Poveznica će biti čvor Vučevica, koji je trenutačno potpuno neiskorišten i njime dnevno prođe tek oko 250 automobila, no situacija bi se trebala promijeniti probijanjem oko dva kilometra dugog tunela kroz Kozjak. Za skraćivanje splitske veze s autocestom za tridesetak kilometara trebat će još izgraditi most između Splita i Kaštela.


Nova obećanja

•• Kaštel Gomilica – Plano. Rok dovršetka: 2012. cijena: 405 milijuna kuna

•• Stobreč – Dugi Rat - Omiš. Rok dovršetka: kraj 2013. Cijena: 930 milijuna kuna

•• Solin – Klis (puni profil). Rok dovršetka: ljeto 2010. Cijena: 220 milijuna kuna

•• Vučevica – tunel Kozjak – Kaštela (spoj na autocestu). Rok dovršetka: kraj 2013. Cijena: 250 milijuna kuna

•• Most kopno – Čiovo. Rok dovršetka: sredina 2013. cijena: 100 milijuna

Who's Online

We have 409 guests and no members online