Flota iz Krila oborila im utržak

Ovogodišnja turistička sezona, od čijeg su podbačaja strepili i turistički radnici i ugostitelji, za zadarske brodare se doista pokazala kao loša. - Teško je govoriti o uspješnoj sezoni. Nažalost, gosti imaju manje novca za izlete i takav oblik zabave se smatra luksuzom. Za nas je brodare i prošla sezona bila iznimno teška, iako je broj turista bio rekordan - kazao je Ivica Zorić, predsjednik Udruge brodara i brodograditelja “Adria“ koja okuplja oko 45 članova s područja Zadarske županije. Zadranima je ove sezone “krila dodatno potkresala” konkurencija brodara čija je flota doplovila iz Krila Jesenice. Prijašnjih sezona je u Zadru bilo sedam, osam brodara koji su nudili izlete na Kornate i Telašćicu ili do Krke, a ove ih godine ima i trostruko više ...

BRODARI TEŠKO PREŽIVLJAVAJU I BORE SE ZA OPSTANAK

Flota iz Krila oborila im utržak


Nije problem što je došla konkurencija sa strane jer se i ja zalažem za slobodno tržište, ali smeta nam što obaraju cijene i tako štete i nama i sebi, kaže Ivica Zorić, predsjednik Udruge brodara i brodograditelja ‘Adria’


Piše: Nikolina Radić Ančić / EPEHA
Izvor: Slobodna Dalmacija

Brojčanost gostiju brodarima ništa ne znači, važnija nam je potrošnja i platežna moć gostiju, koja je posljednjih godina očito manja. Zadarski brodari teško preživljavaju i pitanje je hoće li opstati - kazao je Ivica Zorić.

Zadar

Zadranima je ove sezone “krila dodatno potkresala” konkurencija brodara čija je flota doplovila iz Krila Jesenice. Prijašnjih sezona je u Zadru bilo sedam, osam brodara koji su nudili izlete na Kornate i Telašćicu ili do Krke, a ove ih godine ima i trostruko više.

- Nije problem što je došla konkurencija sa strane jer se i ja zalažem za slobodno tržište. Ne možemo zatvoriti svoje dvorište i nikoga ne puštati unutra, to bi bilo glupo. Nama smeta samo to što brodari sa strane drastično obaraju cijene i tako štete i nama i sebi.

U Istri je domaćim brodarima došla konkurencija iz Dalmacije, ali oni su se uspjeli dogovoriti o najnižoj donjoj cijeni izleta - kaže Zorić i žali se kako je u Zadru nemoguće razgovarati, a kamoli postići dogovor.

Prosječan izlet na Kornate i Telašćicu, u koji su uključeni sendvič, piće i mesni ili riblji ručak te cjelodnevna vožnja do Nacionalnog parka Kornati i Parka prirode Telašćica, do ove sezone je stajao oko 250 kuna.

Dolaskom većeg broja brodova cijene se nisu tek prepolovile, nego su i manje, pa takvi izleti znaju stajati i samo sto kuna. Zoriću, koji i sam ima brod, nije jasno kome se isplati za taj novac nahraniti turiste i vozati ih cijeli dan.


Pranje novcaIvica Zorić

- Ne znam je li netko samo pere novac preko ovih izleta, želi biti samaritanac i bez zarade zabavljati goste ili daju tako malo hrane i tako nekvalitetnu uslugu da ćemo svi skupa doći na loš glas, a onda će nas turisti zaobilaziti u širokom luku - pita se predsjednik Udruženja zadarskih brodara koji tvrdi da je u zadarskoj luci ionako previše brodova te da je ugrožena i sigurnost plovidbe.

Iz Zadra svake subote na sedmodnevno krstarenje Jadranom kreće desetak brodova, uglavnom jedrenjaka, ali na tržištu višednevnih izleta, navodno, ne vladaju nesolidarnost i nered.


Reputacija prevaranata

Uz nelojalnost u snižavanju cijena, probleme s bukingom i lošom platežnom moći gostiju, zadarske brodare godinama muči i reputacija prevaranata koju im je, navodno, prišila murterinska konkurencija.

- Mi vodimo goste na izlete na Kornate i u Telašćicu. Taj nacionalni park i park prirode su jedan do drugog i prirodna su cjelina koja se na umjetan način odvaja. Godinama optužuju nas da vodimo goste samo do zapadnog ruba Kornata i onda u Telašćicu, a to nije istina.

U Telašćici se, doduše, dulje zadržimo jer to gosti i žele. Tamo ima ugostiteljskih objekata, pa im je draže da imaju mjesto gdje se mogu osvježiti - kaže Ivica Zorić, koji turiste vodi na izlete po Kornatima još od sredine ‘70-ih godina prošlog stoljeća.

Povezani članci

Who's Online

We have 509 guests and no members online