Pomoć vlada JI Europe lokalnim vlastima

DubrovnikMreža udruga lokalnih vlasti jugoistočne Europe (NALAS) zatražila je od svojih nacionalnih vlada da im pomognu kompenzirati poguban utjecaj gospodarske krize, a svoje su zahtjeve uobličili u Dubrovačku deklaraciju koju je ovih dana Udruga općina Hrvatske dostavila Vladi i Ministarstvu uprave. Iz Udruge gradova posebno naglašavaju načelo prema kojem jedinice lokalne samouprave slobodno raspolažu vlastitim prihodima. Uz ostalo, zahtijevaju redovito konzultiranje s udrugama lokalnih vlasti o pitanjima financiranja lokalne samouprave, slobodan pristup informacijama i uključivanje udruga u definiranje i provedbu predloženih mjera za ublažavanje posljedica krize ...

DUBROVAČKA DEKLARACIJA
 
Pomoć vlada JI Europe lokalnim vlastima
 
Izvor: Hina
 
Iz Udruge gradova su izvijestili da su u Deklaraciji, prihvaćenoj na sastanku u Dubrovniku od 11. do 13. srpnja, posebno naglasili načelo prema kojem jedinice lokalne samouprave slobodno raspolažu vlastitim prihodima.

Članice NALAS-aUz ostalo, zahtijevaju redovito konzultiranje s udrugama lokalnih vlasti o pitanjima financiranja lokalne samouprave, slobodan pristup informacijama i uključivanje udruga u definiranje i provedbu predloženih mjera za ublažavanje posljedica krize...
 
Dubrovačka deklaracija sadrži i mjere koje trebaju promovirati i poduzeti udruge lokalnih vlasti među kojima su definiranje mjerila i širenje dobre prakse u području pružanja usluga u upravljanju javnim financijama, poboljšanje naplate postojećih poreza i naknada prije odluke o njihovu povećanju, povećani oprez pri zaduživanju i izbjegavanje zaduživanja u stranoj valuti, jačanje unutarnje kontrole i provođenje jasnih postupaka javne nabave.

Udruga općina izražava nadu da će zahtjevi Dubrovačke deklaracije potaknuti Vladu da prilikom donošenja mjera koje se odnose na lokalnu samoupravu, usvoje suradnju s udrugama jedinica lokalne samouprave kao standard svog postupanja.

Povezani članci

Who's Online

We have 387 guests and no members online