Misteriozni teret broda "Arctic Sea"

Brod "Arctic Sea"Ne kaže se bez razloga da život piše najbolje romane. Film "Mystery of Arctic sea" ako ikad bude snimljen i ako ga neki hollywoodski producent tako nazove, mogao bi biti pravi primjerak punokrvne akcije sa stvarnim uporištem u "James Bondovskom" svijetu međunarodnih intriga, bjelosvjetskog kriminala, obavještajnih službi i, naravno, trgovine oružjem "ispod banka". Oteti ruski brod "Arctic Sea" koji je netragom neobjašnjivo nestao s radara, a da se malo tko danima kasnije javno zapitao što mu se dogodilo, osim naravno jednog ruskog novinara. Novinar je objavio informaciju o misterioznom nestanku ruskog broda, koji je iz susjedne Finske u Alžir prevozio drvenu građu, na on line izdanju jednog ruskog pomorskog magazina (novinar je nakon doživljenih anonimnih telefonskih prijetnji, a ne želeći dijeliti sudbinu Litovskaje i drugih, već emigrirao iz majčice Rusije). Izvještavanje o otmici ovog broda bilo je pomalo neobično i šturo, no poznato je da je otet 24. srpnja u La Mancheu, a po službenoj verziji prevozio je drvo iz Finske u Alžir...

ŠTO SE NALAZILO U ŠTIVAMA BRODA "ARCTIC SEA"

Misteriozni teret broda "Arctic sea"


Piše: Mladen Banović
Izvori: Monitor.hr, Times, HRT


Brod je naposljetku lociran kraj obala zapadne Afrike, a ruske podmornice i razarači oslobodili su ga 17. kolovoza kod Zelenortskih Otoka. Nestali brod "Arctic Sea"

Posljednje informacije koje prenose svjetski mediji tvrde da je prenosio najsuvremenije rusko oružje u Iran, pozivajući se na tvrdnje ruskih i izraelskih izvora.

Izraelska obavještajna agencije Mossad doznala je navodno da je brod u Kaliningradu ukrcao rusko proturaketno oružje S-300 kojeg su bivši ruski oficiri bliski podzemlju prodali Iranu.

Službeni Kremlj otpočetka negira da je brod imao tajni teret. Službena verzija da su razarači spašavali brod s drvima američki "Time" je ocijenio "smiješnom" i kao igrokazom za svjetsku javnost u namjeri da se spasi ruski "obraz" u ovom incidentu.

Poslati podmornice i razarače da nadomak obala Europe spase od misterioznih otmičara (kasnije se ispostavilo da su svi otmičari bili Rusi, neki s Estonskom i Latvijskom adresom) brod pun drvene građe? Posjet Shimona Peresa Moskvi dan nakon što je Arctic Sea "pronađen"?

Doista, puno khm.. slučajnosti.


PROČITAJTE VIŠE...
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article6823300.ece

Povezani članci

Who's Online

We have 360 guests and no members online