S nostalgijom gledaju svoju kuću kojoj im je zapriječeno prići

kuća matičevićevihPrije godinu i pol dana brojni dugoraćani svjedočili su nesreći obitelj Matičević iz Dugog Rata. Veliki je odron zamalo odnio njihovu kuću u Dugom Ratu, ali i živote. Četveročlana obitelj s nesigurnog je tla iseljena dok se problem ne riješi. Mislili su da je nesreća najgore što ih je zadesilo, no situacija u kojoj se danas nalaze, mnogo je gora. I nikog kao da nije briga. Malo tko susjedu da pomogne.. Cijelo dvorište obitelji Matičević prošle je godine nestalo u odronu. Godinu dana poslije njihova kuća i dalje stoji na nesigurnom tlu, a četveročlana obitelj živi u 16 apartmanskih kvadrata. Njihovim mukama nema kraja. Ivo Matičević prije nekoliko mjeseci otkrio je kako je teško bolestan. - 'Išao sam na operaciju, sad trebam na kemoterapiju, ovdje uopće nemam uvjeta za zivot i jako mi je teško', objasnio nam je Ivo Matičević. Za stanarinu nemaju novca, pa u ovom malom stanu žive na trošak vlasnika kuće. Usluga koja je trebala trajati dva mjeseca odužila se tako na godinu dana. Iz stana koji im je našla Općina Dugi Rat morali su iseliti zbog turističke sezone. - 'Mi smo im plaćali 5 mjeseci ali nisu oni jedina obitelj kojoj treba pomoći, ima i drugih koji traže da im se plati podstanarstvo, i teško su bolesni. A ja moram biti načelnik svih građana', rekao je Jerko Roglić, načelnik općine. No Matičeviće najviše boli što više ne mogu ni prići svojoj kući. Naime, u međuvremenu na prilaznom putu niknuo je zid ...


S nostalgijom gledaju svoju kuću


kuća Matičevićevih u Dugom Ratu
Kuća Matičevićevih u Dugom Ratu


Izvor: Dnevnik.hr

Iz općine tvrde kako oni sa sanacijom klizišta nemaju ništa. Odgovorne bi kažu trebale biti Hrvatske vode, no oni su se od toga ogradili.

Ivo Matičević
Ivo MatičevićProcjena sanacije ovog klizišta iznosi gotovo 700 tisuća kuna. I načelnik, ali i Matičević smatraju da je taj iznos daleko od realnog. Roglić smatra kako ni sama kuća i zemljište ne vrijede toliko, a tko će te novce osigurati ne zna.

Dok se papirologija rješava novi problemi se gomilaju, a Matičevići s nostalgijom gledaju svoju kuću kojoj im je i zapriječen prilaz u međuvremenu nelegalno sagrađenim zidićem.

- 'Djeca pitaju kad ćemo se vratiti, voljeli bi ostati ovdje spavati, ali ne smiju, nije 100 posto sigurno', istaknula je Ivina supruga Željka.

Težine situacije mališani nisu ni svjesni. Zanima ih jedino kada će se napokon moći zaigrati u svom dvorištu.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 212 guests and one member online

  • admin