Prevencija nasilja: Sustav ne funkcionira, ali…

Nasilje nad ženamaMožemo se generalno složiti da sistem kažnjavanja, zadržavanja i kontroliranja nasilnika, kao i zaštita žrtve kod nas ne funkcionira onako kako bi trebao i da se to pitanje treba što prije povući i krenuti u neke ozbiljnije promjene. Međutim, danas želim pričati o jednom drugom aspektu nasilja nad ženama... Dakle, nasilje nad ženom kao takvo rijetko kada počinje brutalnim premlaćivanjem. Sve počinje jednim šamarom, iz kojeg se postupno prerasta u brutalna premlaćivanja i sustavno dovođenje žene u ponižavajući položaj ...


O NASILJU NAD ŽENAMA


Sustav ne funkcionira, ali…


Piše: Alen Bećirović
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Nasilje nad ženamaNasilje nad ženom kao takvo rijetko kada počinje brutalnim premlaćivanjem. Sve počinje jednim šamarom, iz kojeg se postupno prerasta u brutalna premlaćivanja i sustavno dovođenje žene u ponižavajući položaj.

Žene u današnjem društvu, iako ne posve ravnopravne uživaju kudikamo bolji položaj od žena prije nekoliko desetljeća, a sve zahvaljujući vlastitim naporima da se emancipiraju.

Ono što ja primjećujem, odnosno što je moj dojam jest da te iste žene u današnje vrijeme sve više i više pokušavaju vratiti svoj položaj na grane na kojem su bile u toj za mnoge žene crnoj prošlosti. Zašto je tome tako?

Odgovor na to pitanje nije lako ponuditi. Međutim, nije li jedan od ciljeva emancipacije očuvanje vlastitog ponosa žena? Prema kojoj to logici bilo tko može opravdati taj jedan šamar sa kojim sve počinje? Osobno, logike ne vidim, a pogotovo ne u tome da sama žena preko toga prođe pod isprikom "jedan kao nijedan". Zašto?

Vrlo jednostavno, zbog ljudske psihe. Ako nešto prolazi, znači da je opravdano. Jedan opravdani šamar da se riješe neke male razmirice i jedno opravdano brutalno premlaćivanje za veliki problem. To je poanta koju ja izvlačim iz opravdanja tog jednog malog šamara.


Nasilje nad ženama


Kada reći DOSTA?

Žena koja drži do svog ponosa i koja prije svega ima zdrav razum odmah će shvatiti da treba reći DOSTA i krenuti dalje bez nekoga tko pati od osjećaja manje vrijednosti pa svoje frustracije mora liječiti na njoj.

Nasilnici nemaju moć nad ženom koja ne oprašta njihove neoprostive izljeve bijesa.

Problem nastaje kada takva kukavica vidi da sa žrtvom može raditi što hoće i da pod svojim rukama ima lako modelirajući plastelin, a ne osobu od krvi i mesa koja zna razmišljati vlastitom glavom i koja ne dozvoljava da ju itko gazi.

U životu se često ponašamo kao djeca, nekad zato što nismo dovoljno zreli nešto učiniti drugačije, a nekada je to jednostavno u nama bez obzira na našu zrelost i poglede na život.

Pustite li djetetu da jednom nekažnjeno uradi ono što ne bi smio možete očekivati da će to raditi i ubuduće jer manjak reakcije podrazumijeva suglasnost, zar ne?

Nije lako reći dosta ako je u čitavu priču uključeno i dijete, reći će mnogi. Međutim, dijete nitko neće zaštititi bolje od majke koja je zaštitila sebe.

Je li za dijete bolje mirno odrastanje uz jednog roditelja ili odrastanje uz oba roditelja ispunjeno nasiljem i zlom?

Uvijek će postojati neraskidiva veza između žene i takvog muškaraca imaju li zajedničko dijete, međutim ta neraskidiva veza je kudikamo slabija i manje opasna kako za majku, tako i za dijete.


Smotao je on nju oko malog prsta..

"Smotala ga je oko malog prsta" - uzrečica je koja se u prošlosti često koristila. Kako to smješno zvuči danas kada sve više mladih žena kao da žudi da one budu tako smotane oko malog prsta kojekakvih krkana. Ne znam u kojem je to trenutku muškarac opet postao centar svemira.

Nasilje u vezamaŽene, koje bi trebale biti staloženije, čvršće i zapravo one koje svijet pokreću danas sve više i više postaju sluge koje samo gledaju kako naći svog "gospodara" koji će upravljati njihovim životom.

Teško je poštovati nekoga tko ne poštuje sam sebe. Žena nije kriva za nasilje i niti jedna žena ne zaslužuje takav život pa da je učinila ne znam što, međutim žena treba sama birati svoj put.

Postoji put nasilja i put mira. Na put nasilja se dolazi opravdanjima, a na put mira riješenjima. Sada je, drage moje žene vrijeme da odaberete jedan od ta dva puta.

Mi muškarci smo se kroz povijest dokazali kao prilično neracionalni i loši kada imamo svu vlast u svojim rukama. Iz toga proizilazi vrlo jednostavan zaključak: ne gurajte nam svu vlast u ruke.

Dakle, glavu gore i kroz život koračajte s ponosom, a ne pokunjenih glava. Siguran da bi onda priča o nasilju nad ženama bila samo neka čudna iznimka u društvu u kojem su žene same odlučile tome stati na kraj.

Postupci kao što je šamaranje ili bilo koji drugi vid nasilja (bez obzira zbog čega je do toga došlo) ne mogu i ne smiju biti opravdani. Svakim opravdanjem jedan ste korak bliže sustavnom maltretiranju.

Vjerujem da ste dovoljno sposobne odabrati drugačiji put ...

Povezani članci

Who's Online

We have 151 guests and no members online