Deložacija iz Hotela Dalmacija

samački hotel Dalmacija u Dugom RatuNakon četiri godine "vježbanja" pravne države tek je danas vlasnik nekadašnjeg hotela za samceDalmacija” u Dugom Ratu došao u potpuni posjed nad svojom legitimno kupljenom imovinom. Tek danas su, naime, iz njega iseljeni i posljednji nelegalni "gosti". Obitelj Milana i Mirjane Grizelj. Dugoratski samački hotel bio je dijelom stečajne mase tvornice "Dalmacija" Dugi Rat i kao takav je u lipnju 2006. prodan na javnome natječaju za 900 tisuća eura poduzetniku iz Osijeka, Petru Vuki. Stanari hotela, koliko je meni poznato, nisu se organizirano javili na natječaj i prilika za legano rješavanje vlasništva nad stambenim kvadratima koje koriste otišla je u nepovrat. Među tadašnjim stanarima bilo je vrlo malo bivših radnika tvornice bez obitelji, samaca, kojima je hotel svojedobno i bio namjenjen, a prevladavale su čitave obitelji bivših radnika tvornice koji su u teškim posljeratnim godinama kada mnogo hranitelja dugoratskih obitelji nije moglo naći novi posao, u tim hotelskim sobama našle besplatan smještaj i režije za sebe i svoje obitelji. U hotelske sobe tih se godina upadalo na svakakve nelegalne načine, najčešće pod okriljem noći, provaljujući vrata, "zauzimajući" sobu po sobu, opravdavajući to raznim izlikama (teška materijalna situacija, boračkim zaslugama, invalidnošću,..), koristeći agoniju vlasnika, tvornice "Dalmacija" i njenih 1.800 radnika... Pa ipak, u protekle četiri godine velika većina "gostiju" hotela je izašla iz soba koje su koristili i na druge načine rješila ili počela rješavati svoje stambeno pitanje. Ali ne i obitelj Grizelj. Slobodna Dalmacija u članku novinarke Milene Budimir (prenosimo ga u nastavku) donosi danas priču o ovom slučaju, koja počinje s "suzama, jaucima, teškim koracima i svoj imovini koja stane na nekoliko kvadrata smežurane trave"... Skandali, drame, nepravda - to prodaje novine! A druga strana priče? A istina? Činjenice?.. Ma tko te za to pita, koga to još u današnjici zanima? Tko o tome želi čitati? ...


IZ HOTELA NA LIVADU

Izbačeni na ulicu:

Muko moja, di ću s dicon?

Piše: Milena Budimir / Slobodna Dalmacija
Snimio: Ante Čizmić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija


Suze, jauci, teški koraci i sva imovina na nekoliko kvadrata smežurane trave, bilo bi to kratko izvješće s deložacije posljednjih stanara nekadašnjeg hotela za samce “Dalmacija u Dugom Ratu koja se dogodila u utorak.

No iza svega toga krije se priča duga već četiri godine, o legitimnosti, korupciji, priča bez duše. Hotel je bio dijelom stečajne mase tvornice i kao takav je prodan na javnome natječaju poduzetniku iz Osijeka, Petru Vuki, a da pri tome nitko nije ponudio pravo prvootkupa njegovim stanarima.

Mirjana i Milan Grizelj sa svoje dvoje djece žive u hotelu od 1994. godine. Oboje nekoć uposlenici sad već “pokojne” Tvornice ferolegura Dalmacija Dugi Rat dobili su dozvolu ondašnjeg direktora da se smjeste u četiri hotelske sobe kako bi se na taj način riješilo njihovo stambeno pitanje.

Milan je invalid rada, stradao je teško i danas je stopostotni invalid. No nemojte misliti da ga je to spriječilo 1991. godine, premda nesposoban za ratovanje - sam je stupio u obranu domovine. Priznaje - tada nije ništa ni očekivao ni tražio, ali danas...

- Sve sam dao za domovinu, danas me izbacuju na ulicu, a četnicima obnavljaju domove - ogorčen je Milan. Prije tri mjeseca u svojem, sad već bivšem, domu - ostao je bez struje.

- Oslobađa san Peruču, a sad neman struje! - veli. Naime, račun od 20 tisuća kuna, tvrdi, “nabili” su radnici tvrtke koja na hotelu obavlja građevinske radove, njegovo interno mjerilo je pokazalo trošak od dvije tisuće kuna, ali kada je otišao u “Elektrodalmaciju” platiti račun, rečeno mu je da to nema smisla, jer će mu struja ionako biti isključena.

Vlasnik hotela, kazuje nam dalje Milan, nikada s njima nije stupio u kontakt. No obitelj se nadala kako će im novi vlasnik riješiti krov nad glavom.

 

Samački hotel nekad
Samački hotel nekad...

 


Nikome nije bilo ugodno

- U ugovoru o prodaji jasno stoji u članku broj 8 kako će “kupac o svom trošku regulirati odnose sa stanarima objekta”, kako biste vi to protumačili? - pita i sebe i druge Grizelj.

Dok su pripadnici obične i interventne policije, po nalogu sudskih službenika, ispratili supružnike Grizelj iz njihove kuće, ni jednima ni drugima nije bilo lako. Nitko nije ni pokušao suspregnuti suze:

- E, dome moj, di ćemo mi sada?! Bože moj, muko moja, di ću s dicon?! - kroz suze je teškom mukom govorila Mirjana. Milanu je, pak, bilo loše, ekipa Hitne medicinske pomoći ih je obišla, no bez koristi...

Još jedan bivši stanar, Ivo Šarić - nije želio govoriti o svojoj muci, jer - ustvrdio je - nema koristi o tome pisat’!

On je, za razliku od Grizeljevih, odbio ponudu vlasnika hotela da mu se stvari smjeste, privremeno, u podrum objekta. Inzistirao je na tome da se sva njegova imovina smjesti na livadu pred ulazom...

Hladnjak, ormari, krevet, štednjak, sve na nekoliko kvadrata, tužno...

Podsjećamo, zgrada površine 1558 četvornih metara, kao i pripadajuće joj dvorište od 3481 m2 Petar Vuko je, ispred višnjevačkog “As Commercea”, kupio u lipnju 2006. godine za 900 tisuća eura.

U trenutku kupnje u objektu je bilo 40-ak bivših zaposlenika tvornice u stečaju, svi su oni tijekom godina izišli na - ulicu...

 

hotel Dalmacija u Dugom Ratu
... i sad

 


Poziv USKOK-u i DORH-u ostao bez odgovora

Još 2007. godine Općina Dugi Rat je pozvala DORH i USKOK zbog, kako su naveli, sumnje u radnje koje su se dogodile tijekom stečajnog postupka Tvornice ferolegura i prodaje njezinih dvaju objekata, spornoga hotela za samce i zgrade pod nazivom Domina.

Tada su općinari zamolili da se poduzmu sve radnje kako bi se ispitale okolnosti vezane uz taj slučaj. Podnositelju nije nikad odgovoreno...
 


Deložacija iz ‘Domine’ 8. srpnja

Iz stečajne mase Tvornice ferolegura Dalmacija Dugi Rat 2006. godine prodana je i kamena zgrada, nekadašnja radnička spavaonica zvana Domina, sa 560 četvornih metara stambenog prostora i jednako velikom okućnicom.

zgrada DominaBila bi to priča o dobroj investiciji splitskog poduzetnika da on nije zajedno s nekretninom “kupio” i 16 obitelji s djecom.

Deložacija ovih 50 stanara, među kojima je velik broj djece, najavljena je za 8. srpnja u jutarnjim satima.

Jedanaestorica bivših branitelja već godinama nastoje dokazati da je zgrada u kojoj stanuju više od trideset godina njihova i da su je imali pravo otkupiti. No prodana je drugome, za samo 128 tisuća eura.

Povezani članci

Who's Online

We have 266 guests and no members online