Godišnjica stradanja Škabrnje

spomenik u ŠkabrnjiSredišnji komemoracijski skup u povodu 19. godišnjice stradanja Škabrnje održat će se u četvrtak na Trgu dr. Franje Tuđmana, odakle će sudionici u povorci krenuti prema spomen-obilježju svim poginulima u Domovinskom ratu na mjesnome groblju sv. Luke, gdje će mnoga izaslanstva položiti vijence i odati počast žrtvama. Obilježavanje počinje misom zadušnicom u mjesnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, nakon koje će u kripti crkve biti prikazan film "Sjećanje na stradanja Škabrnje", a zatim će sudionici položiti vijence na spomen-obilježju masovne grobnice...

GODIŠNJICA STRADANJA ŠKABRNJE

Izvor: Vjesnik

Toga ranog jutra 18. studenoga 1991. pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba, potpomognuti zrakoplovstvom, tenkovskim jedinicama i pješaštvom tzv. kninskoga korpusa slamaju otpor slabo naoružanih branitelja. Samo prvog dana agresije na to ravnokotarsko mjesto Škabrnja ubijena su 43 civila i hrvatska branitelja, a tijekom višegodišnje okupacije do oslobođenja u "Oluji" 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava.

Obilježavanje 19. godišnjice stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu počinje danas u 17 sati Križnim putem, a u 21 sat zapalit će se svijeće od Ambara na ulazu u to mjesto do Trga dr. Franje Tuđmana u njegovu središtu, nakon čega je molitveno bdijenje u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

U Zadru u crkvi sv. Šime u srijedu u 17 sati počinje Molitveni hod za Domovinu - Koracima nade u istinu, nakon čega je procesija sa zapaljenim svijećama do katedrale sv. Stošije, gdje će zadarski nadbiskup Želimir Puljić u 18 sati predvoditi misno slavlje.

Povezani članci

Who's Online

We have 190 guests and no members online