Novinari na udaru: Hrvatska uvodi zatvor za klevetu

udar na medijeNije dugo trebalo da Mađarski "lijek" za kontrolu medija i "zločestih" novinara prijeđe preko Drave i zaokupi misli nekih "mudrih" Hrvatskih zakonodavnih glava. Na okruglom stolu ministarstva pravosuđa predstavljene su novosti u kaznenom zakonu. Kao novo kazneno djelo uvodi se sramoćenje, koje će se kažnjavati novčano. Za klevetu, koja se dosad kažnjavala novčanom kaznom, vratit će se zatvorska kazna. I dok HND upozorava kako bi novi zakon mogao ugroziti slobode novinara, radna skupina objašnjava kako je u svim europskim zemljama za klevetu predviđena zatvorska kazna. Novinarska struka boriti će se da se ne mjenja dio zakona o povrjedi ugleda i česti te za dekriminalizaciju tih djela. kazao je Zdenko Duka, predsjednik HND-a. Dodao je da u proteklih 20 godina nitko nije otišao u zatvor zbog klevete i upitao se zašto se baš sada vraća ta mogućnost kad se sve češće piše o kriminalu ...


PRIJEDLOG NOVOG KAZNENOG ZAKONA VRAĆA NA MALA VRATA VERBALNI DELIKT

Sramoćenje novo kazneno djelo, ponovno zatvor za klevetu

Izvor: Hina, Monitor.hr

informacijeDuka je izrazio bojazan da će novinari biti novčano kažnjavani zbog sramoćenja čak i ako napišu istinu o nečijem osobnom i obiteljskom životu ako sud ocijeni da to nije bilo u javnom interesu.

"Ovo nije za nas pitanje ograničenja novinarskih sloboda, nego će to prerasti i u političko pitanje", ustvrdio je Duka.

Radna skupina zaključila je da je čast i ugled vrijedno ustavno pravo i da ga treba kao i ostala prava štititi kaznenim zakonom, kazala je Ksenija Turković.

Sudac Vrhovnog sada Marin Mrčela ustvrdio je da prijedlog ne ugrožava pravo na slobodu izražavanja, a da dovoljno štiti čast i ugled.

Nacrtom novog zakona predviđeno je i da se novčana kazna za klevetu smanjuje s 360 na 180 dnevnih dohodaka.

cenzura

Povezani članci

Who's Online

We have 95 guests and no members online