Dodig: Moramo postati dobro informirani misleći pojedinci

Goran DodigU novoobnovljenoj kino dvorani u Dugom Ratu, pred velikim brojem Dugoračana i mještana susjednih mjesta, prof. dr. sc. Goran Dodig održao je javnu tribunu na temu: "Pojedinac u suvremenom društvu - Hrvatska društvena zbilja". Tijekom dvosatnog predavanja, Dodig, koji je i predsjednik HDS-a, na tribini je najviše govorio o današnjem stanju Hrvatske i njenom položaju u svijetu, a glavno težište je bacio na stanje kako će Hrvatska izgledati kada bude članica EU. U nastavku teksta pročitajte što je predavač rekao našem novinaru ...

OSVRT NA JAVNU TRIBINU ODRŽANU U DUGOM RATU

Pojedinac u suvremenom društvu - Hrvatska društvena zbilja

Tekst i slike: Davor Grgat

- "Ja duboko vjerujem da se situacija u kojoj se nalazi Hrvatsko društvo može promijeniti, međutim za to trebaju biti ispunjene neke pretpostavka. Prvo, moramo se točno informirati o situaciju u kojoj se nalazimo, i ne smijemo biti opterećeni lažnim informacijama koje nam se svakodnevno serviraju preko medija, koji nisu naši, i koji ne rade u interesu hrvatskoga naroda. Drugo, moramo postati misleći pojedinci. Mi ne smijemo biti navijači, nego probirači političkih ideja.

Ja sam uvjeren da bez pravog demokršćanskog pristupa u Hrvatskoj mi i ne možemo izaći iz ove krize. A duboko sam uvjeren da i Europa u ovakvoj krizi, pa ako hoćete i čitavi svijet, jer zapravo ne baštini demokršćanske vrijednosti, kojima je čovjek na prvom mjestu. Dakle, moje predavanje ide za tim da osvjestim znanja i osvjestim ljude u smislu onoga što je bitno za čovjeka, ne što je bitno za krupni kapital.

Ne želim reći da mi živemo u iluzijama, da je moguće živjeti bez novca, ali novac nam ne smije biti jedini cilj i prioritet, dakle naš cilj je čovjek i njegova dobra, njegov osjećaj sigurnosti, sigurnost obitelji i sve vrijednosti koje baštini kršćanska civiulizacija...." - kazao je Goran Dodig.

Detalj iz publike na predavanju Gorana Dodiga u Dugom Ratu


Kako vidite Hrvatsku, do nekoliko godina kao članicu EU?

- "Ja ne znam hoćemo li ući ili nećemo i kad ćemo uć u EUi, ali to je po meni drugorazredno pitanje. Za mene je prvorazredno pitanje, kako urediti odnose u Hrvatskoj državi između rada i kapitala. Kako urediti odnose između društva i pojedinca i kako zapravo urediti Državu na jednim uljuđenim principima, u kojima vrijednosti kršćanskog morala određuju naši položaji u društvu...." - izričit je bio Dodig, koji ne na kraju svog bogato ilustriranog predavanja odgovarao na brojna pitanja posjetitelja.

Obzirom da je ova javna tribina, sudeći po interesu gledatelja, bila doista interesantna i zanimljiva dogovoreno je da se uskoro ponovno u Dugom Ratu i Omišu održe slične tribine, što je dr. Dodig sa zadovoljstvom prohvatio.

Napomenimo još da su među prisutnima na dugoratskoj tribini primjećeni i Mate Dabro, predsjednik HDS Podružnice Split, Marin Matovac, predsjednik Podružnice Omiš i brojni istaknuti članovi Stranke i gosti koje je pozdravio Domagoj Vuković, predsjednik Podružnice za Dugi Rat, a potom im Petar Kaćunko, zamjenik predsjednika HDS uputio par rečenica o značaju ove javne tribine.

Povezani članci

Who's Online

We have 93 guests and no members online