Gay Pride po Splitski

Split prideHrvatska će dobiti još jedan Gay Pride, i to ni manje ni više nego u Splitu. Na ovaj hvalevrijedan, ali i smion potez, odlučila se feministička udruga Domine uz pomoć LGBT udruga Iskorak i Kontra. Termin je zakazan za subotu, 11. lipnja. Za grad koji se u recentnoj kolektivnoj memoriji zaštite ljudskih prava upisuje po mitingu na Rivi, a u posljednje vrijeme po izjavi svog gradonačelnika o nepoželjnom zetu Srbinu, i sama javni izraz želje za organiziranjem manifestacije ovakvog tipa, velik je događaj. - "Lako je biti borac za građanska prava i slobode deklarativno, ovo je i prilika da Split pokaže kako ima i drugo lice, da nije grad šovinista i statista" - kaže splitska književnica Olja Savićević-Ivančević. A hoće li Split koji se kulturno, urbanistički i društveno srozao do najnižih grana pokazati i kao grad zaštite ljudskih prava barem jedne ugrožene populacije u Hrvatskoj, vidjet ćemo u subotu ...


LAKO JE BITI BORAC ZA GRAĐANSKA PRAVA I SLOBODE - NA PAPIRU

Split priprema Gay Pride

Piše: Mašenjka Bačić / H-Alter
Izvor: H-Alter

Grad u kojem se jedina buka diže oko prodaje Hajduka, dok se pritom nitko ne pita o sustavnom uništavanju jednog od najvećih blaga grada, Marjana, i u kojem je na vlasti kombinacija feudalno-zadružnog tipa, borba za prava marginalizirane i drugačije populacije izgleda kao pitanje koje ne bi trebalo biti na listi društvenih prioriteta. Pogotovo ako se uzme u obzir nebriga Splita oko nekih drugih društvenih skupina, poput srpske manjine.

No, možda će baš ove aktivnosti pokrenuti grad u nekom drugom smjeru, bilo da je riječ o javnoj percepciji Splita, ili samoj klimi u gradu. Jer povorka je po svim svojim vanjskim obilježjima vrlo srodna mediteranskom načinu življenja, a još više po pokretačkoj ideološkoj snazi koja je veže uz pluralizam mišljenja kakav je nekad bio. U kojim razmjerima tek ćemo vidjeti, no za Split kakav je danas, i jedan jedini javno deklarirani gej ili lezbijka koju bi zbog parade dobio, bila bi velika stvar.

- "Živimo u atmosferi u kojoj se prešutno odobrava govor mržnje i ne podnosi različitost, bila ona vjerska, nacionalna, rasna ili seksualna. Što kazati o društvu u kojem se sa oltara poziva na mržnju i zločine? Možda samo to da nikad nisam čula da je skupina homoseksualaca pretukla nekog zato što je hetero.  Bilo bi dobro kad bi javne osobe podržale ovu manifestaciju pojavljivanjem na istoj ili barem izravnom javnom podrškom. Lako je biti borac za građanska prava i slobode deklarativno, ovo je i prilika da Split pokaže kako ima i drugo lice, da nije grad šovinista i statista" - kaže splitska književnica Olja Savićević-Ivančević.

Hoće li Split koji se kulturno, urbanistički i društveno srozao do najnižih grana pokazati kao grad zaštite ljudskih prava barem jedne ugrožene populacije u Hrvatskoj, vidjet ćemo u subotu.

split gay pride

Who's Online

We have 298 guests and no members online