Proslava Omiške bojne

proslava Omiške bojnePovodom obilježavanja 20. obljetnice utemeljenja 3. Omiške bojne 114. br. HV, na proslavi se u Omišu jučer okupilo oko 900 pripadnika bojne, kojima se na prigodnom programu pridružio i veliki broj građana Omiša te susjednih poljičkih mjesta, tako da je broj nazočnih bio veći od 3.000! Uz zvuke limene glazbe HKGD iz Podstrane velika kolona je krenula sa Prika ka centru grada. 15-tak svećenika predvođenih don Ljubom Bodrožićem uveličalo je misu koju je predvodio don Tomislav Čubelić, župnik Sv. Duje u Splitu i dekan Katedralnog dekanata na Sv. Misi za Domovinu. Nakon svete mise održano je odrješenje i prigodni program ispred spomenika braniteljima Domovinskog rata - Borići ...

OMIŠ

20. obljetnice utemeljenja 3. Omiške bojne

Tekst i slike: Davor Grgat

Prigodnom programu su nazočili izaslanik MO i GSOS RH, brigadni general Slaven Zdilar, izaslanik MOBMS tajnik Zoran Komar, izaslanik Vojnog ordinarijata pater Mlakar, izaslanik Županije SD /pročelnik za branitelje/ Damir Gabrić, izaslanik GMTBR Knin, bojnik Denis Kulić, bivši zapovjednik 114 brigade HV pukovnik Marko Skejo, te gradonačelnik Grada Omiša, i Saborski zastupnik prof. Ivan Škaričić, kao i brojni gradonačelnici ili načelnici susjednih gradova i općina. Pročitani su i telegrami Grada Sinja, generala Damira Krstičevića, generala u mirovini Nojka Marinovića, Tihomira Blaškića i drugih.

proslava Omiške bojne

U prigodnom govoru prof. Ivan Škaričić je pored ostaloga kazao; "Na ovim prostorima od stoljeća sedmog, nije bilo značajnijeg događaja, nije bilo tako velike pobjede, i nije bilo tako velikog uspjeha kao što je bio Domovinski rat. Zato smo svi ponosni, jer današnji dan je pun ponosa i slave.

Omiš i susjedna mjesta puno su dali Domovinskom ratu. Poginula su 24 hrvatska branitelja. To vrijeme za nas je bilo biti ili ne biti. No da se vi niste odazvali, što bi od nas danas bilo, ili pitanje je koliko bi danas uopće bilo Hrvata na ovim prostorima..." kazao je omiški gradonačelnik.

proslava Omiške bojne

Uz ostale govornike, mikrofonu je prišao i Marko Skejo, pukovnik HV i zapovjednik 114 brigade, koji je pored ostaloga rekao: "Omiška bojna danas slavi 20. rođendan, Omiške slavne bojne, čast mi je bila da sam bio sudionik te postrojbe, da sam bio rame uz reme našim ratnicima - toj pobjedničkoj vojsci, koji su dali veliki obol za svoju Domovinu, u obrani i stvaranju nezavisne države Hrvatske, i čast mi je da sam s njima i danas.

proslava Omiške bojne

Ja inače volim reć, da gledajući ustroj Omiške bojne, to je bila jedna od ustrojenijih postrojba HV, pa je volim usporediti sa 369. pojačanom, koja je bila odlikovana i na Staljingradu..." konstantirao je pukovnik Skejo popraćen dugotrajnim aplauzom.

Na kraju programa, u zabavnom dijelu nastupio je i Đoni Gitara, a nakon svečanog programa priređen je domijenak za sve nazočne.

proslava Omiške bojne

Povezani članci

Who's Online

We have 263 guests and one member online

  • admin