Omiški dragovoljci obilježili 20. godišnjicu ulaska u opkoljeni Dubrovnik

vijenci za naše vitezoveHrvatski branitelji, dragovoljci Domovinskog rata i puk dubrovački obilježio je u subotu dva desetljeća od početka napada na Dubrovnik a pripadnici 3. Omiške bojne 114. brigade i dan kada su u listopadu ušli u opkoljeni Dubrovnik. Već tradicionalno omiški dragovoljci svoje obljetnice započinju odavanjem pijeteta žrtvama svojih suboraca prvo kod spomen obilježja u Mokošici, a potom obilaskom nekadašnje prve crte bojišta. U subotu su tako nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća omiškim vitezovima koji su dali živote braneći jug Hrvatske, vijenci položeni i na Bosanci te kod zajedničkog spomen obilježja svim poginulima ...

20. OBLJETNICA

Dubrovčani se prisjetili 1. listopada 1991. - dana kada je napadnut Grad

spomenik braniteljima u Mokošici
  Spomenik braniteljima u Mokošici / foto: Domagoj Prlić

Izvor: Slobodna Dalmacija
Foto: Dubrovački vjesnik

Hrvatski branitelji, mahom pripadnici Omiške bojne te dubrovački branitelji, pijetet poginulima odali su i na Strinčjeri te na Srđu kod spomen križa nad Dubrovnikom gdje je služena i Misa zadušnica.

Riječi molitve kod spomen obilježja u Mokošici uputio je biskup dubrovački mons. Mate Uzinić, posebno se osvrnuvši na ulogu Omišana, Dugoračana, Jeseničana i ostalih Poljičana  u obrani Dubrovnika i dubrovačkog kraja.Vijence su položili i predstavnici Grada Dubrovnika, Grada Omiša te Udruge 3. omiške bojne 114. brigade Hrvatske vojske.

Tirena: vijenci u moruTijekom prve godine rata, u Dubrovniku je poginulo 85 pripadnika HV-a, 28 djelatnika MUP-a te 26 pripadnika Civilne zaštite kao i tri vatrogasaca.

Uništeni su brojni spomenici kulture iako su se na njima vijorile zastave UNESCO-a poput devet srednjovjekovnih palača unutar povijesne cjeline, a na području od Stona do Konavala spaljeno je 7757 kuća.

U sjećanje na sve poginule tijekom srbo-crnogorske okupacije Dubrovnika potpomognute snagama JNA, u Dubrovniku je sa broda Tirena u more spušten vijenac.

Svečana sveta misa služena je u crkvi Male braće za sve poginule u Domovinskom ratu, a program je zaključen koncertom klapa pred crkvom Svetoga Vlaha.

misa za branitelje u Duborvniku

Povezani članci

Who's Online

We have 213 guests and no members online