Vlada objavila detalje pregovaračkih poglavlja – što nam donosi članstvo u EU

RH u EUMinistarstvo vanjskih poslova i europskih poslova konačno je objavilo sve relevantne informacije vezane uz proces pregovora s Europskom unijom uključujući i detaljan pregled pregovaračkih poglavlja – što donosi članstvo u EU-u. Nova ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na internetske stranice svoga ministarstva pustila je izvješća Vlade Republike Hrvatske o vođenim pregovorima o kojima je u javnosti bilo dosta prijepora jer su stručnjaci negodovali zbog zatvorenosti cijeloga procesa. Podsjetimo, u javnosti su se dugo lomila koplja oko tajnosti kojom su obavijeni pregovori s Europskom unijom. Vlada je dugo objašnjavala da informacije ne može dati bez suglasnosti europske strane. Nakon što su iz Bruxellesa rekli da oni nemaju ništa protiv objavljivanja, Vlada je popustila i nakon završetka pregovora objavila dio dokumenata, ali samo pregovaračka stajališta hrvatske strane. Osim detaljnog prikaza pregovora u 35 poglavlja, na objavljeni su i sažetci svega što je ispregovarano u svih 35 poglavlja, kao i sažetak pristupnog ugovora na 27 stranica. Obvezno pročitajte prije referenduma ...

ŠTO NAM DONOSI ČLANSTVO U EU?

Vlada objavila detalje pregovaračkih poglavlja – što nam donosi članstvo u EU

Piše: Ante Srzić / tportal
Izvor: tportal

Zatim su u Vladi tvrdili da će sve biti poznato nakon što se popiše pristupni ugovor, ali i nakon toga javnost je ostala zbunjena jer je malo tko imao volje, znanja i strpljenja češljati ugovor od 300 stranica.

U tom smislu Pusić je objavila, osim detaljnog prikaza pregovora u 35 poglavlja, i sažetke svega što je ispregovarano u svih 35 poglavlja, kao i sažetak pristupnog ugovora na 27 stranica.

Osnovna intencija je bila, objasnila je ministrica Pusić, kratko, jasno i na probavljiv način predočiti građanima što je to ispregovarano s Europskom unijom.

Dana je čista informacija bez dodatnih objašnjenja.

Povezani članci

Who's Online

We have 453 guests and no members online