Škovace po zlato: Odvoz smeća skuplji 300 posto!

Odvoz smeća skuplji 300 posto

Nakon što je prije samo tri mjeseca odvoz smeća u Omišu i Dugom Ratu prosječno poskupio za nevjerojatnih 100 posto, stanovnicima mjesta gdje je za odvoz smeća zadužena komunalna tvrtka "Peovica" ovih je dana priređeno novo iznenađenje. Cijena odvoza smeća povećana je, naime, za dodatnih 200 posto! ...

ŠKOVACE PO ZLATO

Odvoz smeća u Omišu skuplji 300 posto!

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Snimio: Ante Čizmić / Cropix
Izvor:
Slobodna Dalmacija

- Račun za travanj iznosio mi je 30 kuna, za svibanj me dočekala uplatnica na iznos od 65 kuna, a nakon što sam dobila račun za srpanj, umalo sam pala u nesvijest jer se na njemu nalazi iznos od 115 kuna - priča nam Mirella V., vlasnica stana u omiškoj četvrti Ribnjak.

Mirelin stan prostire se na 60 četvornih metara, u njemu žive četiri osobe, a turista nemaju. A kada bi ih kojim slučajem imali, odnosno kada bi stan u ljetnim mjesecima iznajmljivali, onda bi odvoz smeća plaćali još dodatnu kunu i pol po ostvarenom noćenju.

- Užas! To je jedina riječ koja opisuje ovo što nam rade omiški gradski čelnici. Ustvari, ima još jedna bolja: pljačka! - ogorčena je naša sugovornica. I nije jedina. Unatoč zastrašujućem poskupljenju od 300 posto, sadistički provedenom od travnja do srpnja, direktor “Peovice” ne vidi razlog za uznemirenost građana.

Dapače, od njih traži razumijevanje.

- To što vi nazivate poskupljenjem nije ništa drugo nego izračun cijene odvoza smeća prema drukčijoj tarifi, što nam je i dopušteno Zakonom o otpadu. Nova cijena odnosi se samo na dva ljetna mjeseca, srpanj i kolovoz, a već u rujnu sve će se vratiti na proljetnu razinu - objašnjava Nikola Mimica, čelni čovjek omiške komunalne tvrtke.


Težak udar po džepu onih najsiromašnijih

Pravi razlog poskupljenju, poglavito nakon travanjskog stopostotnog povećanja cijene odvoza smeća, Mimica nam, međutim, nije ponudio. Posebno jer ova cijena nema veze s turističkom tarifom, te se odnosi na sve korisnike “Peovičinih” usluga, pa i na one najsiromašnije koji o lakoj zaradi od iznajmljivanja apartmana i vila mogu samo maštati.

- Devet godina nismo mijenjali cijenu naših usluga, a u međuvremenu je samo, primjerice, gorivo krešilo do te mjere da nam je poslovanje firme dovedeno u opasnost. Uvjeren sam kako Omišani shvaćaju našu situaciju, poglavito jer im već godinama pružamo uslugu na visokoj razini - tvrdi Mimica, ponavljajući tako riječi kojima je pravdao i travanjsko poskupljenje.

U svoju obranu Mimica iznosi i podatak kako je pojedinim korisnicima, recimo samcima koji žive u penthouseima, novi izračun donio jeftiniju cijenu odvoza smeća, no takve, uz sva naša nastojanja, nismo uspjeli pronaći.


Pajdek: Poskupljenja u gradu upitne su legalnosti

Ivan Pajdek, najglasniji oporbenjak u Gradskom vijeću, HNS-ovac koji već godinama juriša na HDZ-ove vjetrenjače, primio je, kaže nam, na desetke pritužbi sugrađana zbog najnovijega poskupljenja, no sa svoje funkcije nemoćan je bilo što učiniti.

- Sve ovo što se u posljednje vrijeme s poskupljenjima u Omišu događa, a nije riječ samo o smeću, nego i o parkingu, upitne je legalnosti. Gradsko vijeće praktično ni o čemu ne odlučuje, te je sve prepušteno gradonačelniku. A ako netko i postavi iole suvisliji upit, odgovore mu kao da je imbecil, naprave ga smiješnim pred ostatkom vijećnika koji ionako postoje samo kako bi digli ruku kada se to od njih zatraži - ističe Pajdek.

Gradonačelnik Ivan Škaričić tijekom jučerašnjeg dana nije bio dostupan za komentar, stoga nam nema druge nego ponoviti travanjsku izjavu Nikole Mimice koji je tada ustvrdio kako gradonačelnik ima izniman osjećaj za socijalu.

- Gospodin Škaričić u više je navrata od mene tražio da ne dižemo cijenu naših usluga, no više uistinu nismo mogli izdržati - kazao je Mimica. A kako će s 300 posto većom cijenom odvoza smeća izdržati građani? Najbolje bi bilo da počnu, ako već nisu, kopati po kontejnerima i tako “Peovici” uzvrate udarac!

Povezani članci

Who's Online

We have 68 guests and no members online