Gata, 1. listopada 1942. Da se ne zaboravi

Gata
...Dan koji je po zlu ušao u povijest. Jedan dan od zore do mraka...   1. listopada 1942 najtužniji je dan u povijesti Gata. Toga dana je od ruke četnika pod zaštitom talijanske okupatorske vojske selo Gata zapaljeno, a usmrćeno je 79 nedužnih osoba razne životne dobi i spola. U članku u nastavku teksta, preuzet s stranica Gata.hr,  korišten je materijal iz knjige ''Da se ne zaboravi'' autora don Frane Mihanovića. Poljičani pročitajte. Da se ne zaboravi ...

GATA, 1. LISTOPADA 1942

Dan koji je po zlu ušao u povijest, jedan dan od zore do mraka...

Izvor: Gata.hr
Foto: Mirko Beović

Gata, Pocelje


Pocelje

U zaseoku Pocelje u rano jutro četnici su ubili 7 žena koje su nosile mlijeko u grad Omiš. Poklane su na izlazu iz Gata u predjelu koje se zove Bili stan. Neke su od njih okrutno izmučene, umrle u teškim mukama.

Talijanska vojska se zadržavala na glavnim putovima, a četnici su se razilazili po zaseocima te palili kuće. U zaseoku Podgrac četnici su nastavili s ubijanjem, strijeljavši nedužne. Nastavili su svoj krvavi pohod u Pocelju gdje su okupili 30 osoba, muškaraca, žena i djece.

Prvo održavši govor koji je završio prijetnjom paleži i pokoljem, nakon kojeg su govor sproveli u djelo. Skupili su ljude na gumno, okružili ih sa svih strana sa stražom, zapalili im kuće, a kad su sve kuće bile zapaljene na red su došli i ljudi.

Ovo su imena nedužno stradalih u Pocelju:

Matija Bagat, žena Lukina, pogine s svojim sinom Antom, Luka Generalić pok. Ante, Mate Generalić pok. Andrije sa svojom ženom Ivkom, Andrija Generalić pok. Marka, zvani Jerceg, Frane Generalić pok. Mate, Vicenco Generalić pok. Mate, Danica Generalić, žena Marinova, Ivan Jerić pok. Ante sa svojim sinom Antom, Luce Jerić, žena Lukina, Mile (Milka) Praničević, žena Antina, Filip Praničević pok. Tome, Filip Očasić pok Mate, Marin Pivčević pok. Ante.

Osim ovih nedužno stradalih neki su neočekivano preživjeli, ranjeni, zaštićeni tijelom majke, oca, brata, sestre ili nekih drugih. toga dana u Gatima bilo je primjera junaštva u kojima su hrabre majke izlagale svoje živote da bi boreći se protiv puške i bajunete zaštitile život svoga djeteta. njihova se hrabrost ne smije zaboraviti.

Krvnici su napustili stratište.

Gata, Podgradac


Podgradac

Zaseok se nalazi na jugozapadnom dijelu Gata. Graniči sa sjeveroistočnom padinom povijesnog Graca. Oni koji su stanovali u Skočibama, to su područje nazivali i polje. U Podgradac su četnici stigli iz pravca Omiša. I tada se razvoj događaja mijenja strahovitom brzinom, iz sata u sat.

andrija pivčević

Ovo su kazivanja Andrije Pivčevića pok. Nikole, koji je, iako dijete od 8 godina, bio zahvaćen krvavim događajima. Andrija je sve dobro zapamtio. Pred kućom sam zatekao 5-6 vojnika nejednako odjevenih. Ostavio sam mlijeko s nakanom da pođem majci, ali me jedan od njih zaustavio.

Nakon toga poveli su mene, Andriju Pivčevića pok. Grge, njegovu ženu Filu, njegova brata Matu i Miju Bašića-Biliškova s Dubrave prema Podvinišćini. Ujedno su zapalili kuće. Druga je patrola privela još jednu skupinu mještana među njima jedan čovjek iz Gornjih Poljica i Mate Perišić Ivanov iz Čišala. Tada su nabili bajunete na puške i počeli pucati. pogodio me metak u bedro lijeve noge. Došao je iznad mene i zadao 9 uboda nožem. Tada su me ostavili. I nastavili s pokoljem

 

Ovo su imena nedužno stradalih Podgradcem:

Danica Miloš, žena Ivanova, njena djeca Božidar-Darko i kćer Vesela, Andrija Pivčević pok. Grge i njegova žena File, Mate Pivčević pok. Grge, Mate Kačunić pok. Marka iz sela Putišića, Ćiro Smajić pok. Jure iz Doca Donjeg, Ana Krcatović pok. Stipe oz sela Ostrvice, MarkoBorovac Ivanov, njegov otac Ivan Borovac pok. Ivana, Markova majka Ana Borovac r. Bagat, Rafael Borovac pok. Ivana, Špiro Borovac Rafaelov, Mate Mekinić pok. Ivana -Stipanić, Petar Pivčević pok. Nikole -Perić, Ljubica Pivčević, kći Petrova, Marija r. Vuković žena Petrova i njegova kćerka Tonka (njih dvije su ubili Nijemci23. Ožujka 1943.), File Kuvačić, žena Ivanova -Žuveta, Ante Bulić pok. Jakova iz Tugara.

U zaseoku Tvrdići četnici su skupili Pavla Tvrdu pok. Joze, Marka Tvrdu pok. Petra, Božu Borovca pok. Mate, i Marina Korduna pok. Petra i ubili ih u Skočibama na mjestu koje zovemo Grabar.

Stariji naziv za Skočibe je Skočibue, smješten je na sjeverozapadnom dijelu Gata, gotovo pod samim mosorskim vrletima. Naselje je vrlo staro, najstarije u Gatima. Kuće su građene u tehnici suhozida, a pokrivene kamenom pločom. Voda se nalazila u bunarima. Stanovnici Skočiba danas žive Podgracom. Na Grabru je ubijen i Pavao Mekinić pok. Petra. Kraj Grabra ubijena je i Ljubica Beović r. Jerić. Ostali iz plemena Beović su pobjegli u Mosor. Iz plemena Pivčević koje je bilo dosta brojno u poljičkim razmjerima i bogato ubijen je Stipe Pivčević pok. Nikole. Sutradan je zapaljen veći dio Skočiba.

Gata, Čovići


Čovići

1 listopada 1942. ostavio je u Čovićima duboke tragove.

Ubijeni u Čovićima su:
Jelica Čović, Stanko Čović pok Joze, Kata Čović, r. Mekinić njegova žena, djecu Ana Mariju i Dušana, Ivka Čović pok Joze, Mirko čović pok. Filipa, Jozo Mrkonjić, Matija Čepić pok. Ivana iz Duća, Manda Miličević Lukina.

U samom zaselku živote su izgubili: Matija Čović r. Vulić, Pavica Čović, r. Bašić, Ivan Čović pok. Nikole, Šima čović, Božidar Čović, Mate Lukačević pok. Jure, a osim njih Nijemci su silazeći s Mosora ubili 26. rujna 1944. Franu Lukačevića i Augustina Čovića.

Gata


Kuvačići

U prošlosti zvani i Varoš. Smješteni na krajnjem istoku. U prošlosti su davali dosta svećenika. A taj dan oluja je stizala s zapada.
Mare Kuvačić Špirov je prvi ubijen. Nakon toga većina je pobjegla u Mosor, a ostali su oni koji su bili uvjereni da ih njihova nedužnost može spasiti.

Ante Kuvačić pok. Mate, Mate Kuvačić pok. Jure, Mate Kuvačić pok. Ivana -Cezar, njegova sestra Ana, Jure-Kajo Kuvačić pok. Marka -Bartulov, Nijemci su 7. studenog 1943. ubili Jurinu ženu Maru i Jurinu sestru Anu udanu za Stipu Lulića, Jozo Kuvačić pok. Jure -Bagatušin, Ante Kuvačić pok Ivana -Ižapa, Ivka Proso žena Karlova, Marija Kuvačić Ivanova -Markić, Marko Proso su stanovnici iz Kuvačića čija se jedina krivica sastojala u tome da su se našli u krivo vrijeme na krivom mjestu.

Gata, spomen-obilježlje žrtvama zločina u Gatima


Suđenje u Beogradu

Godine 1972. je podignuto spomen-obilježje. Na granitnim pločama urezana su imena žrtava pokolja u Gatima.

suđenje Draži

Povezani članci

Who's Online

We have 188 guests and no members online