Brza cesta Trogir-Omiš: Pogled iz Bunja

pogled na Omiš
Već dvadesetak godina smo obasipani najavama gradnje zaobilaznice Splita, tj. gradnje brze ceste Trogir-Omiš. To je glasno govorio (koliko se sjećamo) još Žarko Domjan, koji je još tada, dokazivao da su sredstva osigurama, i da cesta, samo što nije napravljena. I tako sve do danas. Istina, u mmeđuvremenu su napravljeni projekti, sklopljeni ugovori, te je i započeta gradnja s rubnih djelova (Kaštela-Ravnice i sl.), čak  su i Hrvatske ceste platile dio komunalnog doprinosa općinama Podstrana i Dugi Rat (za dio ceste koji prolazi kroz te općine), ali cijeli integralni projekt izgleda da je stavljen na čekanje, ili se razmišlja o njegovom reprojektiranju. HVALA BOGU! ...

Brza cesta Trogir-Omiš - Pogled iz Bunja

Izvor: Udruga Jesenice

Da je Projekt na čekanju, te da realizacija čeka neka druga vremena, dokaz su i svakodnevne akcije raznih interesnih udruga koje svojim  javnim istupima vrše pritisak na Vladu da se  projekt  brze ceste Trogir - Omiš pod hitno  nastavi, i osiguraju sredstva za konačnu realizaciju. HVALA BOGU ŠTO SU SLABI.

Jer  na toj razini započinje novi - stari moment  razmišljanja o Projektu, kojeg  su projektanti i demonstranti  zanemarivali i ignorirali.

Naime, od Stobreča do Čalopeka, projekt brze ceste Trogir - Omiš prolazi sredinom podstranjskog, jeseničkog i dujskog prostora, i nepovratno uništava osnovne generacijske vrijednosti vlasnika zemljišta na tim prostorima. Opće je poznato da se večina vlasnika zemljišta u Podstrani, Jesenicama  i Dućama  PROTIVE da brza cesta prolazi koridorom koji je zacrtan planovima, i da ne žele da  navedena cesta prolazi tim prostorom. Ali njihovi glasovi negodovanja slabo su se čuli i sada se slabo čuju, i zato mi iz Bunja  glasno ističemo:

PROTIVIMO SE IZGRADNJI  BRZE CESTE ZACRTANIM KORIDOROM SREDINOM POLJA IZMEĐU MORA I PLANINE, JER ĆE TA CESTA UNIŠTITI NAŠU DJEDOVINU, UMANJITI ĆE VRIJEDNOST NAŠE ZEMLJE, A NE POVEĆATI KAKO NEKI MISLE I TVRDE.  TAKOVA CESTA UNAZADDITI ĆE KVALITETU NAŠEG ŽIVOTA, A NE UNAPRIJEDITI KAKO NEKI MISLE I TVRDE. PROJEKT CESTE TREBA PLANIRATI I REALIZIRATI  NA NAČIN DA SE MOSTOM PREKO CETINE, TUNELOM IZAĐE U NAKLICE, A NE U DUĆE, I MUŠOM (DRŽAVNIM ZEMLJIŠTEM) IDE DO SRINJINA, GDJE SE TUNELOM SPUŠTA U STOBREČ. ZA TAKOVI PROJEKT BRZE CESTE SE ZALAŽEMO, I NA NJEMU INZISTIRAMO. SVE OSTALO JE ZLOČIN PREMA  PROSTURU PODSTRANE, JESENICA I DUĆA.

Uz to, nama dostupne analize kažu da bi alternativna trasa preko Naklica i Srinjina bila bitno jeftinija od postojeće varijante.

Hvala Bogu da su bivše Vlade potrošile novce za ceste koje nigdje ne vode, tako da nisu imale "vremena" završiti ovu, jer da je tako, da je brza cesta Trogir-Omiš zgotovljena po postojećim planovima, područje Podstrane, Jesenica i Duća bilo bi nepovratno osakaćeno i uskraćeno za razvoj  kako ga mi vidimo.

I stoga poručimo svima onima koji danas glasno agitiraju za dovršetak brze ceste Trogir-Omiš, da nastave i dalje svoje plemenite namjere, ali s zalaganjem za promjenjenu trasu buduće ceste.

Našu zemlju neka ne diraju, niti o njoj odlučuju.

pogled iz Bunja

Povezani članci

Who's Online

We have 88 guests and no members online