Vrati pare!: Paušal na škovace je protuzakonit

Preskupi odvoz smećaKoliko se ministar Mihael Zmajlović daleko dobacio izjavom u kojoj građane poziva da traže povrat novca od svojih jedinica lokalne samouprave zbog, kako navodi, nezakonite naplate odvoza otpada, doznat ćemo idućih dana. Jedan Omišanin, međutim, zadovoljno trlja ruke. Došao je, naime, na svoje. Ministar zaštite okoliša dao mu je za pravo. Ivan Barišić još je 10. rujna 2012. godine Državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu protiv direktora tvrtke “PeovicaNikole Mimice i omiškoga gradonačelnika Ivana Škaričića. Razlog je bila osnovana sumnja u počinjenje nekoliko kaznenih djela, s naglaskom na prijevaru u gospodarskom poslovanju ...

TUŽBA ILI VRATI PARE!

PROTUPRAVNA NAPLATA ODVOZA SMEĆA

Paušal na škovace je protuzakonit

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Barišić je precizno naveo koje su sve članke Kaznenog zakona Mimica i Škaričić prekršili, no do danas, kaže nam, odgovor iz DORH-a nije dobio. Ali je dobio satisfakciju u vidu Zmajlovićeve izjave.

Ivan Barišić


Naputak o izračunu

Barišić je, podsjetimo, u prijavi naveo kako je Nikola Mimica, kao direktor gradskog komunalnog poduzeća, donio odluku o naplati odvoza smeća suprotnu Zakonu o otpadu i Naputku o načinu izračuna naknade gospodarenja komunalnim otpadom. Za provedbu te odluke, navodi Barišić, suglasnost je dao i Grad Omiš, pa je tako i gradonačelnik Škaričić, smatra građanin Barišić, prekršio zakon.

– Propisi su jasni, a u njima stoji kako naplata odvoza komunalnog otpada ne smije uključivati paušal koji “Peovica” uredno naplaćuje. Isto tako, već četiri godine Omišani koji se bave iznajmljivanjem soba i apartmana plaćaju “Peovici” 1,5 kuna po ostvarenom noćenju, a da zato nema nikakvog uporišta u zakonu – tvrdi Barišić.

smeće

Prozvanoga Nikolu Mimicu iznenadio je novinarski poziv. Upravo se, naime, vratio iz Zagreba. Bio je to službeni put s brojnim sastancima na kojima, ističe Mimica, nitko nije spominjao nelegalnu naplatu odvoza smeća.

– Stvarno ne znam što bih vam odgovorio. Nisam upućen u ministrove izjave, ali znam da nam je u Zagrebu rečeno kako će se uskoro donijeti novi Zakon o komunalnom otpadu koji će točno precizirati na koji način se može naplaćivati odvoz.

grb Omiša– Zar i dosadašnji zakon to nije precizirao, no vi ste ga svejedno kršili?

– Ne bih ja to baš tako nazvao.

– Nego kako? Recimo, još uvijek građanima naplaćujete paušal premda je jasno da je to protuzakonito.

Vodovod je još odavno uveo taj paušal, pa smo se mi samo poveli za njihovim primjerom.

– Kad oni mogu nekažnjeno guliti građane, zašto ne bismo i mi. Je li vam to bila logika?

– Naravno da nije. I nije to paušal, nego fiksna naknada za...


Povećani troškovi

– Pustite sad naknade. Uostalom, zakon ni njih ne predviđa. Kako god okrenuli, u prekršaju ste. Baš kao i s naplatom za turistička noćenja.

– Znate li vi koliki su naši troškovi?! Znate li da su nam se zadnjih godina devet puta povećali, a da mi nismo mijenjali cijenu?

– Povećali su se i građanima, pa oni šute, trpe i plaćaju račune. Koji su, kad je “Peovica” u pitanju, očito bili nezakoniti.

– Ne shvaćate vi to.

– Što?! Možda ne shvaćam kako ste samo protekle godine uoči sezone mogli protuzakonito dignuti cijene odvoza smeća u Omišu za 300 posto?

gusari

– Kao prvo, nije bilo baš 300 posto, a kao drugo, nakon ljeta smo opet cijene vratili na proljetnu razinu.

– Čemu uopće ljetno poskupljenje? Em je protuzakonito, em iznajmljivači ionako, također protuzakonito, već godinama plaćaju 1,5 kuna po noćenju?!

– Ne znate vi koliko ljeti ima smeća. Puno se više jede i pije – zaključuje Mimica.


Preskupi odvoz smeća

Povezani članci

Who's Online

We have 169 guests and no members online