HGSS upozorava: Oprezno u planine - prijete lavine

Zbog razmjerno visokih temperatura i kiše na većim visinama, koja otežava ali ne otapa snijeg, u Hrvatskoj i susjednoj BiH iznimno je velika opasnost od lavina. HGSS preporučuje izbjegavanje odlaska u lavinozna područja i općenito kretanje uz veliki oprez na planinama pod snijegom. Povećana opasnost trajat će dok značajno ne zahladi u visokim brdima ili dok se snijeg u većoj mjeri ne otopi. Sve do Uskrsa, pa i početkom sljedećeg tjedna očekuju nas južina i kiša ...

Za Uskrs kiša, oblačno i toplije

Izvor: HGSS, Slobodna Dalmacija

Da je stanje na planinama dramatično potvrđuje Vinko Prizmić, pročelnik Gorske službe spašavanja, naglašavajući da su bili prisiljeni izdati ovakvo upozorenje kako bi spriječili nesreće.

- U opasnosti su poljoprivrednici, lovci, planinari... jer se na dalmatinskim planinama zbog visokih temperatura i kiša snijeg ovih dana topi, što može dovesti do lavina. Ovo upozorenje HGSS-a i te kako treba uvažavati jer je nedavna pogibija Ede Retelja, iskusnog alpinista, pod snježnom lavinom još jednom potvrdila surovu moć prirode.


Za Uskrs kiša, oblačno i toplije

Sve do Uskrsa, pa i početkom sljedećeg tjedna očekuju nas južina i kiša, no u jutarnjim satima treba upozoriti na mraz u Zagori. Najavljuje to Rade Popadić iz Udruge ‘Crometeo’.

Umjereno do znatno oblačno vrijeme pratit će Jadran i na Uskrs, povremeno će biti kiše ili obilnih pljuskova s grmljavinom, a ništa bolje neće biti ni u ponedjeljak.

Zime je svima dosta, no anticiklona nikako da se ustali nad Hrvatskom, no ako se nekome ne sviđa ovaj kišni Uskrs, podsjetit ćemo na lanjski bijeli Uskrs jer je snijeg pao na blagdan, i to 8. travnja, pa je umjesto bijelog Božića bio bijeli Uskrs.

Povezani članci

Who's Online

We have 306 guests and no members online