Dan sjećanja na nacističke žrtve u Donjem Docu

Nisam kriv za krvoproliće koje se dogodilo 26. ožujka 1944. godine, ali kao pripadnik naroda koji je počinio ovo monstruozno nedjelo svjestan sam povijesne odgovornosti, te od nje ne bježim, a vama zahvaljujem na pruženom oprostu - kazao je Valentin Genscher, izaslanik njemačkoga veleposlanika u Hrvatskoj, govoreći na komemoraciji povodom 70. obljetnice pokolja u Donjemu Docu. Pokolj su, u rano proljeće predzadnje godine Drugog svjetskog rata, počinili nacisti iz Sedme dobrovoljačke divizije “Princ Eugen”. Divizija je formirana od folksdojčera iz Hrvatske, Rumunjske, Srbije i Mađarske, a najveći trag, krvav da krvaviji ne može biti, ostavila je upravo na dalmatinskome kršu ...

70. OBLJETNICA POKOLJA U DONJEM DOCU

Njemački izaslanik: Hvala vam na pruženom oprostu

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija


Ubijali su sve što im je došlo na nišan. Ili pod nož. Samo u jednome danu u Donjemu Docu su izmasakrirali 272 osobe, od kojih čak 103 djeteta, pri čemu je najmlađe bilo rođeno samo nekoliko sati prije nego će biti zvjerski usmrćeno.

Dan sjećanja na nacističke žrtve u Donjem Docu
  Foto: Sandra Mitrović Nikšić


Gore od tragedije

- Kad se dogodi pokolj, onda tragedija nije prikladna riječ. Tragedija označava neku nesreću, najčešće prouzročenu djelovanjem prirode, a pokolj to nikako ne može biti, pa ga treba nazivati njegovim pravim imenom, odnosno zločinom. Jer, zločin podrazumijeva neprirodan događaj, a neprirodnijeg od čovjekova životinjskog napada na drugoga čovjeka, kao što se u Docu dogodilo, ne možemo ni zamisliti - istaknuo je u svojoj propovijedi splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić.

Crkva sv. Martina bila je pretijesna za sve mještane i goste željne odavanja počasti žrtvama. Među uzvanicima koji su položili vijence i zapalili svijeće pored spomen-križa našli su se i komodor Predrag Stipanović, izaslanik predsjednika Republike, Zlatko Ževrnja, župan splitsko-dalmatinski, omiški gradonačelnik Ivan Kovačić, izaslanstvo Općine Dugi Rat..

Povezani članci

Who's Online

We have 267 guests and one member online

  • admin