Dok čamimo čekajući da 'institucije' obave svoj posao...

Do kada piramide šljake u Dugom Ratu?

Na 15. sjednici općinskog vijeća Općine Dugi Rat raspravljalo se o dvije točke Dnevnog reda, i to: Zahtjevu "oporbenih" vijećnika o preispitivanju odluke općinskog načelnika o obustavi odluke Općinskog vijeća za prekid javne rasprave o II. ciljanoj izmjeni prostornog plana uređenja općine Dugi Rat (epilog prošle sjednice kada su se oko ovog pitanja vijećnici podijelili, a većina je donijela odluku), te o informiranju vijećnika (i javnosti :-)) o poduzetim radnjama u pripremi za tematsku sjednicu Općinskog vijeća o prostoru bivše tvornice "Dalmacija“ Dugi Rat. Zanimljivo, "blokovska" podjela u glavama vijećnika na "oporbu" i "vlast" oko ovog pitanja je zaboravljena (što je inače prava rijetkost u radu vijeća), te je pravo zadovoljstvo bilo napokon vidjeti djelić jedinstva i sloge naših predstavnika oko bitnih pitanja za razvoj i budućnost naše male zajednice. Šteta što se to rijetko kada može osjetiti... A još da možemo nešto i učiniti u razrješenju predugog mrtvila na prostoru bivše tvornice. Kad već "institucije" ne rade svoj posao ...

DUGI RAT

Osvrt na 15. sjednicu Općinskog Vijeća ili dok čamimo čekajući strpljivo da 'institucije' odrade svoj posao

Piše: Davor Grgat, MB

Nakon jednosatne rasprave o prvoj točci dnevnog reda, Vijeće je donijelo odluku, većinom glasova, da općinski načelnik nije prekoračio svoje ovlasti kada je donio veto na odluku vijeća po pitanju II. cijalnih izmjena i dopuna PPU općine Dugi Rat i time nastavio započeti proces izmjena prostornog plana.

Vijeće je svoju raniju odluku sa prethodne sjednice povuklo smatrajući je neutemeljenom.

Vezano za raspravu o stanju na prostoru bivše tvornice, diskutirali su svi vijećnici i ne samo jednom, ukazali na gorući problem ovog predjela Dugog Rata, koji je postao "slučaj“  te potencijalni promicatelj i bolesti, jer engleski vlasnik "Landmark“ koji je prije nekoliko godina kupio ovaj teren, ni dan danas ne posjeduje uredne dokumente za nastavak radova.

U međuvremenu su prekopali čitav teren kako bi iz šljake preradom izvukli korisni i traženi fero-materijal koji su prodali, a nekorisne djelove šljake su razbacali i ostavili nezaštićenom na otvorenom prostoru terena bivše tvornice, dok su glomazniji otpad locirali tik pored prvih susjednih kuća.

U odbačenoj šljaci nakon prerade problematična je sitna prašina koja sadrži i neke po zdravlje opasne kemijske spojeve koje kad se nošeni vjetrom (a vjetra nam u Dugom Ratu ne fali) udahnu mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme lokalnog stanovništva.

Kažimo i to da je pri prekidu radova na sanaciji, odnosno ekploataciji šljake, na području bivše tvornice radilo 110 radnika, kojima još nisu isplaćene sve zarađene plaće, a deset ljudi na osiguranju terena nije primilo po 10-ak plaća. A kad će.. ne zna se.

Sve to je referirao vjećnike općinski načelnik Jerko Roglić, koji je iznio sve što je poduzimao da se situacija sa bivšom tvornicom napkon pomakne sa mrtve točke.  

Naveo je da je uputio više pisama nadležnim ministarstvima i Vladi RH te ostalim relevantnim  ustanovama, ali odgovor, da će Vlada pozvati uskoro sve čimbenike i raspraviti o situaciji oko bivše tvornice, nije dobro prihvaćen od strane dugoratskih vijećnika, jer ovdje mnogi smatraju kao da je Vlada nemoćna ili da se neće upustiti u ovaj slučaj, a ljeto i sezona već dolazi, a ni resorna Ministrarstva ni DORH ne rade svoj posao..

Zaključak svega je da se još jednom od strane Vijeća i načelnika uputi Vladi hitan  zahtjev za sazivanje navedenog sastanka i žurne rasprave o prostoru bivše tvornice "DALMACIJA" i njegovoj budućnosti, te da se lobira kod svih političkih stranaka i županijskih struktura kako bi se situacija u Dugom Ratu pokrenula i turistička zona "DALMACIJA" realizirala u skladu sa zakonom i svim ekološkim normama..


POGLEDAJTE SNIMKU 15. SJEDNICE OPĆINSKOG VIJEĆA

Video: Jakov Velić / TV Dugi Rat, Art Foto

Povezani članci

Who's Online

We have 398 guests and no members online