MUP počinje izdavati elektroničke osobne iskaznice

Svi koji žele imati novu elektroničku osobnu iskaznicu od ponedjeljka 8. lipnja mogu početi predavati zahtjeve u policijskim upravama i postajama. Ministarstvo unutrašnjih poslova naglašava kako građani nisu obavezni mijenjati osobne iskaznice koje su trenutno važeće. Nova elektronička osobna iskaznica sadrži elektronički čip na kojem će se nalaziti vaši podaci, ali i certifikati koji će služiti za elektroničku potvrdu vašeg identiteta i pristup e-uslugama. Uz osobnu će se dobiti i podaci za aktivaciju elektroničkog djela iskaznice i podaci za registraciju na portal - e-građani. S novom osobnom moći će se putovati u sve zemlje Europske unije te Norvešku, Island, Lihtenštajn i Švicarsku ...

ZAMJENA NIJE OBVEZNA

Pravo na hrvatsku elektroničku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani, bez obzira na dob i prebivalište, jer će se onima u inozemstvu upisati podatak o njihovom prebivalištu van Hrvatske.

Mane elektronske osobne iskaznice su te što je dvostruko skuplja (cijena iskaznice je oko 75 kn) te što će trajati dvostruko kraće, 5 umjesto 10 godina, nego dosadašnje osobne iskaznice.

Zahvaljujući ugrađenom čipu omogućuje elektroničku identifikaciju i elektronički potpis te siguran pristup elektroničkim servisima javne uprave, korištenje elektroničkog potpisa, online pristup službenim dokumentima i obrascima te mogućnost korištenja drugih servisa u području e-usluga.Oba certifikata mogu se koristiti u kombinaciji s osobnim PIN-om.

Kako bi ju mogli početi koristiti, osim same e-osobne trebat ćete sigurnosnu omotnicu s podacima za registraciju na portal eOI i aktivaciju eOI. Dobit ćete ju skupa s e-osobnom. Osim toga, trebat ćete računalo s pristupom internetu, čitač s odgovarajućim specifikacijama i besplatni softverski paket eID Middleware, koji omogućuje korištenje eOI. Dostupan je besplatno na web odredištu Moja eOI, za Windows OS.

PROČITAJTE VIŠE..