VIDEO: Svečano proslavljen blagdan Svetog Josipa i Dan Općine Dugi Rat

Uoči Dana Općine Dugi Rat, u petak navečer održan je u dugoratskoj lučici izvrsno organiziran i vrlo dobro posjećeni koncert Crvene Jabuke. U subotu, 19. ožujka 2016. nizom religijskih i svjetovnih događaja svečano je obilježen blagdan našeg nebeskog zaštitnika, sv. Josipa. Crkvena tradicija rado govori o tome kako je sv. Josip, nakon Majke Božje, najveći svetac Katoličke Crkve. Zaštitnik je našeg hrvatskog naroda, pogotovo radnika, očeva, hranitelja obitelji. U 8 sati u župnoj crkvi Sv.Josipa u Dugom Ratu, radničkom mjestu izraslom oko tvornice koja je u svojoj skoro stogodišnjoj povijesti u najboljim vremenima zapošljavala i do 1,8000 radnika, održana je tiha sveta misa. U 10 sati na blagdanskom programu je bila sveta misa s blagoslovom djece koju je predvodio i propovjedao dr. don Mladen Parlov. Nakon odrješenja mrtvih kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu Sv.Josipa ispred župne crkve, pred spomenik su položeni vijenci predstavnika općine Dugi Rat i brojnih udruga civilnog društva, te udruga proisteklih iz Domovinskog rata. U 11:15 sati u dvorani nekadašnjeg kina Dalmacija povodom blagdana svetog Josipa koji je i Dan Općine Dugi Rat održana je svečana sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat, kojoj su uz Antu Šošića, dožupana Splitsko-dalmatinskog, nazočili i brojni načelnici i donačelnici susjednih općina, čelnici županijskih odjela i predstavnici i djelatnici lokalne samouprave. Prisutnima su se obratili predsjednik općinskog vijeća Drago Klarić i načelnik Jerko Roglić, koji je u desetminutnom izlaganju govorio o ostvarenom u 2015. te općinskim planovima i zadacima tijekom 2016. i idućih godina. Tradicionalno, povodom Dana Općine proglašeni su ovogodišnji laureati općinskih nagrada i priznanja kojima su iste i uručene...

DUGI RAT  

Svečano proslavljen blagdan Svetog Josipa i Dan Općine Dugi Rat

Video: Jakov Velić / TV Dugi Rat, Art Foto Video
Piše: Davor Grgat, Mladen Banović


Branku Vojnoviću Čepi posmrtno je dodjeljena nagrada općine Dugi Rat za životno djelo koju je preuzeo u ime njegove obitelje njegov stariji sin Drago Vojnović.

branko vojnović čepeBranko Vojnović Čepe je utemeljitelj općine Dugi Rat i njen prvi načelnik. Dužnost načelnika općine obnašao je u dva mandata, a bio je saborski zastupnik, uspješni gospodarstvenik, a istakao se brojnim ostvarenim projektima tijekom njegovog dugogodišnjeg djelovanja na dužnosti općinskog načelnika i vijećnika, te u dugogodišnjoj sportskoj aktivnosti, bilo kao igrač i član uprave NK Orkan, bilo kao pokretač u brojnih aktivnosti u društvenom životu općine, a u svojim Dućama nezaoboravni Čepe bio je uključen u sve pore života.

Dobitnik skupne nagrade općine Dugi Rat je sportsko društvo MNK "Sv.Roko“ iz Jesenica koje njeguje dugogodišnju tradiciju razvoja ne samo sportskih već i društvenih aktivnosti mladih i svih onih koji se tako osjećaju. Prvak omiške malonogometne lige, osvajač kupa grada Omiša, pobjednik brojnih malonogometnih turnira u Dugom Ratu i okolici, društvo, ekipa, kroz koju su u sportskom nademetanju i druženju prošle brojne generacije mladih Jeseničana, ali i Dugoraćana, koje su itekako sudjelovale i u društvenom životu i dale svoj obol i u drugim društveno korisnim aktivnostima u svojim Jesenicama i Dugom Ratu.

Svečano proslavljen blagdan Svetog Josipa i Dan Općine Dugi Rat

Osobnu nagradu općine Dugi Rat zaslužio je Slavomir Kadić, koji se istakao u malom gospodarstvu, u tom poprilično zapostavljenom pokretaču svega dobroga što imamo u ovoj našoj državi. Slavo je nadaleko poznat kao mali proizvođač vina i maslinova ulja iznimne kvalitete, mali proizvođač i turistički djelatnik koji je na svom obiteljskom gospodarstu "Kadić" koje sa nalazi u centru Dugog Rata(!) već postigao značajne rezultate o čemu svjedoče nagrade i priznanja na relevantnim natjecanjima (Sabatina, Noćnjak) diljem Republike Hrvatske, te na taj način uz svoje obiteljsko, poljoprivredno gospodarstvo promovira i Općinu Dugi Rat.

slavo kadić

Ante Raljević dobitnike je osobna nagrada općine Dugi Rat za dugogodišnji društveni rad, najprije u sportu, u stolnom tenisu u kojem je Dugi Rat u prošlom stoljeću desetljećima ostvarivao iznimne sportske rezultate, a potom i u kulturi, desetljećima njegujući i promičući, najprije kao plesač, pa voditelj i član uprave KUD-a "Dalmacija" Dugi Rat, Hrvatsku nematerijalnu kulturnu baštinu diljem domovine i svijeta te prenoseći svoju ljubav prema plesu, pjesmi i našoj bogatoj tradiciji brojnim novim generacijama. Ove posljednje on njih vidjeli smo "na djelu" u kulturno-umjetničkom djelu programa svečane sjednice. Najmlađi članaovi plesnog ansambla KUD "Dalmacija“ prikazali su nam kako se u Dugom Ratu njeguje naša folklorna tradicija, a mladi orkestar uz tradicionalne zvuke mandoline i gitare predstavio se i pjesmom te zanimljivom obradom popularnih melodija.

Svečano proslavljen blagdan Svetog Josipa i Dan Općine Dugi Rat

Osobnu nagradu općine dobio je i Romeo Tomaš za dugogodišnji rad i brojne inicijative u društvenom životu Jesenica i sportsko-rekreacijskim aktivnostima. Tomaš se istakao dugogodišnjom promocijom rekreacije svih generacija uz balote i boće u starom selu Jesenice.

Našoj mladoj nogometnoj nadi, junioru Hajduka i mlade reprezentacije koja je ostvarila vrlo dobar uspjeh na SP u Čileu, Ivanu Deliću, dodjeljeno je javno priznanje i plaketa Općine Dugi Rat zbog postignutih sportskih rezultata te promoviranju Općine Dugi Rat.

Svečano proslavljen blagdan Svetog Josipa i Dan Općine Dugi Rat

U 16:30 sati održana je tradicionalna velika procesija vjernika i mještana ulicama Dugog Rata, u kojoj je sudjelovalo blizu 3.000 vjernika i štovatelja svetog Josipa i svjetle radničke tradicije našeg mjesta, a nakon procesije usljedila je svečana sveta misa koju je predvodio naš nadbiskup mons. Marin Barišić u pratnji brojnih svećenika iz okolice od kojih posebno izdvajamo i pozdravljamo one koji su službovali u župi Svetog Josipa u Dugom Ratu.

proslava blagdana sv josipa u dugom ratu

Naš nadbiskup je nadahnuto propovijedao o životu i djelu sv. Josipa kao uzoritog oca i supruga te hranitelja obitelji.

Svečano proslavljen blagdan Svetog Josipa i Dan Općine Dugi Rat

Poslije svete mise proslava je nastavljena u domovima brojnih dugoratskih obitelji, a brojni dugorački imenjaci svetog Josipa nisu štedjeli truda i delicija gosteći svoje prijatelje i članove šire obitelji. Živjeli! I radili!

Svečano proslavljen blagdan Svetog Josipa i Dan Općine Dugi Rat

Povezani članci

Who's Online

We have 119 guests and no members online