Pomorski diverzanti HRM-a obilježili 25. obljetnicu osnivanja

Postrojba pomorskih diverzanata Hrvatske ratne mornarice (HRM) u petak je u Vojnoj luci "Lora", paljenjem svijeća za poginule i umrle pripadnike postrojbe, primanjem kod zapovjednika HRM-a te polaganjem vijenaca pod morem i svetom misom u vojnoj kapelici Sv. Nikole, obilježili 25. obljetnicu osnivanja. Kapetan fregate HRM-a i prvi zapovjednik Diviziona pomorskih i kopnenih diverzanata Slobodan Preradović prisjetio se osnivanja postrojbe prije četvrt stoljeća, kada je od tadašnjeg zapovjednika, viceadmirala Svete Letice u zadatak dobio osnivanje diverzantske postrojbe..

Izvor: Hina

Petar Mihovilović, ratni zapovjednik Diviziona pomorskih i kopnenih diverzanata, rekao je da je ta postrojba odradila puno akcija, i to duboko iza neprijateljskih linija, te da su sudjelovali u gotovo svim operacijama Hrvatske vojske, podređeni ili glavnom stožeru ili zbornim područjima.

Postrojba pomorskih diverzanata HRM-a aktivno je djelovala u obrani Hrvatske od početka listopada 1991. godine, a do prestanka njezina djelovanja 2007. prošlo 135 pripadnika. U ratnim djelovanjima poginulo je sedam, a ranjen je jedan pripadnik postrojbe.

poginuli diverzanti hrm-a

Preustrojem OSRH i HRM postrojba pomorskih diverzanata HRM je ugašena, a njeni pripadnici su raspoređeni u druge elitne postrojbe HRM i OSRH gdje nastavljaju njegovati zajedništvo i osjećaj pripadnosti postrojbi koje je iskovano u Domovinskom ratu.

Povezani članci

Who's Online

We have 283 guests and one member online

  • admin