Nekako s (predizbornog) proljeća..

Nekako s proljeća, skoro svake godine, baš pred izbore, medije zapljusnu vijestice iz raznih lokalnih podružnica naših političkih stranaka. Ne, najčešće nije riječ o nekoj lijepoj lokalnoj inicijativi za za dobrobit svojih malih mjesta, njegovih ljudi, nekom razvojnom ili barem humanitarnom projektu, ili pak nekoj "radnoj akciji" (e to se već odavno nije nigdje dogodilo!) za uređenje okoliša naših malih mjesta u kojima živimo kao da smo na rubovima Karepovca. Najčešće do stranica novina ili portala, uz vijestice o (grado)načelničkim kandidatima, dolaze malomišćanska ustrašćena i ustrančena prepucavanja, partijski skandali, manje-više neuspjeli spinovi, mjerenja tko ima većega, politikantske zabrane i šarmantna podmetanja, diskretne dnevne prijetnje i noćna izbacivanja s predizbornih lista, ali ove izborne godine, pred nadolazeće lokalne izbore ljeta Gospodnjeg 2017. NEMA nikakvih službenih vijesti iz odaja naših načelničkih kandidata i "novih" vijećnika! Ništa. Prazno. Za nevjerovati!
Prošle izborne godine imali smo barem "afericu" s neupisivanjem članova u članstvo partije na vlasti, a ove godine dugoratski kuloari samo bruje o neizvjesnom glasanju u vladajućoj stranci za njihovog kandidata za načelnika. Ako ste mislili da je utakmica Barcelona - PSG bila vrhunac neizvjesnosti i preokreta, ostaviti ćemo Vas i dalje u zabludi. Čak je i dugoratski razultat bio neizvjesniji. 9:8, saznajemo neslužbeno (jer službenog priopćenja iz stožera dugoratskog HDZ-a još nema) u korist sadašnjeg načelnika Jerka Roglića. Nećemo sad o zakulisnim igricama koje su glasanju prethodile, lobiranjima, podmetanjima i sličnom stranačkom folkloru ekipe na poziciji. Ne, nećemo o tome.. Na drugoj bandi, u rovovima opozicije i dalje tiho bruji neobjašnjiva tišina. Tiha voda brege dere. Roglićev arh-oponent na izborima, Domagoj Vuković iz HDS-a, najvjerojatnije će mu opet biti i najveća prepreka za novi četvrtogodišnji mandat na kormilu općine Dugi Rat.
Glasine kruže, a da li će i glasovi vidjeti ćemo, da se na nadolazeće lokalne izbore sprema i lista MOST-a ili nezavisna lista podržana MOST-om. A što je s ostalim čimbenicima lokalnog političkog života? Pa lokalni SDP je, čini mi se, u gorem stanju nego splitski, HNS je također potonuo, samo mi se ekipa Srećka Zelića čini nekako konstant(n)om, a hoće li se u travnju, svibnju ohrabriti i neki stari-novi nezavisni kandidat(i) i ambiciozne nezavisne liste koje misle da mogu ponuditi i provesti sadržajno nešto novo u komunalnom uređenju naših mjesta i omogućiti nove, kvalitetn(ije)e iskorake u vođenju naše male općine, to još ne zna.. ni Vlado Šeks u svom najvidovitijem stanju.
No dobro, kao i uvijek, vrijeme će najbolje pokazati.. da se ovdje ništa neće promijeniti!
No dotad, u ovo predizborno vrijeme barem uživajmo u lijepim sanjama, slatkim papirnatim mogućnostima, još jednom povratku proljeća, mladim šparogama, cvjetanju prirode i lokalnih ljepotica te nagovještajima nove berićetne sezone...
Ionako ćemo se na kraju svi izljubiti, naši vijećnici već na svečanoj sjednici povodom nadolazećeg blagdana Svetog Josipa, kada slavimo i Dan Općine Dugi Rat (jer kršćanski je praštati),.. a mi, "idealisti" i nepopravljivi optimisti i romantici trenutka dočim naletimo na neku barem sličnu, ma može i srodnu, "liberalnu" dušicu..

LOKALNI IZBORI 2017

Piše: Mladen Banović

Povezani članci

Who's Online

We have 160 guests and no members online