Ne daj se, Cetino: Zašto NE Termoelektrani Peruća?

Građanska inicijativa "Ne daj se, Cetino" održat će veliki građanski prosvjed protiv termoelektrane Peruća, 9. rujna u 11 sati u Sinju na Trgu kralja Tomislava. Uvod u prosvjed bit će Tribina za građane "Zašto NE Termoelektrani Peruća?", u petak 8. rujna u 18 sati u Gradskom Kinu Sinj, na kojoj svi građani mogu doći i pitati sve što ih zanima u vezi ovog projekta, a znanstvenici iz  inicijative odgovaraju. Struka i znanost u javnosti već su jasno pokazali da je termoelektrana:
1) ekološki pogubna jer će grijati Peruću i Cetinu i u nju ispuštati otrovne otpadne vode, a u zrak velike količine teških metala i otrova – čime će uništiti rijeku Cetinu i Cetinski kraj
2) energetski besmislena jer takve elektrane se zatvaraju u svijetu zbog neisplativosti i zastarjele tehnologije
3) ekonomski neisplativa jer cijena proizvodnje megavata struje u njoj je veća od vrijednosti megavata struje na tržištu
4) strateški opasna jer će u koncesiju uzeti najveći bazen pitke vode u Hrvatskoj, Peruću i rijeku Cetinu.
Nijedan argument znanstvenika iznesen u javnosti još nitko nije pobio. Peticiju protiv termoelektrane potpisalo je oko 15 000 ljudi, 12 000 internetski i oko 3000 na papiru..

Izvor: DalmacijaDanas.hr

– I narod Cetinskoga kraja, i znanost, i struka, i svi lokalni poduzetnici i ugostitelji su protiv – no Vlada još uvijek šuti, a odvjetnici projekta vlasnicima zemlje šalju prijeteća pisma. Zato želimo pokazati da narod Cetinskoga kraja neće dopustiti izgradnju termoelektrane Peruća, projekta koji će uništiti Cetinski kraj, a opljačkati još jednom sve hrvatske građane, te da ćemo ovaj pogubni projekt zaustaviti svim mogućim sredstvima – poručili su organizatori.

Govornici na prosvjedu će biti Mislav Cvitković, mag. phys., Institut Ruđer Bošković, prof. dr. sc. Stanko Uršić, umirovljeni profesor Farmaceutsko-biokemijsog fakulteta u Zagrebu, admiral Davor Domazet-Lošo, umirovljeni admiral Hrvatske vojske.