Obitelj – majčinstvo danas

Splitsko-makarska nadbiskupija, grad Split i župa Uznesenja BDM za proslavu sv. Dujma, zaštitnika grada Splita, priprema se devetnicom koja se u splitskoj prvostolnici svečano slavi bogatim sadržajem, pjevanom sv. misom i koncertima sakralne glazbe. U okviru programa devetnice sv. Duji, u katedrali će se u utorak, 1. svibnja 2018. održati sveta misa u 19 sati, a nakon svete mise bit će druženje na temu majčinstva na kojem će gostovati profesorica s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu Angelina Gašpar te supružnici Tanja i Danko Uglešić, roditelji šestero djece. Progovoriti će o pogledu na majčinstvo u današnjim okolnostima, o usklađivanju karijere i majčinstva, o ulozi supruga u obitelji i kako očevi mogu pomoći majkama. Cilj okrugloga stola je ohrabriti majke da svoj poziv majčinstva vrše u radosnom zanosu.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Profesorica Angelina Gašpar je primijetila da njezini studenti imaju negativan stav prema braku i majčinstvu i da su skloni izbjegavati te uloge. Majčinstvo se stavlja na listu obveza pa tako žene u nizu svojih postignuća jednom stave i majčinstvo. Na njega se gleda kao na teret i financijsko opterećenje. Profesorica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, sudionica brojnih kongresa i simpozija, uspijevala je uskladiti zahtjevnu karijeru i sve obiteljske obveze određivanjem prioriteta i dobrom organizacijom. Dok su djeca bila mala sve je bilo podređeno njihovim potrebama, a kako su djeca sazrijevala manje im je bila potrebna te se posvećivala karijeri. U svemu tome od velike važnosti je dobar odnos sa suprugom s kojim je u braku 31 godinu te su oduvijek imali njihovih "barem 15 minuta" kako bi podijelili sve teškoće i lijepote roditeljstva i braka. Odnos s Bogom je temelj za miran obiteljski i profesionalni život, naglasila je, između ostaloga, prof. Gašpar.

Gospođa Tanja Uglešić govorila je o ljepoti majčinstva, o ljepoti darovanosti i uzvraćene ljubavi, što se vidi na njezinom radosnom licu i na licima njezine djece. Tanja je posvjedočila kako u sekulariziranom društvu jedna vjernica, kroz svoju profesiju sportske trenerice djeluje kršćanski pozitivno i ostavlja trag na svoju okolinu isključivo svojom pojavom, svojim ponašanjem kao obitelj, njihovim zajedništvom.

Gospodin Danko Uglešić, diplomirani ekonomista i nastavnik u srednjoj školi, naglasio je važnost razlikovanja uloge majke i uloge oca u obitelji kao i njihovo međusobno nadopunjavanje. Suprug je važan kao oslonac supruzi kako bi ona bila radosna i kako bi brak bio uspješan. Istaknuo je važnost prvenstveno osobne molitve pa onda i zajedničke, a prije svega zajednički odlazak na nedjeljno misno slavlje. Supružnici Uglešić žive u podstanarstvu ali su poručili svima da se ne boje roditeljstva ni izazova svakodnevnice jer uistinu Bog providi sve.