Marijana Puljak: Župan mora snositi odgovornost jer još uvijek nije smijenio ravnatelja doma Ivana Škaričića

Stranka Pametno u utorak je priopćila da je prošlo je punih tjedan dana od kada je korona virus ušao u Dom za starije i nemoćne u Splitu, a ravnatelj doma Ivan Škaričić još uvijek nije smijenjen. Smrt četvoro štićenika i nekoliko desetaka zaraženih štićenika i djelatnika doma pod njegovim vodstvom, nadležnima očito nisu dovoljan povod za smjenu, već se pitanje odgovornosti prepušta istragama koje će slučaj s vremenom odvesti u zaborav.
Poručila je to u utorak predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak, naglašavajući da je ovakav ishod slučaja koji je uznemirio hrvatsku javnost nedopustiv.
– U bilo kojoj drugoj civiliziranoj zemlji ravnatelj bi već istu večer sam ponudio ostavku, a njegovi je nadređeni prihvatili. Budući da ostavka nije ponuđena, kao čelna osoba Splitsko-dalmatinske županije, institucije zaslužne za postavljanje ravnatelja, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban sam je trebao odmah reagirati bez odugovlačenja i smijeniti ravnatelja. Kako ni on punih tjedan dana nije reagirao, zapovjedna odgovornost ide i dalje do ministarstva, ministrice i premijera. No svi oni čekaju da se slučaj u javnosti zaboravi – kazala je Puljak.
Rezultat je to, smatra predsjednica stranke Pametno, desetljećima duge klasične HDZ-ove politike partijskog uhljebljivanja podobnih umjesto sposobnih...

KAO DA SVI ČEKAJU DA SE SLUČAJ ZABORAVI U JAVNOSTI

Župan mora snositi odgovornost jer još uvijek nije smijenio ravnatelja doma Ivana Škaričića

Izvori: Pametno.org, Dalmacija Danas

Pametno– Kao što virus nije ušao u dom sam od sebe, tako u njega sam od sebe nije ušao ni ravnatelj Škaričić. Tamo ga je postavio upravo HDZ, kao potpuno nekompetentnu osobu opterećenu aferama, i to bez natječaja. Boban je već trebao smijeniti Škaričića, a ne se nadati da će dugotrajna istraga više različitih komisija ovaj slučaj baciti u zaborav. Zbog takvog ponašanja i odugovlačenja mora i sam snositi odgovornost – rekla je Puljak.

Kako je naglasila, politika kojoj je stranačka iskaznica uvijek važnija od struke, razlog je što danas u Splitu obitelji štićenika doma strepe za živote svojih najmilijih. – Nema tog argumenta kojim se ovakav nemar može opravdati, nema tih sankcija kojima se ovaj ishod može kazniti – poručila je.

Osvrnula se i na izjave premijera Plenkovića, koji je prošli tjedan kazao da ne prihvaća logiku da se ravnatelja proziva jer je član HDZ-a.

– Ne proziva se ravnatelja jer je član HDZ-a već zato jer je na tu funkciju došao isključivo i samo zato što jest član HDZ-a. Činjenica da premijer možda i ne zna tko je ravnatelj ne amnestira ga od političke odgovornosti. Izjavom da pitanje kako je Škaričić bez kvalifikacija završio na čelu doma smatra banalnim, premijer je otkrio lice i pružio podršku kadroviranju po ključu podobnosti. Protekom vremena u kojem ravnatelj ostaje nedirnut to se dodatno potvrđuje – zaključila je predsjednica stranke Pametno.

Da nije korone, ravnateljska pozicija u spltskom Domu za starije i nemoćne osobe bila bi ugodna sinekura za dugogodišnjeg HDZ-ovog bivšeg gradonačelnika Omiša, miran način za ugodno čekanje penzije, ali dogodilo se što se dogodilo i Škaričićev se odlazak činio podrazumijevajućim.
 

Željka Karin: Svi domovi su dobili naputke

– Svi domovi su dobili naputke i vjerujem da su se svi pridržavali naputaka Ministarstva demografije i Ministarstva zdravstva. Kao što korona može ući u druge institucije i u drugim situacijama, tako se i ovdje dogodilo. To je vrlo osjetljiva populacija, puno lakše se zarazi i osjetljivija je nego drugi. Znamo da je u cijelom svijetu koronavirus ušao u domove, kod nas nije ništa drugačije ni izvanredno, samo se nadajmo da se neće proširiti na druge domove, ali moramo očekivati sve druge scenarije i sve druge situacije – rekla je danas Željka Karin, ravnateljica NJZJ u Splitu.


U splitskom domu nije bilo zaštitne opreme

ivan škaričićNe zna se ni zašto je i kako opasni virus ušao u Dom. U razgovoru za portal Index, Zdravka Đapić Kolak, voditeljica Odjela za brigu o zdravlju, zdravstvenu njegu i rehabilitaciju u Domu, tvrdi da su poduzeli sve što su mogli te upućuje na mail koji je 21. ožujka poslala Stožeru civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije. Tražila je zaštitnu opremu, nije je dobila, piše Vladimir Matjanić na stranicama portala Index.hr.

Istodobno, traje tihi rat između radnika Doma i epidemiologa. Je li poziv upućen u nedjelju 29. ožujka iz Doma za jednu osobu s povišenom tjelesnom temperaturom trebao biti dovoljan za širu epidemiološku reakciju? Jesu li od tada do 6. travnja, kada je afera pukla, zaposleni u Domu pokušali kontaktirali epidemiologe? Ako jesu, što im je odgovoreno? Ako nisu, zašto? Doktorica Belita Šurjak odbija javno govoriti što se događalo, Đapić Kolak sugerira da odgovorne treba potražiti i izvan doma.

S druge strane, od epidemiologa se čuje kako su se neke osobe zaposlene u Domu žalile da su radile iako su imale respiratornih problema. Jedna se, navodno, obratila liječnici, dobila antibiotik i nastavila s poslom kao da se ništa ne događa. Kao da cijeli svijet ne strepi od infekcije nemilosrdne baš prema starijim ljudima čiji su simptomi često i respiratorni problemi.

Sada su uvedene rigorozne kontrole zdravlja zaposlenih. Stigla je, koliko se zna, kvalitetnija oprema, korisnici se iz pretrpanih četverokrevetnih soba prevoze u druge ustanove: dio ih je prije sedam dana odvezen u bolnicu na Križinama, drugi, su, pak, ostali u Domu ili upućeni u makarsku Biokovku – hotel i specijalnu bolnicu.

U međuvremenu, nesretne starice i starci bore se s temperaturama, njihove obitelji pritišće neizvjesnost, a odgovora nema. A ljudi iz Doma umiru. Zasad četvero.

Sedam dana nakon što se doznalo za koronu u splitskom Domu za starije i nemoćne osobe, ne samo što nitko nije smijenjen, nego se nitko nije osjetio odgovornim.

Povezani članci

Who's Online

We have 217 guests and no members online