Kriljani ojačali porat: naručili deset kamiona iz kamenoloma i sve iskrenuli u more

Nakon najnovije objave o nelegalnom nasipanju obale i lukobrana na Krilu na portalu morski.hr, gdje ekološki osvješteni Jeseničani upozoravaju širu javnost o sustavnom neredu i potpuno samoinicijativnim radovima na pomorskom dobru koji najčešće rezultiraju uništavanjem prirode, odnosno okoliša pomorskog dobra na području Jesenica, oglasili su se iz prozvane Udruge poprat Krilo i Bajnice. Pojašnjavaju svim zabrinutima da se nasip lukobrana ne produžuje, nego se vraća u staro stanje. Naime, lebić od prije desetak dana je uništio vrh pera lukobrana u dužini od 10 metara i prijetila je opasnost da prvo sljedeće jače jugo ili lebić uništi i cijelo pero lukobrana te da su zato naručili 10 kamiona kamena iz kamenoloma u Klis Kosi i postavili ga da učvrsti pero lukobrana i da se tako spasi porat i brodove. Predstavnik udruge brodara naglašava da i udrugari oštro osuđuju paljenje smeća, ali da ne mogu utjecati na neodgovorne pojedince iz Jesenica koji to rade.
Odgovorni u Splitsko-dalmatinske županiji, koji su višekratno zbog ovakvih akcija slali inspekcije na teren pravog malog hrvatskog Divljeg zapada u Jesenicama, takve neleegalne radove i akcije brodara i dalje vide, barem kad razgovaraju s novinarima, sasvim drukčije od Kriljana te ih osuđuju i najavljuju oštre sankcije počiniteljima.
– To je područje pod nadležnošću Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije. Oni pripremaju dozvole za gradnju i nikakvi investitor tamo ne može biti osim Lučke uprave. Činjenica je da su radovi ilegalni – jasan je Stipe Čogelja, pročelnik  Upravnog odjela za turizam i pomorstvo naše županije, koji apelira i na jedinice lokalne samouprave, koje su često generator nepravilnosti i koji koriste sivu zonu za nadohranu plaža i tome slično, da ne krše zakone i ne manipuliraju njime.

Izvor: Morski.hr, Dalmacija Danas
Foto: Morski.hr

PROČITAJTE VIŠE OVDJE...

... I OVDJE

Povezani članci

Who's Online

We have 192 guests and no members online