Poziv na obilježavanje Spomendana na stradanje Vukovara i Škabrnje u Dugom Ratu

Diljem zemlje cijeli se tjedan obilježava sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Središnji događaji su ipak oni u subotu, 18. studenog u Vukovaru i Škabrnji. No, za sve one koji ne mogu posjetiti mjesta stradanja na Dan sjećanja, mnoge će općine i gradovi organizirati vlastite programe.
Općina Dugi Rat s programom Spomendana na žrtve Domovinskog rata, žrtve Vukovara i Škabrnje počinje u petak, 17. studenog 2023. Paljenje svijeća na nogostupu uz magistralu od trgovine Ribola pa do spomenika na trgu Sv. Josipa ispred crkve započet će u 17:30 sati, slijedi paljenje svijeća na spomeniku a potom komemoracija u 18 sati u kino dvorani. Na komemoraciji će biti prikazan dokumentarni film stradanja Vukovara, branitelji će nam svojim svjedočanstvima približiti događanja u Domovinskom ratu, svoj osvrt na događanja u Domovinskom ratu dati će nam dr. sc. Andrijana Perković Paloš, profesorica na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Splitu, dok će glazbeni dio programa odraditi orkestar KUD-a Dalmacija Dugi Rat, dok će recitaciju pjesama A.G. Matoša izvesti dramski umjetnik Marijan Grbavac. Program Komemoracije voditi će poznato novinarsko lice s malih ekrana, naša mještanka Leonarda Pavić.
Izaslanstvo općine Dugi Rat prisustvovati će Koloni sjećanja u Vukovaru.

Priče iz Vukovara na Priku

Izvor: Centar za kulturu Omiš

U sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju, koji Centar za kulturu Omiš obilježava već desetak godina, Centar za kulturu Omiš organizira u petak 17. studenog s početkom u 19.30 sati u Ilirskom sjemeništu, Glagoljaška 11, Omiš izvedbu monodrame Pere Eranovića: Priče iz Vukovara, Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Monodrama Priče iz Vukovara autorski je projekt mladog glumca Pere Eranovića, a svoju premijeru predstava je imala na Sceni 55 splitskog HNK, upravo uoči obljetnice jednog od najtragičnijih događaja novije hrvatske povijesti. Temelj u stvaranju predstave Eranoviću su bile kratke lirske priče legendarnog ratnog izvjestitelja iz Vukovara Siniše Glavaševića.

O PREDSTAVI: Monodrama Priče iz Vukovara oblikuje kazališni prostor u ratno sklonište u kojem glumac ostvaruje potpun i nesebičan odnos s publikom. Glumac tako, na sat vremena postaje ratni izvjestitelj, a publika njegovi sugrađani koje on pokušava rasteretiti briga govoreći o ljubavi, životu, neprijateljima, ratu, djetinjstvu kroz formu riječi, pjesme i pokreta on oživljava scensku stvarnost i suprotstavlja ideje čovjeka i nečovjeka. Ta scenska stvarnost, kroz duhovite i tragične trenutke raste do te mjere da autentični ratni izvještaji Siniše Glavaševića postaju neugodno upozorenje do čega može dovesti slabljenje onog ljudskog u čovjeku. Osim što će one nešto starije podsjetiti na jedno razdoblje ponosa koji se uspio održati nad tolikim strahom i patnjom, ovaj će autorski projekt novim generacijama uputiti i opomenu da je gubljenje radosti i okretanje glave od čovjeka jednako pogubno kao i zaborav.  

Prije 32 godine, 18. studenog 1991. godine, nakon duge i teške borbe, pao je jedan od najvećih simbola Domovinskog rata, herojski grad Vukovar. Toga se dana uvijek sjećamo s najvećom tugom i velikim ponosom, sjećamo se branitelja i svih žrtava, stoga jedino što možemo kazati je veliko HVALA, i nikada vas nećemo zaboraviti. Pere Eranović u monodrami Priče iz Vukovara postaje Siniša Glavašević, a mi publika, postajemo svjedoci zastrašujućih trenutaka koji su prethodili tom užasavajućem danu 18. 11. 1991. g.

Priče iz Vukovara Pere Eranovića, HNK Split u PETAK 17. studenog 2023. g., s početkom u 19.30 sati u Ilirskom sjemeništu u Omišu. ULAZ JE SLOBODAN!

HNK SPLIT, AUTORSKI PROJEKT PERE ERANOVIĆA
Mentor:  Milan Štrljić
Izvodi: Pere Eranović
Oblikovatelj svjetla: Miroslav Mamić
Oblikovatelj tona: Tomislav Luetić.


Plamen vukovarskog svjetla u Splitu

Izvor: Dalmacija Danas

“Plamen vukovarskog svjetla u Splitu” naziv je glazbeno-scenskog spektakla koji će održati u velikoj dvorani na Gripama s početkom 17. studenoga u 16.30 sati. Radi se o glazbeno-scenskom spektaklu u organizaciji Muzeja Domovinskog rata u Splitu, Koordinacije udruga borbenih postrojbi grada Splita i stradalničkih udruga Splitsko-dalmatinske županije, Udruge branitelja Hrvatski pleter, Hrvatske udruge Benedikt, Udruge Djeca odana iz Solina, Matice Hrvatske ogranak Split i Hrvatskih katoličkih skauta Europe iz Splita. Split je ove godine odabran kao domaćin ovog spektakla koji ima za cilj donijeti svjetlo iz Vukovara i tijekom svečanosti odati počast svim poginulim, stradalim i nestalim tijekom Domovinskog rata.

U sklopu programa prikazat će se i film Bitka za Vukovar, a branitelj Damir Plavšić ispričat će svoju priču Vukovaru. Cijeli program završava odlaskom u Vukovarsku ulicu u Splitu gdje će okupljeni međusobno podijeliti vukovarski plamen i zapaliti lampione, prenosi Dalmacija danas.

Splitski HNK također će obilježiti obljetnicu svojim programom. Tako će u petak 17. studenog s početkom u 18 sati uprizoriti predstava “Žaba – mala noćna molitva”, a u subotu 18. studenog Pere Eranović izvesti će svoju monodramu “Priče iz Vukovara” s početkom u 19.30.

Povezani članci

Who's Online

We have 137 guests and one member online

  • admin