Moderna prometnica :)

Koliko dugo mještani primorskih Poljica i grada Omiša sanjaju o novoj cesti iznad naših malih priobalnih mjesta govori i sljedeći članak koji smo posudili iz bogate arhive "prvog pera Malog Rata", novinara Davora Grgata. Članak napisan sad već davne 1990. pod naslovom "Moderna prometnica - Iduće godine počet će izgradnja zaobilaznice Stobreč-Omiš" (možete ga pronaći u nastavku teksta) govori nam o izgradnji nove ceste "koja samo što nije započeta". Ni dvadeset četiri  godine poslije poviše naših malih mjesta još nema buke građevinskih strojeva. Samo mir, tišina i spokoj naših starih sela, koju ponekad naruše samo zvuci mašklina u polju, žamor pri branju maslina, vesela ćakula prijatelja koji su se okupili uz peku, bukaru i zjog od balota... Sad će cesta svitu moj, samo što nije, samo da izmjestimo čvorište ...

MODERNA PROMETNICA

Piše: Mladen Banović

Klikni za vecu sliku...Izborna je godina i valja nam se nadati kakvom loli sa Markova trga koji bi mogao u idućim mjesecima svratiti nam s delegacijom skupih odijela i s jednim kamenom kojeg će sasvim prigodno i javno, da zna se, popraćen pljeskom niže rangiranih u hranibenom lancu, baciti u jamu daljnjeg zaborava na samo za ovu svečanu prigodu otvorenom gradilištu.

Pa nek se Poljičani vesele! Nek novinari pišu i dalje kao i 1990. a i 20-ak godina prije toga ...

 

Preopterećena Jadranska magistrala

Piše: Žaklina Jurić /Slobodna Dalmacija

Jadranska magistrala je najopterećenija cesta na širem području, a prosječni godišnji dnevni promet iznosi 20.295 vozila. Ljeti je broj vozila nešto veći, pa tako njome procirkuliraju 24.194 vozila. Jadranska magistrala, službeno nazvana D 8, ne zadovoljava svoje prometne potrebe ni s prometno-tehničkog, a ni s građevinskog stajališta. Svakodnevne gužve i česte prometne nesreće postale su uobičajena pojava na Jadranskoj magistrali koja bi se trebala rasteretiti izgradnjom brze ceste Trogir - Split - Omiš.

Članak Davora Grgata iz 1990

IDUĆE GODINE  POČET ĆE IZGRADNJA ZAOBILAZNICE STOBREČ - OMIŠ

Moderna prometnica

Piše: Davor Grgat, ljeta gospodnjeg 1990.-og

Poljička" zaobilaznica od Stobreča do Omiša, u dužini od 14 km i 992 m, bila bi dvotračna — cesta prvoga reda, s dozvoljenom brzinom od 80 km/sat. Uključujući i sva čvorišta, spoj s nje na današnju Turističku cestu, koštala bi oko 30 miliona dolara. U sadašnjoj fazi izrade tehničko dokumentacije — ističu njeni autori: dr. Ivo LOZIĆ, voditelj projekta i Vjekoslav DORIĆ, dipl. ing. građ. kao odgovorni projektant, izrađeno je više idejnih rješenja, pa bi Republlički SIZ za ceste, kao investitor, već iduće godine mogao početi s izgradnjom ove auto-ceste.

Dionica Stobreč — Omiš je sastavni dio magistralnog poteza na širem splitskom području, počevši od Trogira kroz Kaštela, Solin, Split, te dalje Stobreča, Dugog Rata i Omiša, pa sve do Dubaca, odnosno kroz Makarsku pa dalje. Sastavni je dio magistralnog pravca auto-ceste od sjevero-zapada do jugo-istoka naše zemlje. Ova zaobilaznica je razmatrana u tri varijante u priobalnom i jedan pravac u zamorskom dijelu splitsko-omiške općine.

"Kada je riječ o priboalnom  dijelu, nova auto-cesta je planirana nešto iznad od današnje jadranske turističke ceste, s obzirom da je vođeno računa o blizini naselja, kako bi se maksimalno izbjeglo rušenje postojećih objekata, te o konfiguraciji terena, vjerujemo" — rekao nam je dr Ivo Lozić, voditelj projekta — "da bi nova saobraćajnica trebala proći negdje po sredini od obale do ispod planine, dakle trasom koja prolazi kroz manje vrijedne šume i ekstezivne poljoprivrede, jasno vodeći računa i o ekologiji, nesmetanoj brzini i svim čitateljima koji negativno mogu utjecati naovu modernu prometnicu".


Historia est magistra vitae

Obzirom da mještani ovog dijela Poljica, preko 20 godina pričaju kako će jednoga dana proći poviše današnje ceste još jedna, ni nakon toliko godina nisu sigurni da li je to njihov san ili stvarnost, pa smo o tome kao i o mogućnosti „konačne" izgradnje, o njenom koštanju razgovarali s Vjekoslavom DORIĆEM, dipl. ing. građ. inače odgovornim projektantom, koji nam je rekao:

- „Svu potrebnu dokumentaciju radi fakultet građevinskih znanosti u Splitu, odnosno grupa za studije i projekte, čiji smo mi članovi, i nama je taj elaborat povjeren. Brojne predradnje su u završnoj fazi, i intenzivno se radi na kompletiranju svih dokumenata, na osnovu kojih bi se investitor — Republički SIZ za ceste — opredjelio koju će varijantu prihvatiti i uz već namijenjena sredstava osigurati konačnu svotu, tako da bi na proljeće iduće godine mogla početi izgradnja ove za nas vrlo važne auto-ceste.

Ponuđene su četiri varijatne, od kojih su tri u priobalnom dijelu i jedan u zamorskom dijelu, ali ako razmatramo svaku pojedinačno, mišljenja smo da bi jedan od tri priobalne i to srednja varijanta bila najprihvatljivija. I to iz više razloga. Ista bi se penjala na nešto višim kotama, preko 150 m nadmorske visine, i ne bi zadirala u naselja, pa samim tim ne bismo trebali ruštiti već postojeće objekte. Drugo, izbjegava se buka, izbjegavaju se mnogi mostovi i tuneli, a što je bitno vodi se računa i o ekologiji.

Ona tzv. „unutrašnja" ne bi došla u obzir, jer se zaobilaznica spaja s onom ili iz Bilica ili produžetkom Balkanske ceste, i to u stobrečkom blatu, pa bi na taj način bilo teže izvesti njen sam početak do iza planine, a i s Omišem ne bi bilo najprikladnije. Obzirom da je ova auto-cesta predviđena kao dvotračna, a možda bi se vremenom i proširila i postala četverotračna, što bi, prvenstveno, ako se izgradi Jadranska autocesta od Zadra prema Makarskoj, ista bila od prvorazrednog značaja.

Ako je riječ o varijanti koju najčešće ističemo, to je varijanta A/1, i koja počima u stobrećkom blatu, a završava se na omiškom mostu, te uključujući sva njena čvorišta — spojeve na današnju cestu, prvenstveno kod hotela „Lava", u Podstrani, Krilu, Sumpetru, te u Dugom Ratu i Omišu (Glavice), ista bi bila duga 14 km 992 m.

Njena izgradnja, računajući i sva čvorišta koštala bi preko 30 milijuna dolara, odnosno bila bi još jeftinija za otprilike sedam i po milijuna dolara nego ona varijanta nešto niže, jer smo analizirali sve uvjete: udaljenost od naselja, smanjena buka, ekplogija, izbjegnute su mogućnosti gradnje tunela i mostova, koje kod vozača i u najboljim uvjetima predstavljaju psihičku prepreku, a u vožnji u takvim uvjetima se ne može postići određena brzina.

Doduše u samom početku pa i na završetku zaobilaznice javit će se najveće teškoće, i to zbog naglog uspona od 5 posto uspona. Na tom dijelu je predviđena gradnja još jedne trake, tkoja bi služila za sporija vozila, tako da bi ista ipak bila cesta prvoga reda, s dozvoljenom brzinom od 80 km sat" — rekao nam je drug Dorić.

Na kraju nam je također kazao da su svi dokumenti u završnoj fazi, i isti će se uskoro predočiti Republičkom SIZ-u za ceste, koji je i investitor, a obzirom da se radi na osiguravanju potrebnih sredstava, nema prepreke da ova naša moderna autocesta u proljeće ne počne s izgradnjom što bi „preporodilo" ovaj kraj i umnogome pridonijelo još uspješnijem razvoju turističke privrede na ovom dijelu splitsko-omiške općine.

Povezani članci

Who's Online

We have 464 guests and no members online